Σκηνοθέτης του Joker: Οι ακροαριστεροί ακούγονται σαν τους ακροδεξιούς όταν τους βολεύει

Ο σκηνοθέτης του «Joker», της ταινίας που διερευνά το origin story του εμβληματικού «κακού» των κόμικ και απέσπασε το Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας, απάντησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους επικριτές του, οι οποιοι θεωρούν ότι το φιλμ προωθεί την ακραία βία και μπορεί να «εμπνεύσει» πράξεις ανάλογες με εκείνες που εκτυλίσσονται στην οθόνη.

Ο Todd Phillips, γνωστός ως σκηνοθετης της τριλογίας του Hangover, ισχυρίζεται σε πρόσφατη συνέντευξή του στο The Wrap ότι οι άνθρωποι που επικρίνουν την ταινία του και το περιεχόμενό της είναι άτομα «που ψάχνουν λόγο να θιχτούν».

«Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κατακραυγή είναι ένα εμπόρευμα. Πιστεύω ότι αποτελεί εμπόρευμα εδώ και αρκετό καιρό» αναφέρει στην συνέντευξή του ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι αυτό που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση όσον αφορά στον συγκεκριμένο διάλογο είναι «το πόσο εύκολα οι ακροαριστεροί μπορούν να ακουστούν σαν τους ακροδεξιούς όταν ταιριάζει στην ατζέντα τους».

«Αυτό το πράγμα μου άνοιξε τα μάτια», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Phillips.

To Joker, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικά ταλαντούχο Joaquin Phoenix, ο οποίος υποδύεται έναν βασανισμένο κωμικό stand up ο οποίος βυθίζεται σταδιακά στην τρέλα, βρέθηκε ξανά στα πρωτοσέλιδα αυτήν την εβδομάδα. Συγγενείς των θυμάτων μιας επίθεσης σε σινεμά του Κολοράντο το 2012 εξέφρασαν την ανησυχία τους σε επιστολή προς την εταιρεία διανομής της ταινίας για το περιεχόμενό της και ζήτησαν από τη Warner Bros να κάνει μια δωρεάν για την υποστήριξη των θυμάτων βίαιων επιθέσεων.

Σε δήλωση που εξέδωσε, η Warner Bros επισημαίνει ότι μία από τις λειτουργίες της κινηματογραφικής αφήγησης είναι να προκαλεί δύσκολες συζητήσεις για περίπλοκα ζητήματα, και επανέλαβε ότι δεν αποτελεί πρόθεση ούτε της εταιρείας ούτε των συντελεστών του φιλμ να παρουσιάσουν τον εν λόγω χαρακτήρα ως ήρωα.

Οι αντιδράσεις για το περιεχόμενο της ταινίας του ξάφνιασαν τον Phillips, όπως παραδέχεται στη συνέντευξη.

«Δεν είναι καλό να υπάρχουν αυτές οι συζητήσεις για αυτές τις ταινίες, σχετικά με τη βία; Γιατί να θεωρείται κακό όταν μια ταινία πυροδοτεί συζητήσεις σχετικά με αυτά τα ζητήματα;» διερωτάται ο σκηνοθέτης και συμπληρώνει: «Δεν κάναμε αυτό το φιλμ με σκοπό να ενοχλήσουμε. Όπως είπα κάποια στιγμή στον Joaquin Phoenix, «δες το σαν έναν τρόπο να ξεγελάσουμε το σύστημα των στούντιο ώστε να γυρίσει μια αληθινή ταινία, υπό τη μεταμφίεση ενός φιλμ εμπνευσμένου από κόμικ». Σκοπός μας δεν ήταν να εξυμνήσουμε αυτές τις συμπεριφορές, αλλά να κάνουμε ένα ρεαλιστικό φιλμ με ρεαλιστικό μπάτζετ, το οποίο θα το ονομάζαμε «Τζόκερ».».

ΣΕΤΚΕ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook

Νέος Κόσμος: Νεκρός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε σε πάρκινγκ