Menu

Πρόταση για την αναπαραγωγή των γλυπτών του Παρθενώνα από αρχαιολόγο

Σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το μέλλον της αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς προχώρησε ο αρχαιολόγος Roger Michel και η ομάδα του, που ανέφερε να δημιουργηθούν τρισδιάστατα αντίγραφα των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η ομάδα του Michel λειτουργεί ένα εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας στην Κεντρική Ιταλία, όπου χρησιμοποιεί προηγμένο εξοπλισμό ψηφιακής τρισδιάστατης εκτύπωσης για να αναδημιουργήσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

Το φιλόδοξο σχέδιό τους περιλαμβάνει τη δημιουργία ακριβών τρισδιάστατων αντιγράφων αυτών των αρχαίων γλυπτών και την προσφορά τους στο Βρετανικό Μουσείο ως χειρονομία καλής θέλησης με αντάλλαγμα τον επαναπατρισμό των αυθεντικών στην Ελλάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε προηγουμένως αρνηθεί το επίσημο αίτημα του Michel να αποκτήσει αυτά τα αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, γεγονός που ώθησε την ομάδα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Βρήκαν ένα παραθυράκι στους κανονισμούς του μουσείου, οι οποίοι επιτρέπουν στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό τρισδιάστατης σάρωσης για μη εμπορικούς σκοπούς.

«Διαβάσαμε τους κανονισμούς του μουσείου και λένε συγκεκριμένα ότι “οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό τρισδιάστατης σάρωσης στο μουσείο και μπορούν να χρησιμοποιούν το προϊόν αυτών των τρισδιάστατων σαρώσεων για οποιονδήποτε μη εμπορικό σκοπό”», εξήγησε ο Michel στην εκπομπή Stuff the British Stole του ABC iview.

Η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη από τους Έλληνες παγκοσμίως, οι οποίοι ανυπομονούν να δουν τα Μάρμαρα να επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον, το εγχείρημα έχει λάβει ισχυρή υποστήριξη από τον Βρετανό ηθοποιό και επί μακρόν υπέρμαχο της επιστροφής των γλυπτών, Stephen Fry.

@stephenfry compares Parthenon Sculptures removal to Nazi looting in Stuff the British Stole https://t.co/0m30Vm7xoP via @NeosKosmos | #greece #parthenonmarbles #culturalheritage

— WindyCityGreek (@WindyCityGreek) June 17, 2024

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, που συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με το βαθύ σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αποκαθιστώντας ένα σημαντικό μέρος της εθνικής κληρονομιάς της.

Η επιτυχία του έργου του Michel μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την επίλυση παρόμοιων διαφορών σχετικά με πολιτιστικά αντικείμενα παγκοσμίως, αποδεικνύοντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να διευκολύνουν την επιστροφή αντικειμένων ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς στις νόμιμες εστίες τους.

Written by admin

Exit mobile version