«Στοπ» στην εκταφή του λειψάνου του Φράνκο από το Ανώτατο Δικαστήριο

Προσωρινό «μπλόκο» στη σχεδιαζόμενη εκταφή του λειψάνου του πρώην δικτάτορα της Ισπανίας Φρανθίσκο Φράνκο από το κρατικό μαυσωλείο που βρίσκεται σήμερα σε οικογενειακό τάφο, σε κοιμητήριο που θεωρείται μνημείο στον φασισμό έβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η μεταφορά του λειψάνου είχε προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματίσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας. Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της εκταφής, επειδή εκκρεμεί το πόρισμα των προσφυγών που έχουν καταθέσει μέλη της οικογένειάς του. Το δικαστήριο έλαβε ομόφωνα την απόφαση, για να μην γίνει μεταφορά του λειψάνου πριν εξετασθούν πλήρως οι προσφυγές κατά της εκταφής.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την εκταφή και τη μεταφορά του λειψάνου στην Κοιλάδα των Πεσόντων, ένα κοιμητήριο έξω από τη Μαδρίτη που θεωρείται από πολλούς μνημείο στον φασισμό, για να ταφεί εκ νέου δίπλα στο λείψανο της συζύγου του σε οικογενειακό τάφο. Οι Σοσιαλιστές θέλουν να μετατρέψουν την Κοιλάδα των Πεσόντων σε μνημείο των θυμάτων του εμφύλιου πολέμου, που διήρκεσε από το 1936 ως το 1939 και στη διάρκειά του έχασαν τη ζωή τους περίπου 500.000 μαχητές και άμαχοι.

Μετά την ανακοίνωση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που κέρδισε τον Απρίλιο τις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε πως είναι πεπεισμένη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα απορρίψει τις προσφυγές της οικογένειας και θα επιτρέψει να προχωρήσει η εκταφή μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Άλλοι, περιλαμβανομένου του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο τους τελευταίους έξι μήνες κέρδισε έδρες σε περιφερειακά κοινοβούλια καθώς και στο εθνικό κοινοβούλιο, υποστηρίζει την παραμονή του λειψάνου του πρώην δικτάτορα στο μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων.

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση της Blue Circle Engineering στην Κύπρο

Κρήτη: Γερμανοί εθελοντές αναπλάθουν το χωριό Μιαμού (φωτο)