Εκπαίδευση: Προϋποθέσεις λειτουργίας Ιδιωτικών ΙΕΚ, Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Κολεγίων

Προϋποθέσεις λειτουργίας Ιδιωτικών ΙΕΚ, Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Κολεγίων

Καθορισμός διαδικασίας, περιεχομένου και δικαιολογητικών, παραβόλου, χρηματικού ποσού και κυρώσεων για την έγκριση της ίδρυσης και λειτουργίας και τη γνωστοποίηση της λειτουργίας για τα Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.), τα Φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κολλέγια, με ενδεικτικούς κωδικούς NACE 85.41 και 85.59 με έναρξη ισχύος από 12.4.2022

Αριθμ. 14715/ΓΓ4 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 609/12.02.2022
Καθορισμός διαδικασίας, περιεχομένου και δικαιολογητικών, παραβόλου, χρηματικού ποσού και κυρώσεων για την έγκριση της ίδρυσης και λειτουργίας και τη γνωστοποίηση της λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν τα Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.), τα Φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κολλέγια, με ενδεικτικούς κωδικούς NACE 85.41 και 85.59.

Άρθρο 2
Αρμόδια αρχή

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Ειδικότερα:
(α) Για την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής, κατά το άρθρο 109 του ν. 4622/2019 (Α’ 133) και, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
(β) Για την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας Κολλεγίων, ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής, κατά το άρθρο 109 του ν. 4622/2019 (Α’ 133) και, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.
(γ) Για την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας και τη γνωστοποίηση λειτουργίας Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών, το Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Άρθρο 3
Διαδικασία έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., Κολλεγίων, καθώς και Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών με δυναμικότητα άνω των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων ανά ώρα

1. Για την έναρξη λειτουργίας ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Κολλεγίων απαιτείται έγκριση από την αρχή του άρθρου 2, η οποία εκδίδεται μετά από διατύπωση γνώμης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία της περ. 13 της υποπαρ. Θ3 της παρ. Θ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222). Η έγκριση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Για την έναρξη λειτουργίας Φροντιστηρίων και Κέ-ντρων Ξένων Γλωσσών, των οποίων ο συνολικός αριθμός εκπαιδευομένων ανά ώρα και ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτίριο ή όροφος σε πολυώροφο κτίριο) υπερβαίνει τον αριθμό των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων απαιτείται έγκριση από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

3. Ο φορέας της δραστηριότητας υποβάλλει προς την αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή του άρθρου 2 αίτηση, που περιέχει τα ακριβή στοιχεία του, τον ακριβή χώρο όπου επιθυμεί να εγκαταστήσει τη δραστηριότητά του και περιγραφή της δραστηριότητάς του, στην οποία αναγράφεται και ο κωδικός της αριθμός (κατηγορία NACE ή κωδικός αριθμός δραστηριότητας-ΚΑΔ), η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 4.

4. Η αίτηση για τη χορήγηση έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε.) του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/Ε.Κ (EU-GO). Μέχρι την ενεργοποίηση του Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε., η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή του άρθρου 2, ή σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε), σύμφωνα με το Παράρτημα Β της παρούσας απόφασης, με θεώρηση ως προς το γνήσιο της υπογραφής αν δεν κατατίθεται από τον φορέα της δραστηριότητας αυτοπροσώπως.

5. Εντός πέντε (5) μηνών από την κατάθεση πλήρους αίτησης έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας και των δικαιολογητικών, η αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή εξετάζει τα υποβληθέντα στοιχεία και, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει την έγκριση για την ίδρυση και λειτουργία της δραστηριότητας ή απορρίπτει την αίτηση αιτιολογημένα.

6. α) Στην περίπτωση ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Κολλεγί-ων, όπου απαιτείται η διατύπωση γνώμης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., η αρμόδια για την έγκριση αρχή διαβιβάζει τους φακέλους με τα κτιριολογικά στοιχεία στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή τους στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ελέγχει την πληρότητα και συμβατότητα του κτιριολογικού φακέλου. Σε περίπτωση ελλείψεων καλεί το φορέα για τη συμμόρφωση και προσκόμιση των ελλείψεων εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας ορίζεται ημερομηνία για τη διενέργεια αυτοψίας, σύμφωνα με την περ.β) της παρ. 3 του άρθρου 280 του ν. 4442/2016, για την οποία ενημερώνεται ο φορέας. Μετά και τη διενέργεια αυτοψίας ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. διατυπώνει γνώμη ως προς τη συνδρομή ή μη των κτιριολογικών προϋποθέσεων, την οποία διαβιβάζει στην αρμόδια για την έγκριση αρχή.
β) Στην περίπτωση της παρ. 2, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., αν διαπιστώσει ελλείψεις ως προς τα δικαιολογητικά, ορίζει προθεσμία δέκα (10) ημερών για την προσκόμισή τους. Κατά τα λοιπά ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 5 του παρόντος άρθρου.
γ) Αξιολογήσεις ή έλεγχοι μπορούν να διενεργούνται από ελεγκτές-αξιολογητές εγγεγραμμένους στο μητρώο Αξιολογητών, Ελεγκτών Επιτηρητών και Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24). Ειδικά, οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται από διμελή κλιμάκια αξιολογητών – ελεγκτών που ορίζονται, με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Οι αξιολογητές είναι είτε υπάλληλοι που υπηρετούν στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., είτε ελεγκτές – αξιολογητές από τα αντίστοιχα μητρώα που τηρούνται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

7. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την έκδοση της έγκρισης, τεκμαίρεται ότι η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας έχει χορηγηθεί, εφόσον δεν αντίκειται στις κείμενες διατάξεις, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 280 και το άρθρο 8 του ν. 4442/2016 και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης.

8. Η αρμόδια αρχή κοινοποιεί αμελλητί τις εγκρίσεις και τις τυχόν τροποποιήσεις τους στην οικεία υπηρεσία δόμησης και στην οικεία πυροσβεστική υπηρεσία, προκειμένου να ασκούν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.

9. Ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή για κάθε μεταβολή των προϋποθέσεων χορήγησης της έγκρισης και για τη συνδρομή ασυμβίβαστων ιδιοτήτων του άρθρου 283 του ν. 4442/2016, όπως ισχύει. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης περί αμελλητί ενημέρωσης, η έγκριση ανακαλείται.

