Προσοχή – Ανακαλούνται τα ακόλουθα φάρμακα

Spoilers

Η αρτηριακή πίεση είναι ένα πρόβλημα υγείας που βασανίζει πολλούς ανθρώπους όμως ευτυχώς υπάρχει φαρμακευτική φροντίδα για να μπορούν οι ασθενείς να ελέγχουν το πρόβλημα. Όμως δεκάδες φάρμακα αρτηριακής πίεσης ανακαλούνται.
Η είδηση πως ανακαλούνται φάρμακα για την αρτηριακή πίεση τρομοκράτησε αρκετούς πολίτες, αφού αυτά τα φάρμακα τα παίρνουν χιλιάδες πολίτες καθημερινά και τους είναι απαραίτητα. Ποια φάρμακα ανακαλούνται;

Συγκεκριμένα οι υγειονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ανακαλούν δεκάδες παρτίδες φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση διότι σύμφωνα με τους ειδικούς περιέχουν την πιο εκρηκτική ουσία στον κόσμο η οποία προκαλεί και καρκίνο.
Τα συγκεκριμένα φάρμακα που περιέχουν ιρβεσαρτάνη και λοσαρτάνη απομακρύνθηκαν από την αγορά εξαιτίας των προσμείξεων που προκαλούν καρκίνο. Ορισμένα από τα χάπια – τα οποία τα λάμβαναν εκατομμύρια Βρετανοί – κυκλοφορούν αγορά εδώ και χρόνια.
Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες παρτίδες περιείχαν αζιδοετραζόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τελευταία σε μία σειρά ανακλήσεων φαρμάκων τύπου σαρτάνης, τα οποία ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Προσοχή – Ανακαλούνται τα ακόλουθα φάρμακα

Αυτό έγινε σε εργοστάσια στην Κίνα και στην Ινδία. Ο βρετανικός οργανισμός επέμεινε ότι το μέτρο ήταν απλώς για πρόληψη και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι όντως αυτά τα φάρμακα προκαλούν προβλήματα στους ασθενείς.
Επίσης υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή αφορούσε μόνο τα φαρμακεία και τους χονδρέμπορους που διαθέτουν τις 31 παρτίδες που προμηθεύτηκαν οι Bristol Laboratories Limited, Brown & Burk UK Limited και Teva UK Limited.
Οι Βρετανοί που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα δεν θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως την λήψη τους. Αυτό διότι, η απότομη διακοπή μίας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που περιέχουν λασαρτάνη και ιρβεσαρτάνη εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στην αγορά.

«Ανακαλούμε κάποιες παρτίδες ορισμένων φαρμάκων ως προληπτικό μέτρο, ενώ συνεχίζουμε την έρευνά μας. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να ελέγξουν τα αποθέματά τους και να επιστρέψουν τις συγκεκριμένες παρτίδες», δήλωσε η Τζούν Ρέιν, διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού.
Μάλιστα το 2019, η επιστήμονας του Κέιμπριτζ, Λιλιάνα Φρούκ είχε χαρακτηρίσει την αζιδο-τετραζόλη ως την «πιο εκρηκτική χημική ουσία» στον κόσμο. Η ίδια μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «The Naked Scientists», και είπε ότι:
«Η πιο εκρηκτική χημική ουσία φτιάχτηκε το 2011 στο εργαστήριο. Δεν βγήκε ποτέ από το εργαστήριο, φτιάχτηκε σε έναν ειδικό θάλαμο και ονομάζεται αζιδοτετραζόλη.

Πρόκειται λοιπόν για ένα μόριο που έχει 14 νιτρογόνα στη δομή του και είναι πολύ εκρηκτικό, εξαιτίας των περιορισμένων δεσμών αζώτου. Κάποιοι επιστήμονες είπαν ότι αυτό το μόριο θα μπορούσε να εκραγεί ακόμη και αν το κοιτάξετε, επειδή ξέρετε ότι αντιδρά πραγματικά με την παραμικρή ποσότητα πίεσης. Είναι πιο εκρηκτικό από το ΤΝΤ»
Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη εξηγήσει πως μπορεί να έγινε αυτή η πρόσμειξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά προκαλούνται τέτοιες προσμύξεις από μολύνσεις σε εργοστάσια ή κατά την διαδικασία της κατασκευής ή της αποθήκευσής τους.

Η έκθεση των φαρμάκων στο φως ή στις υψηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και στις αντιδράσεις με την συσκευασία του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στις χημικές συστάσεις των φαρμάκων.

Συνολικά περισσότερα από τα δύο τρίτα όλων των δραστικών συστατικών των φαρμάκων προέρχονται από την Κίνα.  Δεν είναι σαφές ακόμη πόσα από τα επηρεαζόμενα φάρμακα θα ανακληθούν με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση.

Τα στοιχεία του βρετανικού συστήματος υγείας αποκαλύπτουν ότι το 2017 στην Αγγλία, εκδόθηκα περισσότερες από 2.000.000 συνταγές για φάρμακα που περιείχαν ιρβεσαρτάνη. Περίπου 165.000 από αυτές λέγεται πως αφορούσαν την υδροχλωροθειαζίδη ιρβεσαρτάνη.

Spoilers

Φονικό στα Γλυκά Νερά: Το κινητό της Καρολάϊν δείχνει προστριβές με τον πιλότο

Spoilers

Άρης Σερβετάλης: Φέρουμε μια πνευματική αναπηρία