Σασμός spoiler: Οι τραγικές στιγμές που θα ακολουθήσουν στον γάμο

Η Βασιλική λάμπει από ευτυχία. Στο σπίτι της είναι μαζεμένα όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα. Ο γιος της ο Νικηφόρος που θα γίνει και κουμπάρος της, η Τζένη, η Κλαίρη, η Θοδώρα, είναι δίπλα της και την ετοιμάζουν νύφη. Ανάμεσα σε γέλια και χαρές, σε γλυκό και άφθονη ρακή, η Βασιλική δείχνει το νυφικό της που θα βάλει σε λίγη ώρα όταν ο μονάκριβος γιος της θα τη συνοδεύει στην εκκλησία. Την ίδια ώρα στο σπίτι του Μαθιού, φίλοι και συγγενείς τον ντύνουν γαμπρό. Με την παραδοσιακή κρητική στολή, με τραγούδια και με μαντινάδες, στήνεται μια κανονική γιορτή.

 

Κι ενώ του τραγουδούν και η ρακή ρέει άφθονη, η χαρά στα μάτια του Μαθιού είναι μισή. Το βλέμμα του σκοτεινιάζει από το μυστικό που κουβαλάει. Παράλληλα, το γλέντι έχει στηθεί για τα καλά σε όλο το χωριό. Την ίδια στιγμή ο Μανόλης είναι κυριευμένος από τις τύψεις και τις ενοχές. Δεν μπορεί να διαχειριστεί το γεγονός ότι ξέρει τον δολοφόνο και ότι και ο Μαθιός γνωρίζει ότι τον έχει δει και παρόλα αυτά, δεν βρήκε τη δύναμη να τον καταγγείλει.

Η Κλαίρη και η αδελφή του η Θοδώρα για μια ακόμα φορά τον βλέπουν να είναι αναστατωμένος και αναρωτιούνται τι μπορεί να του συμβαίνει. Τελικά, ο Μανόλης δεν αντέχει πλέον αυτό το βάρος που κουβαλάει και τούς αποκαλύπτει ότι ο Μαθιός είναι ο δολοφόνος του Στεφανή. Στο μεταξύ η ώρα του μυστηρίου φτάνει. Ολο το χωριό είναι μαζεμένο στην εκκλησία με τον παπά Μιχάλη να περιμένει με αγωνία για να αρχίσει το μυστήριο.

Ο Μαθιός ντυμένος γαμπρός περιμένει στην εκκλησία με ανυπομονησία. Η Βασιλική, ντυμένη στα λευκά με τη συνοδεία λυράρηδων και τον Νικηφόρο στο πλευρό της, διασχίζει με τα πόδια σχεδόν όλο το χωριό και φτάνει στην εκκλησία. Κι εκεί για μια ακόμα φορά ντυμένη νύφη, όπως και τότε που παντρεύτηκε τον Στεφανή, παίρνει τη μεγαλύτερη πίκρα της ζωής της. Ο γάμος δεν γίνεται ποτέ. Μπροστά σε όλους του καλεσμένους, τον παππά, τη νύφη και τους κουμπάρους, η αστυνομία φτάνει στην εκκλησία και συλλαμβάνει τον Μαθιό για τον φόνο του Αγγέλου.

Ολοι μένουν άναυδοι. Οι ψίθυροι δίνουν και παίρνουν. Οι πάντες παγώνουν, ο ένας κοιτάζει τον άλλον στα μάτια και αναρωτιούνται τι έχει συμβεί. Η Καλλιόπη ουρλιάζει να αφήσουν ήσυχο το κοπέλι της και ότι δεν έχει κάνει τίποτα, ο Νικηφόρος γίνεται έξαλλος και η Βασιλική με δάκρυα στα μάτια καταρρέει. Αισθάνεται ότι δεν είναι της μοίρας της να είναι ποτέ με τον μοναδικό άντρα που αγάπησε.

Η Γη Της Ελιάς Spoiler: Αυτός θα είναι ο παράφορος έρωτας της Αρετής

Άγριες Μέλισσες Spoiler: Ελένη και Δούκας σε μια απρόσμενη συνάντηση