Άρθρο 4
Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας

1. α) Η αίτηση για τη χορήγηση έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Κολλεγίων συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά των επόμενων παραγράφων, τα οποία δομούνται σε δύο υποφακέλους. Ο πρώτος υποφάκελος περιλαμβάνει τα διοικητικά δικαιολογητικά και ο δεύτερος υποφάκελος περιλαμβάνει τα κτιριολογικά δικαιολογητικά και διαβιβάζεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για τη διατύπωση γνώμης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3.

β) Για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, για τα οποία έχει αρμοδιότητα έγκρισης ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., υποβάλλεται ένας φάκελος με τα διοικητικά και κτιριολογικά δικαιολογητικά των επόμενων παραγράφων.

2. Τα διοικητικά δικαιολογητικά, στην περίπτωση που φορέας της δραστηριότητας είναι φυσικό πρόσωπο, είναι τα ακόλουθα:

(α) Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή άλλου ταυτοποιητικού εγγράφου του φυσικού προσώπου-φορέα της δραστηριότητας.

(β) Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία ο φορέας δηλώνει:
(αα) τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του, σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
(ββ) ότι δεν έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ. ή την ιδιότητα του κληρικού.
(γγ) ότι δεν του έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της ανάκλησης έγκρισης/αδείας ή διακοπής λειτουργίας για ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία διετία.

(γ) Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης του φυσικού προσώπου-φορέα της δραστηριότητας σε κατάσταση πτώχευσης και περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης ή Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας ή ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας αρχής του κράτους – μέλους, εφόσον τέτοιο έγγραφο προβλέπεται κατά το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης. Αν δεν προβλέπεται η έκδοση τέτοιου εγγράφου, αυτό αντικαθίσταται με ένορκη βεβαίωση του φυσικού προσώπου-φορέα της δραστηριότητας ή, σε περίπτωση που από το δίκαιο του κράτους-μέλους εγκατάστασης δεν προβλέπεται ένορκη βεβαίωση, με υπεύθυνη δήλωση η οποία υποβάλλεται ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή κατά περίπτωση ενώπιον συμβολαιογράφου του κράτους – μέλους εγκατάστασης, οι οποίοι χορηγούν βεβαίωση περί παροχής της ένορκης ή επίσημης δήλωσης.

(δ) Αντίγραφο ποινικού μητρώου, από το οποίο προκύπτει ότι το φυσικό πρόσωπο-φορέας της δραστηριότητας δεν έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για κακούργημα ή για ένα από τα πλημμελήματα, τετελεσμένα ή σε απόπειρα, της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης, δωροδοκίας, σωματικής βλάβης, για παράβαση των διατάξεων περί ναρκωτικών ή για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και ότι δεν έχει καταδικαστεί ή παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α’ 26).

(ε) Αποδεικτικό καταβολής του αντιτίμου του παραβόλου του άρθρου 9.

3. Τα διοικητικά δικαιολογητικά, στην περίπτωση που φορέας της δραστηριότητας είναι νομικό πρόσωπο, είναι τα ακόλουθα:

(α) Νομιμοποιητικά έγγραφα σύστασης και εκπροσώπησης. Από το καταστατικό πρέπει να προκύπτει ότι το νομικό πρόσωπο έχει μόνιμη εγκατάσταση σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και ότι ο σκοπός του αφορά και στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης.

(β) Φορολογική ενημερότητα του νομικού προσώπου.

(γ) Ασφαλιστική ενημερότητα του νομικού προσώπου.

(δ) Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης του νομικού προσώπου σε κατάσταση πτώχευσης και περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης ή Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας ή ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας αρχής του κράτους – μέλους, στο οποίο το νομικό πρόσωπο έχει την έδρα του, εφόσον τέτοιο έγγραφο προβλέπεται κατά το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης. Αν δεν προβλέπεται η έκδοση τέτοιου εγγράφου, αυτό αντικαθίσταται με ένορκη βεβαίωση των μελών του διοικούντος το νομικό πρόσωπο οργάνου του νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση που από το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης δεν προβλέπεται ένορκη βεβαίωση, με υπεύθυνη δήλωση η οποία υποβάλλεται ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή κατά περίπτωση ενώπιον συμβολαιογράφου του κράτους – μέλους εγκατάστασης, οι οποίοι χορηγούν βεβαίωση περί παροχής της ένορκης ή επίσημης δήλωσης.

(ε) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου ότι δεν έχει επιβληθεί στο νομικό πρόσωπο η διοικητική κύρωση της ανάκλησης έγκρισης/ αδείας ή διακοπής λειτουργίας για ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία διετία.

(στ) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου ότι δεν έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ. ή την ιδιότητα του κληρικού και ότι δεν του έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της ανάκλησης έγκρισης/αδείας ή διακοπής λειτουργίας για τον ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία διετία.

(ζ) Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης του νόμιμου εκπροσώπου σε κατάσταση πτώχευσης και περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης ή Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας ή ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας αρχής του κράτους – μέλους, εφόσον τέτοιο έγγραφο προβλέπεται κατά το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης. Αν δεν προβλέπεται η έκδοση τέτοιου εγγράφου, αυτό αντικαθίσταται με ένορκη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου ή, σε περίπτωση που από το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης δεν προβλέπεται ένορκη βεβαίωση, με υπεύθυνη δήλωση, η οποία υποβάλλεται ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή κατά περίπτωση ενώπιον συμβολαιογράφου του κράτους – μέλους εγκατάστασης, οι οποίοι χορηγούν βεβαίωση περί παροχής της ένορκης βεβαίωσης ή επίσημης δήλωσης.

(η) Αντίγραφο ποινικού μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου, από το οποίο προκύπτει ότι δεν έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για κακούργημα ή για ένα από τα πλημμελήματα, τετελεσμένα ή σε απόπειρα, της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης, δωροδοκίας, σωματικής βλάβης, για παράβαση των διατάξεων περί ναρκωτικών ή για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και ότι δεν έχει καταδικαστεί ή παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α’ 26).

(θ) Υπεύθυνες δηλώσεις των μετόχων ή των εταίρων ή των μελών της διοίκησης του νομικού προσώπου ότι δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ.

(ι) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, όπως ισχύει, του νόμιμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου με βεβαίωση περί του γνήσιου της υπογραφής του, στην οποία ο νόμιμος εκπρόσωπος δηλώνει, για λογαριασμό του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί, τον διακριτικό τίτλο που το τελευταίο θα χρησιμοποιήσει στον φορέα ιδιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για τον οποίο ζητά την έκδοση έγκρισης.

