Στο 3,8% η διαφορά Πατούλη – Δούρου

Πορεία ανατροπής των μέχρι πρότινος δημοσκοπικών προγνωστικών ακολουθεί η υποψηφιότητα της νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, λίγες μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των περιφερειακών εκλογών.

Μειωμένη καταγράφεται η «ψαλίδα» μεταξύ της σημερινής περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και του υποψήφιου περιφερειάρχη υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ., Γιώργου Πατούλη, με τη μεταξύ τους διαφορά να πέφτει στις 3,8 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα της Vox Pop Analysis, έναντι παλαιότερων δημοσκοπήσεων που εμφάνιζαν τον κ. Πατούλη να προηγείται με διψήφιο δημοσκοπικό ποσοστό.

 Ειδικότερα, ο Γ. Πατούλης επιλέχθηκε από το 28,4% όσων συμμετείχαν στην κυλιόμενη έρευνα και η Ρένα Δούρου από το 24,6%.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι διττό: αφενός η νυν περιφερειάρχης έχει εισέλθει σε ανατρεπτική τροχιά από τη στιγμή που ξεκίνησε μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες (π.χ. σε λαϊκές αγορές), αφετέρου η υποψηφιότητα του κ. Πατούλη μοιάζει να «ξεφουσκώνει», ενώ –υποτίθεται– είχε ξεκινήσει με μια απίστευτη συσπείρωση.

Περαιτέρω, παγιώνεται η απόσταση των δύο πρώτων υποψηφίων περιφερειαρχών από τον τρίτο στις επιλογές των συμμετεχόντων στην έρευνα, Γ. Σγουρό.

Ο πρώην περιφερειάρχης καταγράφει ποσοστό 14,5%, μικρότερο κατά 10,1% από τη Ρένα Δούρου.

Προτεραιότητες

Αυτό που κυριαρχεί στις προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες για τη νέα περιφερειακή αρχή είναι η κομβική τους ανάγκη να αισθανθούν επιτέλους προστατευμένοι από τα ακραία φυσικά φαινόμενα των πλημμυρών και των πυρκαγιών.

Οι προηγούμενες πολύνεκρες τραγωδίες στην Αττική έχουν βαθιά σημαδέψει τους πολίτες με αποτέλεσμα να ιεραρχούν αυτές τις απαιτήσεις πριν από οτιδήποτε άλλο.

Στον πίνακα με τις απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας υπερέχουν και πάλι τα έργα υποδομής, που ασφαλώς παραπέμπουν στην προστασία από φυσικές καταστροφές.

Ακολουθεί η ασφάλεια των πολιτών, που κι αυτή περιέχει το σύνολο των ενδεχόμενων απειλών κατά της ζωής και της περιουσίας τους.


Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα της «Vox Pop Analysis» (αρ. μητρώου ΕΣΡ 63) διεξήχθη από τη 14η έως τη 19 Μαΐου, με βάση τους κανόνες της ESOMAR για τη διαδικτυακή έρευνα.Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, η δειγματοληψία έγινε με river sampling από το διαδίκτυο με αλγοριθμική δειγματοληψία στον γενικό πληθυσμό (ηλικία 17+) και στη συνέχεια με ειδική στόχευση στο φύλο και στην ηλικία (ηλικιακή ομάδα 65+) με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.Τα καλώς συμπληρωμένα ερωτηματολόγια ανήλθαν σε 2.501. Από αυτά εξήχθη ένα τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα με βάση το φύλο, την ηλικία και τη γεωγραφία.Το τελικό δείγμα ανήλθε σε 911 άτομα. Εγινε στάθμιση με βάση την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Περιθώριο σφάλματος: +/- 2,5%.

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει να καταργήσει την 13η σύνταξη ο Μητσοτάκης

Λαμία: Τροχαίο με θύμα ντελιβερά