Σασμός: Το αντίδοτο της βεντέτας

sasmos

Η νέα καθημερινή σειρά που ετοιμάζεται ήδη θα έχει τον τίτλο «Σασμός» και βασίζεται στο επιτυχημένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη. Το σενάριο εκτυλίσσεται στην Κρήτη και εξιστορεί την αληθινή ιστορία μια βεντέτας μεταξύ δύο οικογενειών, που ανοίγει έναν ατέρμονο κύκλο αίματος από γενιά σε γενιά.

Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη. Η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;

Με την ευκαιρία ανατρέξαμε σε συνέντευξη του συγγραφέα στο zougla.gr

Ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης μιλάει για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Σασμός». Αναλυτικά όσα είπε:

-Σασμός. Το νέο σας μυθιστόρημα έχει αν μη τι άλλο πρωτότυπο τίτλο. Τι σημαίνει Σασμός;

«Ο Σασμός είναι το αντίδοτο της βεντέτας. Η αποδοχή της λήξης των οικογενειακών όπως το λέμε στην Κρήτη. Είναι η συμφιλίωση που τα αντίπαλα μέρη συναποφασίζουν ώστε να δώσουν τέλος σε έναν ατέρμονο κύκλο βιαιότητας. Ο σασμός είναι μία κατάσταση όπου απαιτεί υπερβάσεις και σεβασμό στα συμφωνηθέντα».

-Πως γίνεται αυτή η συμφιλίωση; Ποιος έχει την δυνατότητα να μοιράσει τα πράγματα στη μέση;

«Αυτός που θα τολμήσει να βάλει τελεία σε αυτή τη γραμμή του αίματος, πρέπει να είναι ένα σεβάσμιο πρόσωπο και να χαίρει κοινής εκτίμησης και αποδοχής. Βέβαια τα πράγματα δεν μοιράζονται πάντα στη μέση. Κάποιος χάνει κάτι, για να κερδίσει κάτι άλλο. Ωστόσο στην ουσία όταν μια βεντέτα παύει να υφίσταται κέρδος έχουν όλοι. Όχι μόνο οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές αλλά ολόκληρη η κοινωνία».

-Είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πόσο χρόνο έρευνας χρειάστηκε για να στήσετε την ιστορία σας;

«Πράγματι. Οι αληθινές ιστορίες κυριαρχούν στο βιβλίο μου. Ο Σασμός είναι ένα μυθιστόρημα που στριφογύριζε χρόνια μέσα στο κεφάλι μου, μα δεν τολμούσα να το πιάσω διότι δεν μου έφταναν τα στοιχεία που είχα. Ωστόσο όταν πριν από τρία χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με κάποιους φίλους που οι οικογένειές τους είχαν χτυπηθεί από την κατάρα δύο διαφορετικών βεντετών, τα πράγματα άλλαξαν. Τα στοιχεία άρχισαν να γίνονται στοίβες σημειώσεων και τα ταξίδια σε ένα αιματηρό παρελθόν έδιναν και έπαιρναν».

-Ο αναγνώστης τι έχει να πάρει διαβάζοντας ένα τέτοιου είδους μυθιστόρημα;

«Ο Σασμός είναι ένα βαθιά συναισθηματικό βιβλίο όπου κυριαρχεί η αγάπη και η θέληση για τη ζωή. Μέσα στις σελίδες του παρελαύνουν πραγματικοί άνθρωποι και όχι υπερήρωες κι έτσι ο αναγνώστης ταυτίζεται και συμπορεύεται μαζί τους ως την τελική ευθεία. Ως την τελική κάθαρση. Θεωρώ ότι αυτός που θα πιάσει στα χέρια του τον Σασμό θα μπει στα άδυτα ενός από τα πιο αιματηρά έθιμα του τόπου μας όπου κυριαρχούν η σιωπή, ο εγωισμός και ο νόμος του αίματος. Βέβαια παράλληλα θα θαυμάσει την αυτοκυριαρχία, την αυταπάρνηση και την αίσθηση του δικαίου που διέπουν τους χαρακτήρες της Κρήτης».

-Και τα πέντε προηγούμενα σας βιβλία έγιναν best seller. Τι είναι αυτό που κάνει το κοινό σας τόσο φανατικό ώστε να σπεύδουν στα βιβλιοπωλεία για να τα αποκτήσουν από την πρώτη κιόλας μέρα της έκδοσής τους;

«Θεωρώ ότι παίζει ρόλο η πρωτοτυπία των θεμάτων που χρησιμοποιώ και ο τρόπος που περιγράφω τις καταστάσεις. Ακόμα και σε ένα θέμα όπως η βεντέτα που δεν είναι και τόσο πρωτότυπο, εγώ έχω διαλέξει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτή που θα μπορούσε να φανταστεί ο αναγνώστης. Δεν του κλείνω το φως. Απλά ανάβω στο πρόσωπό του τον πιο δυνατό προβολέα και σιγά σιγά τον χαμηλώνω. Έτσι ενώ τον οδηγώ σε άγνωρα μονοπάτια μετά από λίγο τον κάνω συνοδοιπόρο και τον αφήνω να αποφασίσει προς τα που θα σπρώξει τα συναισθήματά του, δίνοντάς του βουλή».

athina-oikonomakou:-to-saloni-tis-einai-vgalmeno-apo-selides-periodikou

Αθηνά Οικονομάκου: Το σαλόνι της είναι βγαλμένο από σελίδες περιοδικού (φωτογραφία)

Ανέκδοτο: Ο Τοτός μπαίνει στο σπίτι και φωνάζει: «Μπαμπά, μπαμπά, πάμε στο …! Τρελό γέλιο