(ια) Αποδεικτικό καταβολής του αντιτίμου του παραβόλου του άρθρου 9.
Τα δικαιολογητικά των περ. (στ), (ζ) και (η) δεν απαιτούνται για Ν.Π.Δ.Δ. Το δικαιολογητικό της περ. (θ) δεν απαιτείται για Ν.Π.Δ.Δ., για νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για νομικά πρόσωπα των οποίων τα μέλη ή μέρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή της διοικήσεώς τους ορίζονται ως εκ της ιδιότητάς τους (ex officio).

4. Τα αντίγραφα ποινικού μητρώου αναζητούνται αυ-τεπάγγελτα από την αρμόδια αρχή. Αν δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, τα αντίγραφα ποινικού μητρώου υποβάλλονται από τον φορέα της δραστηριότητας. Ομοίως αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια αρχή τα νομιμοποιητικά έγγραφα σύστασης και εκπροσώπησης των νομικών προσώπων, εφόσον το νομικό πρόσωπο είναι υπόχρεο εγγραφής στο ΓΕΜΗ. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλονται στην αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή από τον φορέα.

5. Όλα τα διοικητικά δικαιολογητικά, πλην των νομιμοποιητικών εγγράφων νομικού προσώπου, πρέπει να έχουν εκδοθεί σε ημερομηνία που δεν ξεπερνά το χρονικό διάστημα του προηγούμενου τριμήνου από την υποβολή της αίτησης για έγκριση. Επίσης, όπου απαιτείται, πρέπει να έχουν εκδοθεί στην επωνυμία του νομικού προσώπου ή στο όνομα του φυσικού προσώπου.

6. Τα κτιριολογικά δικαιολογητικά είναι τα προβλεπόμενα στην περ. 8 της υποπαρ. Θ3 της παρ. Θ’ του Άρθρου Πρώτου του ν. 4093/2012, ήτοι :

α) Οικοδομική άδεια, που έχει θεωρηθεί για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας ή τα οριζόμενα στις παρ. 6, 7 και 8 του άρθρου 107 του ν. 4495/2017 (Α΄167), χρήσης εκπαιδευτηρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού.

β) Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης από ιδιώτη μηχανικό, με επισυναπτόμενα σχέδια αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης.
Ειδικά για την πυροπροστασία υποβάλλεται πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας για χρήση «εκπαίδευση» της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 13/2021 Πυροσβεστική Διάταξη (Β΄ 5519), όπως κάθε φορά ισχύει, το οποίο εκδίδεται στην επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Επιπλέον για τα κολλέγια και τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. υποβάλλεται το αποδεικτικό καταβολής του χρηματικού ποσού υπέρ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 10.

Άρθρο 5
Μεταβολές ή τροποποιήσεις και μεταβίβαση της έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας

1. Αν πρόκειται να μεταβληθούν τα στοιχεία της έγκρι-σης ίδρυσης και λειτουργίας, ο φορέας της δραστηριότητας υποβάλλει αίτηση για προηγούμενη έγκριση της επιδιωκόμενης μεταβολής στην αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή. Η διαδικασία που ακολουθείται για την τροποποίηση της έγκρισης ως προς τα στοιχεία που πρόκειται να μεταβληθούν, είναι η ίδια με τη διαδικασία χορήγησης της αρχικής έγκρισης που περιγράφεται στο άρθρο 3.

2. Λόγους τροποποίησης έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας Ι.Ι.Ε.Κ., Κολλεγίου και Φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών αποτελούν ιδίως :
α) Καταστατικές μεταβολές (σύνθεση μετόχων ή εταίρων, σύνθεση του Δ.Σ., έδρα του φορέα).
β) Μεταβολή του νόμιμου εκπροσώπου Νομικών Προσώπων.
γ) Μεταβολή νομικής μορφής του φορέα της δραστηριότητας.
δ) Αλλαγή επωνυμίας φορέα Νομικών Προσώπων.
ε) Αλλαγή διακριτικού τίτλου.
στ) Μεταβολή κτιριακής φύσης
i) Επέκταση υπάρχουσας δομής.
ii) Αλλαγή χρήσης (αναμόρφωση) υπάρχουσας δομής.
iii) Κατάργηση υπάρχουσας δομής.
ζ) Ένταξη νέων προγραμμάτων στην έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας.

3. Μαζί με την αίτηση ο φορέας υποβάλλει τα δικαιολογητικά που αφορούν στη μεταβολή που αιτείται, το σχετικό παράβολο, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, όπως ισχύει, περί μη μεταβολής λοιπών στοιχείων του φορέα και της δραστηριότητας και ακολουθείται η ίδια διαδικασία του άρθρου 3.

4. α) Η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας μεταβιβάζεται σε νέο φορέα, εφόσον: αα) οι κατά νόμο προϋποθέσεις χορήγησης της έγκρισης συντρέχουν στο πρόσωπο του νέου φορέα και ββ) έχουν εγκριθεί όλες οι μεταβολές που τυχόν έχουν γίνει στη δραστηριότητα του μεταβιβάζοντος φορέα.

β) Η μεταβίβαση της έγκρισης πραγματοποιείται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ν. 4442/2016 κατόπιν αίτησης που συνυπογράφεται και από τα δύο μέρη και η οποία υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από την αλλαγή του φορέα της δραστηριότητας η οποία συντελείται κατά την ημερομηνία υπογραφής του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταβίβασης, το οποίο και συνυποβάλλεται.

γ) Η αίτηση συνοδεύεται από τα διοικητικά δικαιολογητικά που αφορούν το πρόσωπο του νέου φορέα, από πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας για χρήση «εκπαίδευση» της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην επωνυμία του νέου φορέα και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, όπως ισχύει, περί μη τροποποίησης των κτιριολογικών στοιχείων του κτιρίου. Δεν απαιτείται υποβολή κτιριολογικών δικαιολογητικών, εκτός αν έχει λήξει η ισχύς τους.

δ) Η μεταβίβαση εγκρίνεται από την αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της μεταβίβασης στο νέο φορέα λήγει, αυτεπαγγέλτως, η ισχύς της έγκρισης στο όνομα/επωνυμία του μεταβιβάζοντος φορέα.

