Σεισμός: Επρόκειτο για ισχυρό μετασεισμό ή για νέα δόνηση; Ερευνες για τραυματίες – Ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος λέει ο Λέκκας

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον αποψινό νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Η ένταση της δόνησης ήταν τέτοια που έπεσαν βράχια από τα Μετέωρα, ενώ κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ερευνά αν υπάρχουν τραυματίες, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα σπίτια που υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές από τον αρχικό εγκέλαδο, γκρεμίστηκαν εντελώς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα, για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος.

Σε δηλώσεις του επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι “δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων”, ωστόσο αν αυτό συμβεί “θα φανεί τις επόμενες ημέρες”.

Τέλος και από το ραδιόφωνο ο Θοδωρής Αθερίδης

Άγγελος Λάτσιος: Είναι ένας τρυφερός αδερφός