«Shisha»: Τι είναι το ναρκωτικό που έστειλε σε κώμα την 16χρονη στον Βύρωνα

Latest

Η υπόθεση με την 16χρονη που έπεσε σε κώμα μετά από χρήση του ναρκωτικού «σίσα» έχει προκαλέσει ανησυχία. Η κοπέλα βρέθηκε σε μία μονοκατοικία στον Βύρωνα, όπου παρατηρούνταν εκτεταμένη χρήση του «σίσα» και άλλων ναρκωτικών από ανήλικους.

Τι είναι όμως το σίσα; Η λέξη «Shisha» προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί και είναι ο κοινός όρος για τον ναργιλέ στις αραβικές χώρες. Το σίσα πιθαν;oτατα προέρχεται από τις αραβικές χώρες και πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Αγγελική Ηλιάδη: 10+1 εμφανίσεις της που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό στο πέρασμα των χρόνων

Βρετανικά κυρίως δημοσιεύματα άρχισαν να μιλάνε πρώτη φορά το 2013 για ένα νέο και περίεργο «ελληνικό» ναρκωτικό που θέριζε τους Έλληνες ή μάλλον τους φτωχούς και εξαθλιωμένους Έλληνες. Διαβάζουμε για παράδειγμα στον guardian ότι «οι Έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στο θανατηφόρο ναρκωτικό σίσα καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της «κοκαΐνης των φτωχών» στην Αθήνα έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στις αρχές δημόσιας υγείας που βρίσκονται ήδη υπό πίεση… Κανείς δεν ξέρει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διαλύει την Ελλάδα ή το σίσα, το ναρκωτικό που είναι πλέον γνωστό ως «κοκαΐνη των φτωχών». Αυτό που όλοι αποδέχονται είναι ότι το σίσα είναι κανονικός δολοφόνος».

Το συγκεκριμένο θέμα είχε αναδείξει τότε με έναν πολύ ωμό και σκληρό τρόπο το ντοκιμαντέρ του Vice, το οποίο εξηγούσε ότι εκείνη την περίοδο δεν ξέρανε ούτε οι επιστήμονες τι ακριβώς περιείχε το σίσα.

«Εκείνη τη περίοδο, το σίσα κόστζε μόλις 2 μόλις ευρώ η δόση και έτσι άρχισε να γίνεται ανάρπαστο. Αυτά τα ναρκωτικά ήταν και είναι φτηνές, DIY λύσεις για μαστούρα, έτσι δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι στην χτυπημένη από την κρίση Αθήνα, το σίσα βρήκε τον φυσικό του βιότοπο» σημείωνε το Vice.

Τότε οι ειδικοί μπορεί να μη γνώριζαν τι είναι αυτό το νέο ναρκωτικό, σήμερα, 10 χρόνια μετά ξέρουν όλοι! Το σίσα παράγεται σε εργαστήρια και περιέχει έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, ακόμη και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων.

«Από τα ναρκωτικά, είναι το χειρότερο. Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και εξασφαλίζει ότι τρελαίνεσαι τελείως», λέει η Μαρία, πρώην εθισμένη στην ηρωίνη. «Αλλά είναι φτηνό και είναι εύκολο να το βρεις, και αυτό κάνουν όλοι». Μετά από αυτά τα λόγια εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τις παρενέργειες αυτού του ναρκωτικού.

Πολύ συνοπτικά το σισα σε κάνει να μη μπορείς μπορείς να κοιμηθείς, μένεις άγρυπνος ακόμη και 24 ώρες, δεν μπορείς να φας και είσαι συνεχώς σε υπερένταση. Το συγκεκριμένο ναρκωτικό διαλύει κανονικά το μυαλό. Βλέπεις χρήστες να βρίζουν χωρίς λόγο, να έχουν μια ανεξήγητη μανία, να χτυπάνε αντικείμενα, να τρέχουν χωρίς λόγο και να κλαίνε. Επίσης, δημιουργεί ψευδαισθήσεις, προκαλεί απώλεια βάρους, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα.

«Σε σκοτώνει αλλά σε κάνει να θέλεις να σκοτώσεις κιόλας» έλεγε στο Vice ένας πρώην εξαρτημένος. «Μπορείς να σκοτώσεις χωρίς να καταλαβαίνεις τι έκανες… Και εξαπλώνεται πιο γρήγορα και από το θάνατο. Πολλοί χρήστες έχουν πεθάνει».

πηγή: athensmagazine.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Logo

Ανέκδοτο με τη Χιονάτη: Ο Πινόκιο και μια διαπίστωση

Αληθινή και ακομπλεξάριστη: Η Παναγιώτα Βλαντή μαζεύει ελιές στα κτήματα και όλοι την αποθεώνоυν