Άρθρο 6
Διαδικασία και περιεχόμενο γνωστοποίησης λειτουργίας Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών με δυναμικότητα κάτω των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων ανά ώρα

1. Για την έναρξη λειτουργίας Φροντιστηρίων και Κέ-ντρων Ξένων Γλωσσών, των οποίων ο συνολικός αριθμός εκπαιδευομένων ανά ώρα και ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτίριο ή όροφος σε πολυώροφο κτίριο) δεν υπερβαίνει τον αριθμό των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων, απαιτείται η προηγούμενη γνωστοποίηση σύμφωνα με το Παράρτημα Α. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες για την ασκούμενη δραστηριότητα και υποβάλλεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. από τον φορέα της δραστηριότητας, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα περιλαμβανόμενα σ’ αυτήν στοιχεία.

2. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή του άρθρου 2 (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε.) του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) ή και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/Ε.Κ (EU-GO). Μέχρι την ενεργοποίηση του Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε., ως προς το τμήμα που αφορά στη γνωστοποίηση των εν λόγω δραστηριοτήτων, η γνωστοποίηση υποβάλλεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος www.notifybusiness.gov.gr, εφόσον υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα, άλλως υποβάλλεται σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια αρχή του άρθρου 2, ή σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ),σύμφωνα με το Παράρτημα Α της παρούσας απόφασης, με θεώρηση ως προς το γνήσιο της υπογραφής, αν δεν κατατίθεται από τον φορέα της δραστηριότητας αυτοπροσώπως.

3. Όταν η γνωστοποίηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣ-ΑΔΕ ή του www.notifybusiness.gov.gr, λαμβάνει μοναδικό αριθμό και χρονοσήμανση, τα οποία παράγονται από το σύστημα. Το αρχείο με τον μοναδικό αριθμό επέχει θέση αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης και δεν απαιτείται πρωτοκόλληση.

4. Όταν η γνωστοποίηση υποβάλλεται σε έγχαρτη μορφή στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή σε Κ.Ε.Π-Ε.Κ.Ε:
α) ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή το Κ.Ε.Π-Ε.Κ.Ε παραλαμβάνει τη γνωστοποίηση σε κάθε περίπτωση και εκδίδει αποδεικτικό υποβολής,
β) ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δίνει στη γνωστοποίηση έναν μοναδικό κωδικό αριθμό, ο οποίος παραμένει ο ίδιος ακόμα και όταν αυτή μεταβάλλεται,
γ) ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ενημερώνει τον φορέα της δραστηριότητας αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο σχετικά με τον κωδικό αριθμό που έλαβε η γνωστοποίησή του.

5. Κατά την υποβολή της γνωστοποίησης δεν υποβάλλεται κανένα δικαιολογητικό. Ο φορέας της δραστηριότητας οφείλει να τηρεί τα δικαιολογητικά και το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης στον χώρο άσκησης της δραστηριότητάς του, σύμφωνα με το άρθρο 7.

6. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, σύμφωνα με το εδάφιο α της παρ. 5, ο φορέας μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητάς του. Από την υποβολή της γνωστοποίησης για τη λειτουργία της δραστηριότητας, εκκινούν οι ελεγκτικές διαδικασίες του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως αρμόδιας αρχής για την συνδρομή των οριζομένων προϋποθέσεων στην παρούσα, η μη τήρηση των οποίων θα οδηγήσει στην επιβολή των προβλεπομένων στην παρούσα κυρώσεων. Εφαρμόζεται αναλόγως η διαδικασία, όπως ορίζεται στο εδάφιο γ της παρ. 6 του άρθρου 3.

7. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κοινοποιεί αμελλητί τη γνωστοποί-ηση και τις τυχόν μεταβολές της στην οικεία υπηρεσία δόμησης και στην οικεία πυροσβεστική υπηρεσία, προκειμένου να ασκούν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.

8. Ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να ενη-μερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή για κάθε μεταβολή σχετική με τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας της δραστηριότητας και για τη συνδρομή ασυμβίβαστων ιδιοτήτων. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης περί ενημέρωσης επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας.

Άρθρο 7
Απαιτούμενα δικαιολογητικά και τήρηση φακέλου

1. Πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να έχει συγκεντρώσει και να τηρεί στον χώρο άσκησης της δραστηριότητάς του, διαθέσιμα για κάθε έλεγχο, τα διοικητικά και κτιριολογικά δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους.

2. Τα διοικητικά δικαιολογητικά, στην περίπτωση που φορέας της δραστηριότητας είναι φυσικό πρόσωπο, είναι τα ακόλουθα:
(α) Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή άλλου ταυτοποιητικού εγγράφου του φυσικού προσώπου-φορέα της δραστηριότητας.
(β) Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, όπως ισχύει, στην οποία ο φορέας δηλώνει:
(αα) τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
(ββ) ότι δεν έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ. και την ιδιότητα του κληρικού,
(γγ) ότι δεν του έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της ανάκλησης έγκρισης/αδείας ή διακοπής λειτουργίας για ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία διετία.
(γ) Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης του φυσικού προσώπου-φορέα της δραστηριότητας σε κατάσταση πτώχευσης και περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης ή Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας ή ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας αρχής του κράτους – μέλους, εφόσον τέτοιο έγγραφο προβλέπεται κατά το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης. Αν δεν προβλέπεται η έκδοση τέτοιου εγγράφου, αυτό αντικαθίσταται με ένορκη βεβαίωση του φυσικού προσώπου-φορέα της δραστηριότητας ή, σε περίπτωση που από το δίκαιο του κράτους-μέλους εγκατάστασης δεν προβλέπεται ένορκη βεβαίωση, με υπεύθυνη δήλωση η οποία υποβάλλεται ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή κατά περίπτωση ενώπιον συμβολαιογράφου του κράτους – μέλους εγκατάστασης, οι οποίοι χορηγούν βεβαίωση περί παροχής της ένορκης ή επίσημης δήλωσης.
(δ) Αντίγραφο ποινικού μητρώου, από το οποίο προκύπτει ότι δεν έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για κακούργημα ή για ένα από τα πλημμελήματα, τετελεσμένα ή σε απόπειρα, της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης, δωροδοκίας, σωματικής βλάβης, για παράβαση των διατάξεων περί ναρκωτικών ή για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και ότι δεν έχει καταδικαστεί ή παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α’ 26).
(ε) Αποδεικτικό καταβολής του παραβόλου του άρθρου 9.

