Σαουδική Αραβία: Έφηβος που συμμετείχε σε διαδήλωση απειλείται με σταύρωση

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι ένας έφηβος στη Σαουδική Αραβία απειλείται με σταύρωση επειδή το 2011 πήρε μέρος σε μια διαδήλωση όταν ήταν δέκα ετών.

Ο 18χρονος σήμερα Murtaja Quereiris συνελήφθη τρία χρόνια αργότερα, το 2014, για τη συμμετοχή του σε διαδήλωση με ποδήλατα σε ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011.

Συνελήφθη στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με το Μπαχρέιν, ενώ ταξίδευε με την οικογένειά του και έκτοτε κρατείται.

Ο 18χρονος πιστεύεται ότι είναι ο νεότερος γνωστός πολιτικός κρατούμενος στο βασίλειο του Κόλπου, σύμφωνα με το CNN. Πριν από λίγο καιρό έκλεισε τα 18 του χρόνια και τώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών που εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία βάσει του ισλαμικού νόμου της Σαρίας, η καταδίκη σε θάνατο. Το κατηγορητήριο προτείνει μεταξύ άλλων τη σταύρωση ή το διαμελισμό του μετά την εκτέλεση.

Βίντεο τον δείχνει να φορά τζιν και να χαμογελά προς την κάμερα προτού φωνάξει μ’ έναν τηλεβόα «ο λαός απαιτεί ανθρώπινα δικαιώματα». Σε άλλο βίντεο εμφανίζεται με τον πατέρα του, χωρίς να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του, όπως άλλοι ακτιβιστές που τέθηκαν υπό κράτηση τότε.

Η κυβέρνηση στο Ριάντ κατηγορεί το παιδί για διάφορες πράξεις βίας, όπως ότι βοήθησε στην κατασκευή κοκτέιλ Μολότοφ, ότι άνοιξε πυρ κατά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο αδερφός του πέθανε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το 2011 και τότε με αφορμή την κηδεία έγινε σύμφωνα με το CNN μια άλλη πορεία όπου ακούστηκαν αντικυβερνητικά συνθήματα από τους πενθούντες.

Ο Murtaja αρνείται όλες τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι η ομολογία του αποσπάσθηκε δια της βίας.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτελέσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε την εκτέλεση 37 κρατουμένων τον Απρίλιο, ενώ έχει ήδη στείλει στο απόσπασμα φέτος άλλα τρία άτομα για εγκλήματα που φέρονταν να διέπραξαν πριν κλείσουν τα 18.

Οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι οι θανατοποινίτες είναι κυρίως μέλη της σιϊτικής μειονότητας της Σαουδικής Αραβίας.

Η εσχάτη των ποινών επιβάλλεται στη Σαουδική Αραβία μόνον κατόπιν σχετικής εντολής του βασιλιά Σαλμάν ή κάποιου εκπροσώπου του.

Written by stelios

Με «σκονάκι» οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο του ΦΠΑ στην εστίαση

Βαρουφάκης: Οι υδρογονάνθρακες να μείνουν παντοτινά στα έγκατα της γης