News – Κορονοϊός: Στο στόχαστρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα δίκτυα εξαπάτησης των αντιεμβολιαστών

Εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία εργάζεται η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Παράλληλα, όπως ενημερώνει μέσω ανακοίνωσης, ακολουθώντας την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία αναφέρει ότι «τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021».
Στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται μάλιστα ήδη 18 περιπτώσεις.
Από αυτές, οι επτά υποθέσεις θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα και αφορούν προτροπή σε ανυπακοή, αλλά και σε «πωλήσεις» μηνύσεων, όπως και νομικών συμβουλών.
Το πόρισμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναμένεται να παραδοθεί αύριο, Δευτέρα, στον εισαγγελέα, ενώ εξετάζεται ποιες ποινικές διώξεις θα είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Έρχονται βαριά πρόστιμα για τις απάτες των αντιεμβολιαστών
Για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ατόμων που υποκινούν τους πολίτες να μην συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά του κορονοϊού παρέχοντας ψευδείς νομικές συμβουλές έναντι αμοιβής, μίλησε και ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας.
«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.
Αφού πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές ιστοσελίδες οι οποίες ερευνώνται, σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και ως εκ τούτου ενδέχεται να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Εξηγώντας, δε, τη διαδικασία που ακολουθείται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων ιστοσελίδων ο κ. Παπακώστας εξήγησε ότι το κατέβασμά τους δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία, παρά μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.

«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ερευνώνται τόσο προσωπικά προφίλ, όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας».

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.
Υπενθυμίζεται πως για την απόφασή του να παρέμβει ώστε να μπει στοπ στα fake news που διαδίδουν μέσω του διαδικτύου επιτήδειοι, οι οποίοι επιχειρούν να αποκομίσουν και οικονομικό όφελος εξαπατώντας αντιεμβολιαστές, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

J2us spoiler: Ο Τζέημς Καφετζής τραγούδησε και συμμετέχει κανονικά, αλλά ο Ατζούν δεν θα το αφήσει έτσι

Spoilers

Ζώδια: Ο Ερμής αρχίζει την αναδρομή πορεία του στον Ζυγό επηρεάζοντας τα Παρορμητικά ζώδια και τις διαπροσωπικές σχέσεις