3. Τα διοικητικά δικαιολογητικά στην περίπτωση που φορέας της δραστηριότητας είναι νομικό πρόσωπο είναι τα ακόλουθα:
(α) Νομιμοποιητικά έγγραφα σύστασης και εκπροσώπησης. Από το καταστατικό πρέπει να προκύπτει ότι το νομικό πρόσωπο έχει μόνιμη εγκατάσταση σε κράτος μέλος της ΕΕ και ότι ο σκοπός του αφορά και στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
(β) Φορολογική ενημερότητα του νομικού προσώπου.
(γ) Ασφαλιστική ενημερότητα του νομικού προσώπου.
(δ) Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης του νομικού προσώπου σε κατάσταση πτώχευσης και περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης ή Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας ή ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας αρχής του κράτους – μέλους, στο οποίο το νομικό πρόσωπο έχει την έδρα του, εφόσον τέτοιο έγγραφο προβλέπεται κατά το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης. Αν δεν προβλέπεται η έκδοση τέτοιου εγγράφου, αυτό αντικαθίσταται με ένορκη βεβαίωση των μελών του διοικούντος το νομικό πρόσωπο οργάνου του νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση που από το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης δεν προβλέπεται ένορκη βεβαίωση, με υπεύθυνη δήλωση η οποία υποβάλλεται ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή κατά περίπτωση ενώπιον συμβολαιογράφου του κράτους – μέλους εγκατάστασης, οι οποίοι χορηγούν βεβαίωση περί παροχής της ένορκης ή επίσημης δήλωσης.
(ε) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου ότι δεν έχει επιβληθεί στο νομικό πρόσωπο η διοικητική κύρωση της ανάκλησης έγκρισης/αδείας ή διακοπής λειτουργίας για ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία διετία.
(στ) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου ότι δεν έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ. και την ιδιότητα του κληρικού και ότι δεν του έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της ανάκλησης έγκρισης/αδείας ή διακοπής λειτουργίας για τον ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία διετία.
(ζ) Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης του νόμιμου εκπροσώπου σε κατάσταση πτώχευσης και περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης ή Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας ή ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας αρχής του κράτους – μέλους, εφόσον τέτοιο έγγραφο προβλέπεται κατά το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης. Αν δεν προβλέπεται η έκδοση τέτοιου εγγράφου, αυτό αντικαθίσταται με ένορκη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου ή, σε περίπτωση που από το δίκαιο του κράτους – μέλους εγκατάστασης δεν προβλέπεται ένορκη βεβαίωση, με υπεύθυνη δήλωση, η οποία υποβάλλεται ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή κατά περίπτωση ενώπιον συμβολαιογράφου του κράτους – μέλους εγκατάστασης, οι οποίοι χορηγούν βεβαίωση περί παροχής της ένορκης βεβαίωσης ή επίσημης δήλωσης.
(η) Αντίγραφο ποινικού μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου, από το οποίο προκύπτει ότι δεν έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για κακούργημα ή για ένα από τα πλημμελήματα, τετελεσμένα ή σε απόπειρα, της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης, δωροδοκίας, σωματικής βλάβης, για παράβαση των διατάξεων περί ναρκωτικών ή για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και ότι δεν έχει καταδικαστεί ή παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α’ 26).
(θ) Υπεύθυνες δηλώσεις των μετόχων ή των εταίρων ή των μελών της διοίκησης του νομικού προσώπου ότι δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ.
(ι) Αποδεικτικό καταβολής του παραβόλου του άρθρου 9.
Τα δικαιολογητικά των περ. (στ), (ζ) και (η) δεν απαιτούνται για Ν.Π.Δ.Δ. Το δικαιολογητικό της περ. (θ) δεν απαιτείται για Ν.Π.Δ.Δ., για νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για νομικά πρόσωπα των οποίων τα μέλη ή μέρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή της διοικήσεώς τους ορίζονται ως εκ της ιδιότητάς τους (ex officio).

4. Όλα τα διοικητικά δικαιολογητικά, πλην των νομιμοποιητικών εγγράφων νομικού προσώπου, πρέπει να έχουν εκδοθεί σε ημερομηνία που δεν ξεπερνά το χρονικό διάστημα του προηγούμενου τριμήνου από την υποβολή της γνωστοποίησης. Επίσης, όπου απαιτείται, να έχουν εκδοθεί στην επωνυμία του νομικού προσώπου ή στο όνομα του φυσικού προσώπου.

5. Τα αντίγραφα ποινικού μητρώου αναζητούνται αυ-τεπάγγελτα από την αρμόδια αρχή. Αν δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, το αντίγραφο ποινικού μητρώου τηρείται από τον φορέα της δραστηριότητας μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά. Ομοίως αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια αρχή τα νομιμοποιητικά έγγραφα σύστασης και εκπροσώπησης των νομικών προσώπων, εφόσον το νομικό πρόσωπο είναι υπόχρεο εγγραφής στο ΓΕΜΗ. Σε διαφορετική περίπτωση, τηρούνται από τον φορέα μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά. 6. Τα κτιριολογικά δικαιολογητικά είναι τα προβλεπόμενα στην περ. 10 της υποπαρ. Θ3 της παρ. Θ’ του Άρθρου Πρώτου του ν. 4093/2012, ήτοι :
α) Οικοδομική άδεια, που έχει θεωρηθεί για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ή τα οριζόμενα στις παρ. 6, 7 και 8 του άρθρου 107 του ν. 4495/2017 (Α’167).
β) Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης από ιδιώτη μηχανικό, με επισυναπτόμενα σχέδια αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης.
γ) Βεβαίωση δύο (2) μηχανικών περί της στατικής επάρκειας του κτιρίου ως προς το μέγιστο προβλεπόμενο πληθυσμό.
Ειδικά για την πυροπροστασία απαιτούνται τα εξής:
α. Για Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, των οποίων ο συνολικός αριθμός υπερβαίνει τους τριάντα (30) εκπαιδευόμενους ανά ώρα, Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας για χρήση «Εκπαίδευση» της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 13/2021 Πυροσβεστική Διάταξη (Β΄ 5519), όπως κάθε φορά ισχύει, το οποίο εκδίδεται στην επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου,
β. Για Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30) εκπαιδευόμενους ανά ώρα, αρχειοθετημένες μελέτες πυροπροστασίας (ενεργητικής και παθητικής, εφόσον απαιτείται), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 13/2021 Πυροσβεστική Διάταξη (Β΄ 5519), όπως κάθε φορά ισχύει, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν αντίγραφα των επίσημα κατατεθειμένων στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες για την έκδοση εγκρίσεων και Πιστοποιητικών Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Εφόσον οι μελέτες δεν έχουν υποβληθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος, τότε θα πρέπει να προέρχονται από τον φυσικό φάκελο που τηρείται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ή διαθέτει εγκεκριμένη ο φορέας της δραστηριότητας. Ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να εφοδιασθεί με το βιβλίο ελέγχου, συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 12/2012 πυροσβεστική διάταξη (Β΄ 1794).

