Προχωρά η εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο από το μαυσωλείο

Την εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο από το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα σε έναν διαφορετικό χώρο αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικυρώνοντας τα σχέδια της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η οικογένεια του Φράνκο ζητώντας να μην προχωρήσει η εκταφή.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει διχάσει την Ισπανία την οποία εξακολουθεί να στοιχειώνει η εποχή του δικτάτορα που επικράτησε στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του ’30 και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1975.

Όπως ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «ομόφωνη».

Μέχρι σήμερα η σορός του Φράνκο βρίσκεται σε ένα γιγάντιο μαυσωλείο μαζί με τις σορούς χιλιάδων νεκρών του ισπανικού εμφυλίου με αρκετούς – ειδικά από το χώρο της άκρας δεξιάς – να αντιμετωπίζουν τον χώρο ως ένα μνημείο της νίκης του φασισμού στην Ισπανία.

Ισπανικά μέσα μεταδίδουν ότι μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστήριου η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην εκταφή πριν τις 10 Νοεμβρίου και τις προγραμματισμένες για τότε, βουλευτικές εκλογές.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η σορός του Φράνκο να τοποθετηθεί στο κοιμητήριο του Ελ Πάρντο, βόρεια της Μαδρίτης, όπου έχουν ταφεί και άλλοι πολιτικοί.

ΕΦΚΑ: Πότε ανεβαίνουν τα σημειώματα για τις συντάξεις

Δικάζονται στην Τουρκία οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί