Ρεπόρτερ της ΕΡΤ κάνει… «πάρτι» στο Μπουρανί: Το χαμόγελο του Τύρναβου

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη βρέθηκε στον Τύρναβο και είχε την ευκαιρία να ζήσει το έθιμο του “Μπουρανί” που αναβιώνει εδώ και πολλά χρόνια στη Θεσσαλία.

Το σύμβολο αυτού του εθίμου είναι ο φαλλός και οι βωμολοχίες που πραγματοποιούνται έχουν μυθικό χαρακτήρα. Αυτή τη μέρα, όλα επιτρέπονται και δεν παρεξηγούνται στον Τύρναβο.

“Δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, το ΕΣΡ το επιτρέπει”, είπε η δημοσιογράφος στην εκπομπή “Συνδέσεις” και ένας κάτοικος της περιοχής της έδεσε έναν φαλλό γύρω από τη μέση της λέγοντάς της: “Μην στεναχωριέσαι όμως την π… δεν θα την φας!”

Ένας εκπρόσωπος του συλλόγου “Μπουρανί-Γαϊτανάκι” του Τυρνάβου πήρε το λόγο και ευχήθηκε: “Χρόνια πολλά σε όλους, χαρά στα σκέλια μας, καλά γ.. να έχουμε φέτος!”

Η συζήτηση γύρω από το έθιμο συνεχίστηκε με ανέκδοτες ατάκες όπως “Εμείς εδώ στον Τύρναβο γ… και γ… και τη ζωή χαιρόμαστε” και “Σήμερα ξεκινάει η Σαρακοστή από κ… και μ…”.

Όσο για τον λόγο που τις γυναίκες δεν τους αφήναν να πάνε στο “Μπουρανί” παλαιότερα, απάντησαν: “Απογορευόταν γιατί τους έπιαναν τον κ…”.

Τι είναι το μπουρανί;

Οι παραδόσεις στον Τύρναβο της Λάρισας αναβιώνουν κάθε χρόνο με έθιμα την περίοδο της Αποκριάς που διατηρούνται αναλλοίωτα στον χρόνο. Το τολμηρό παραδοσιακό έθιμο του “μπουρανί” αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα στον Τύρναβο.

Πρόκειται για ένα διονυσιακό έθιμο με θέμα τον φαλλό, το οποίο μαζί με το καρναβάλι του Τυρνάβου προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Το “μπουρανί” είναι το πιο γνωστό έθιμο της περιοχής και αποτελεί μέρος των καρναβαλικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον Τύρναβο. Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο το “μπουρανί” ως ένα τρόπο να τιμήσουν τη γονιμότητα της γης και τη φύση για τα δώρα που προσφέρουν στους ανθρώπους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο:

Written by admin

Κόρτνεϊ Καρντάσιαν: Έκανε θέαμα στο Instagram την άντληση γάλακτος από το στήθος της

Κέιτ Μίντλετον στο παντοπωλείο με τον Γουίλιαμ μετά την επέμβαση: Η πρώτη δημόσια εμφάνισή της