Άρθρο 8
Μεταβολή γνωστοποίησης

1. Αν πρόκειται να μεταβληθούν τα στοιχεία της γνω-στοποίησης λειτουργίας της δραστηριότητας, ο φορέας υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση της επιδιωκόμενης μεταβολής. Η διαδικασία που ακολουθείται για υποβολή της γνωστοποίησης των στοιχείων που πρόκειται να μεταβληθούν, είναι η ίδια με τη διαδικασία αρχικής γνωστοποίησης που περιγράφεται στο άρθρο 6.

2. Ειδικά αν η μεταβολή συνίσταται σε αλλαγή του φορέα της δραστηριότητας, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4442/2016, ο παλαιός -με την προϋπόθεση ότι έχουν γνωστοποιηθεί όλες οι μεταβολές του- και ο νέος φορέας της δραστηριότητας προβαίνουν ο καθένας σε γνωστοποίηση της μεταβολής εντός δέκα (10) ημερών από την αλλαγή που συντελείται κατά την ημερομηνία υπογραφής του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταβίβασης. Η γνωστοποίηση αφορά μόνο τις πληροφορίες σχετικά με τον φορέα της δραστηριότητας. Τα κτιριολογικά δικαιολογητικά που είχε ο παλαιός φορέας ισχύουν και για τον νέο φορέα, με εξαίρεση το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που πρέπει να εκδοθεί στο όνομα του νέου φορέα. Τα διοικητικά δικαιολογητικά πρέπει να αφορούν το πρόσωπο του νέου φορέα. Με τη γνωστοποίηση μεταβολής ως προς τον φορέα δραστηριότητας παύει αυτεπαγγέλτως να ισχύει η γνωστοποίηση του παλιού φορέα.

3. Σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της δραστηριότητας στον χώρο όπου ασκείται, ο φορέας της δραστηριότητας προβαίνει σε γνωστοποίηση της παύσης. Για την υποβολή της γνωστοποίησης παύσης λειτουργίας ακολουθείται αναλόγως η διαδικασία αρχικής γνωστοποίησης που περιγράφεται στο άρθρο 6.

4. Σε περίπτωση μεταβολής του τόπου άσκησης της δραστηριότητας, ο φορέας υποχρεούται να υποβάλει νέα γνωστοποίηση στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για τον νέο χώρο άσκησης της δραστηριότητας.

Άρθρο 9
Παράβολο

1. α) Για τη χορήγηση της αρχικής έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Κολλεγίων, για την τροποποίηση αυτής και για την έγκριση μεταβίβασης σε νέο φορέα, απαιτείται η προηγούμενη καταβολή παράβολου ανά εγκατάσταση, σύμφωνα με το άρθρο 11 και την παρ. 8 του άρθρου 280 του ν. 4442/2016, το οποίο ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ για την αρχική έγκριση, στο ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ για την τροποποίηση της έγκρισης και στο ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ σε περίπτωση μεταβίβασης της έγκρισης λόγω αλλαγής φορέα και το οποίο καταβάλλεται από τον νέο φορέα.

β) Για τη χορήγηση της αρχικής έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών, για την τροποποίηση αυτής και για την έγκριση μεταβίβασης σε νέο φορέα, απαιτείται η προηγούμενη καταβολή παράβολου ανά εγκατάσταση, σύμφωνα με το άρθρο 11 και την παρ. 8 του άρθρου 280 του ν. 4442/2016, το οποίο ορίζεται στο ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ για την αρχική έγκριση, στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ για την τροποποίηση της έγκρισης λόγω κτιριολογικών μεταβολών, στο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ για λοιπές μεταβολές, και στο ποσό των διακοσίων ευρώ (200), για τις περιπτώσεις μεταβίβασης της έγκρισης λόγω αλλαγής φορέα.

2. Για την υποβολή της αρχικής γνωστοποίησης λει-τουργίας απαιτείται η προηγούμενη καταβολή παράβολου, ανά εγκατάσταση, σύμφωνα με το άρθρο 11 και την παρ. 6 του άρθρου 281 του ν. 4442/2016, το οποίο ορίζεται στο ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ. Δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου για γνωστοποίηση παύσης λειτουργίας ή μεταβολής άλλου γνωστοποιηθέντος στοιχείου, πλην του τόπου άσκησης της δραστηριότητας. Σε περίπτωση μεταβίβασης της γνωστοποίησης λόγω αλλαγής φορέα απαιτείται η προηγούμενη καταβολή παραβόλου, το οποίο ορίζεται στο ποσό των εκατό (100) ευρώ.

3. Το παράβολο καταβάλλεται με σκοπό τη διαχείριση των εγκρίσεων και των γνωστοποιήσεων, τη διαχείριση των πληροφοριών και τη διενέργεια των ελέγχων που σχετίζονται με την έγκριση και την γνωστοποίηση, καθώς και την ανάπτυξη του ΟΠΣ-ΑΔΕ του άρθρου 14 ν. 4442/ 2016, τη λειτουργία και συντήρησή του.

4. Ο φορέας της δραστηριότητας καταβάλει το παράβολο πριν την υποβολή της αίτησης έγκρισης και καταθέτει το αποδεικτικό καταβολής στην κατά περίπτωση αρμόδια αρχή μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά και πριν την υποβολή της γνωστοποίησης, προκειμένου να συμπληρώσει το σχετικό πεδίο στη φόρμα της γνωστοποίησης, το δε αποδεικτικό καταβολής το τηρεί μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας, σύμφωνα με το άρθρο 7.

5. Το σύνολο των εσόδων από το παράβολο έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας Ι.Ι.Ε.Κ. και Κολλεγίων αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και εμφανίζεται στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων (Α.Λ.Ε.) 1450113001 «Παράβολα για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας υπό καθεστώς γνωστοποίησης ή και έγκρισης» και ποσοστό 20% των εσόδων εγγράφεται σε ύψος στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να καλυφθούν σχετικές δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με την παρ. 1 α) του άρθρου 11 του ν. 4442/2016. Ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας προμηθεύεται το παράβολο ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-παράβολο, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η σχετική δυνατότητα για την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας Ι.Ι.Ε.Κ. και Κολλεγίων.

