Προσφυγικό: Η Μέρκελ φοβάται νέο 2015 -Συναγερμός στην Ευρώπη

Η σκέψη επανάληψης έκρηξης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών όπως το 2015, στοιχειώνει Βερολίνο και Παρίσι, εξ ου και η ΕΕ σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ – η οποία πλήρωσε το τίμημα εκλογικά το 2015 – σε συνεννόηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στέλνουν εσπευσμένα τους υπουργού Εσωτερικών τους σε Αθήνα και Αγκυρα.

Ετσι, σύντομα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα, μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς η πρωτοβουλία έχει ευρωπαϊκό μανδύα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δύο υπουργοί προτίθενται να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Παράλληλα, ωστόσο, θα ασκήσουν πιέσεις και στην ελληνική πλευρά, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Μάλιστα, το Βερολίνο προτίθεται να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Έως στιγμής είναι άγνωστο εάν οι κ.κ. Ζέεχοφερ και Καστανέρ θα επισκεφθούν κέντρο υποδοχής σε κάποιο ελληνικό νησί.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προέταξε το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και υπογραμμίζοντας προς τους Ευρωπαίους εταίρους το «προφανές»: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα σημείωσε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά».

 

Φυλακές Κορυδαλλού: Ακόμη ένας νεκρός κρατούμενος

Ελεύθεροι έξι κατηγορούμενοι για κύκλωμα εμπορίας ωαρίων