6. Ποσοστό 80% του συνόλου των εσόδων από τα παράβολα έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας και γνωστοποίησης λειτουργίας Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών εισπράττεται υπέρ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως αρμόδιας αρχής, και ποσοστό 20% υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να καλυφθούν σχετικές δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4442/2016. Το ποσό του παραβόλου υπέρ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κατατίθεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής «e-Πληρωμές» στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Το ποσό του παραβόλου υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού κατατίθεται στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων (ΑΛΕ) 1450113002 «Ποσοστό 20% επί των παραβόλων για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας υπό καθεστώς γνωστοποίησης ή και έγκρισης» και ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας το προμηθεύεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e- παράβολο, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η σχετική δυνατότητα.

7. Η επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1047/12.03.2020 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας (Β΄ 979).

8. Ειδικά για το τμήμα του παραβόλου που καταβάλ-λεται υπέρ του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., η επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών πραγματοποιείται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., μετά από αίτημα του φορέα και τη συνδρομή των προϋποθέσεων επιστροφής τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Άρθρο 10
Χρηματικό ποσό υπέρ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Για τη διατύπωση γνώμης της περ. 13 της υποπαρ. Θ3 του Άρθρου Πρώτου του ν. 4093/2012 για τη χορήγηση έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) και Κολλεγίων ορίζεται το χρηματικό ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ ανά εγκατάσταση που θα καταβάλλεται υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) από το φορέα, ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής «e-Πληρωμές», στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. .

Άρθρο 11
Κυρώσεις ως προς την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Κολλεγίων

1. Σε περίπτωση λειτουργίας χωρίς την απαιτούμενη έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. και Κολλεγίου ή χωρίς προηγούμενη τροποποίησή της, όπου αυτή απαιτείται, επιβάλλεται, από την αρμόδια αρχή του άρθρου 2, πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ, σε βάρος του φορέα της δραστηριότητας, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4442/2016 και τις επόμενες παραγράφους.

2. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται πρόστιμα για τις εξής παραβάσεις:

3. Τα πρόστιμα της παρ. 2 προσαυξάνονται κατά τα ποσά που φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

4. Το πρόστιμο που υπολογίζεται σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 μειώνεται κατά 20%, αν ο φορέας συμμορφώνεται άμεσα.

5. Για λειτουργία της δραστηριότητας υπό νέο φορέα, χωρίς την απαιτούμενη τροποποίηση της έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 20.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται κατά το ήμισυ σε έκαστον εκ των φορέων.

6. Το επιβαλλόμενο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μι-κρότερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή μεγαλύτερο από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ.

Άρθρο 12
Κυρώσεις ως προς την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών

1. Σε περίπτωση λειτουργίας χωρίς την απαιτούμενη έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας Φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών ή χωρίς προηγούμενη τροποποίησή της, όπου αυτή απαιτείται, επιβάλλεται, από την αρμόδια αρχή του άρθρου 2, πρόστιμο από τρεις χιλιάδες πεντακόσια (3.500) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, σε βάρος του φορέα της δραστηριότητας, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4442/2016 και τις επόμενες παραγράφους.

2. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται πρόστιμα για τις εξής παραβάσεις :
α/α
Παράβαση
Πρόστιμο (ευρώ)
1
Λειτουργία χωρίς έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας
12.000
2
Λειτουργία χωρίς τροποποίηση της έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας, για τις περιπτώσεις που οι μεταβολές που έχουν γίνει αφορούν στις κτιριακές υποδομές
7.000
3
Λειτουργία χωρίς τροποποίηση της έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας, για τις περιπτώσεις που οι μεταβολές που έχουν γίνει αφορούν σε λοιπά στοιχεία πλην των κτιριακών υποδομών
3.500

3. Τα πρόστιμα της παρ. 2 προσαυξάνονται κατά τα ποσά που φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα και κατά κριτήριο :
α/α
Κριτήριο προσαύξησης
Ποσό προσαύξησης (ευρώ)
1
Λόγω ταυτόχρονης διακινδύνευσης ή πρόκλησης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον από την άσκηση της δραστηριότητας
3.000
2
Λόγω μεγέθους: αν η δραστηριότητα ασκείται σε χώρο με επιφάνεια μεγαλύτερη των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.)
2.000
3
Λόγω διάρκειας της παράβασης: αν η παράβαση διαρκεί περισσότερο από 1 έτος
700 /έτος με ανώτατο όριο
2.000
4
Λόγω υποτροπής: αν η παράβαση διαπιστώνεται εντός χρονικού διαστήματος μικρότερου των δύο (2) ετών από προηγούμενη διαπιστωθείσα παράβαση του παρόντος άρθρου, η οποία οδήγησε σε επιβολή προστίμου
1.000

4. Το πρόστιμο που υπολογίζεται σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 μειώνεται κατά 20%, αν ο φορέας συμμορφώνεται άμεσα.

5. Για λειτουργία της δραστηριότητας υπό νέο φορέα, χωρίς την απαιτούμενη τροποποίηση της έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 20.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται κατά το ήμισυ σε έκαστον εκ των φορέων.

6. Το επιβαλλόμενο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τρεις χιλιάδες πεντακόσια (3.500) ευρώ ή μεγαλύτερο από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ.

Άρθρο 13
Κυρώσεις ως προς τη γνωστοποίηση λειτουργίας

1. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση ως προς τη γνωστοποίηση, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 284 του ν. 4442/2016, επιβάλλεται, από την αρμόδια αρχή του άρθρου 2, πρόστιμο από διακόσια (200) ευρώ έως οκτώ χιλιάδες πεντακόσια (8.500) ευρώ, σε βάρος του φορέα της δραστηριότητας, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4442/2016 και τις επόμενες παραγράφους.

2. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο για τις εξής παραβάσεις:
(α) παράλειψη γνωστοποίησης πριν από την έναρξη λειτουργίας (αρχική γνωστοποίηση)
(β) παράλειψη γνωστοποίησης μεταβολής στοιχείων
(γ) παράλειψη γνωστοποίησης της αλλαγής φορέα
(δ) παροχή αναληθών ή ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων κατά τη γνωστοποίηση (ε) έλλειψη δικαιολογητικών του άρθρου 7.

3. Το ύψος των προστίμων προσδιορίζεται με βάση τον ακόλουθο πίνακα:
Για τον προσδιορισμό του πλήθους των δικαιολογητικών που απαιτείται στην περ. 5 του ανωτέρω πίνακα, κάθε περίπτωση της παρ. 2 ή της παρ. 3 του άρθρου 7, νοείται ως ένα δικαιολογητικό.

4. Τα πρόστιμα της παρ. 2 προσαυξάνονται κατά τα ποσά που φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:
2
Λόγω μεγέθους: αν η δραστηριότητα ασκείται σε χώρο με επιφάνεια μεγαλύτερη των εβδομήντα τετραγωνικών μέτρων (70 τ.μ.)
500
3
Λόγω διάρκειας της παράβασης: αν η παράβαση διαρκεί περισσότερο από 1 έτος
500
4
Λόγω υποτροπής: αν η παράβαση διαπιστώνεται εντός χρονικού διαστήματος μικρότερου των δύο (2) ετών από προηγούμενη διαπιστωθείσα παράβαση του παρόντος άρθρου, η οποία οδήγησε σε επιβολή προστίμου
500

5. Το πρόστιμο που προκύπτει από τους υπολογισμούς των παρ. 3 και 4 μειώνεται κατά 20%, αν ο φορέας συμμορφώνεται άμεσα.

6. Ειδικά για την περίπτωση που ο φορέας της δρα-στηριότητας δεν κατέβαλε το αντίτιμο του απαιτούμενου παραβόλου της γνωστοποίησης, πριν την επιβολή προστίμου η αρμόδια αρχή τάσσει προθεσμία δέκα (10) ημερών για συμμόρφωση και εφόσον ο φορέας δεν συμμορφωθεί εντός της ταχθείσας προθεσμίας, επιβάλλεται το πρόστιμο της παρ. 3.

7. Το επιβαλλόμενο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μι-κρότερο από διακόσια (200) ευρώ ή μεγαλύτερο από οκτώ χιλιάδες πεντακόσια (8.500) ευρώ.

8. Για λειτουργία της δραστηριότητας υπό νέο φορέα, χωρίς την απαιτούμενη γνωστοποίηση της μεταβολής, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται κατά το ήμισυ σε έκαστον εκ των φορέων.

9. Εάν η παράβαση κρίνεται ήσσονος σημασίας, η αρμόδια αρχή δύναται να προβαίνει σε σύσταση και να τάσσει προθεσμία για συμμόρφωση και εφόσον ο ελεγχόμενος συμμορφωθεί εντός της ταχθείσας προθεσμίας, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Άρθρο 14
Διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας

1. Σωρευτικά με τα πρόστιμα που προβλέπονται στα άρθρα 11 και 12, στις δραστηριότητες που υπάγονται σε έγκριση επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας στις εξής περιπτώσεις:
1.1 Λειτουργία δραστηριότητας χωρίς την απαιτούμενη έγκριση.
1.2 Λειτουργία δραστηριότητας χωρίς να έχει γίνει η απαιτούμενη τροποποίηση της έγκρισης λόγω μεταβολής στοιχείων της δραστηριότητας ή αλλαγής φορέα και από την άσκηση της δραστηριότητας τέθηκε σε διακινδύνευση ή προκλήθηκε βλάβη στο δημόσιο συμφέρον. Σε αυτήν την περίπτωση, η διακοπή λειτουργίας μπορεί να είναι οριστική ή προσωρινή, ανάλογα με την παράβαση.

2. Σωρευτικά με τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 13, στις δραστηριότητες που υπάγονται σε γνωστοποίηση επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας, στην περίπτωση λειτουργίας της δραστηριότητας χωρίς την απαιτούμενη αρχική γνωστοποίηση.

Άρθρο 15
Λοιπές ρυθμίσεις για τις κυρώσεις

1. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή των κυρώσεων των άρθρων 11 έως και 14 είναι η αρμόδια αρχή του άρθρου 2, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.

2. Η διαπίστωση παράβασης επιμέρους όρων της κείμενης νομοθεσίας για τη λειτουργία των δραστηριοτήτων του παρόντος, επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις από τα αρμόδια όργανα που ορίζονται σε αυτές.

3. Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται σύμφωνα με την παρούσα εισπράττονται ως δημόσια έσοδα κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ και πιστώνονται σε ειδικό κωδικό του Κρατικού Προϋπολογισμού με ΑΛΕ 1560989001 «Λοιπά πρόστιμα και χρηματικές ποινές». Ειδικά για την περίπτωση προστίμων, για την επιβολή και είσπραξη των οποίων αρμόδιος είναι ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., αυτά βεβαιώνονται σύμφωνα με την παρούσα και τις οικείες διατάξεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Από τα εισπραττόμενα πρόστιμα του προηγούμενου εδαφίου, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4442/2016, ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) αποτελεί έσοδο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και καταβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής «e- Πληρωμές» στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ενώ ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) κατατίθεται στον προαναφερόμενο ειδικό κωδικό του Κρατικού Προϋπολογισμού.

4. Για τις δραστηριότητες της παρούσας που υπάγονται σε καθεστώς γνωστοποίησης, όπου προβλέπεται ως κύρωση η ανάκληση της αδείας, από την έναρξη ισχύος της παρούσας νοείται η προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας.

Άρθρο 16
Τροποποιούμενες και Καταργούμενες διατάξεις

1. Οι ρυθμίσεις της υπ’ αρ. 151678/ΙΑ/2012 απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Καθορισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση, την τροποποίηση και την επικαιροποίηση άδειας Ιδιωτικού Σχολείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κολλεγίου, Φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.), Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα και Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο σε φυσικά, νομικά πρόσωπα, ενώσεις προσώπων και ΝΠΔΔ» (Β’ 3324), η οποία τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 84151/ΙΑ/2013 απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Β’ 1584) και με την υπ’ αρ. 52887/ΙΑ/2013 (Β’ 1059) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καταργούνται κατά το μέρος που αφορούν στα Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., Κολλέγια, Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

2. Οι ρυθμίσεις της υπ’ αρ. 10135/18-11-2012 υπουρ-γικής απόφασης «Καθορισμός ποσού παραβόλων και χρηματικών ποσών για παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την παράγραφο Θ του ΠΡΩΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ του ν. 4093/2012» (Β’ 3057), η οποία τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία 34566/ΙΑ/2013 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Β’ 756), καταργούνται κατά το μέρος που αφορούν στα Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., Κολλέγια, Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Άρθρο 17
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει δύο (2) μήνες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (ήτοι από 12.04.2022)

Διαβάστε επίσης »

Spoilers

Sports: Χρυσό μετάλλιο για την Ολλανδία

Η γη της ελιάς spoiler: Θα υπάρξουν στο μέλλον φουρτούνες για τους Καπερνάρους