Πως να αποφύγετε τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος: Συμβουλές από ειδικούς (άρθρο ήχου)

Οι τιμές στο ρεύμα αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2023. Προβλέπουμε τις αυξήσεις εκεί. Θα συνιστούσα στους καταναλωτές να επωφεληθούν των χαμηλών χρεώσεων στα μπλε-σταθερά τιμολόγια ρεύματος εξάμηνης διάρκειας που είναι 8,8 λεπτά με 8,9 λεπτά για να το κλειδώσουν για ένα εξάμηνο. Από τον Νοέμβριο … Δεκέμβριο θα δούμε τι θα συμβεί. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνω. Καθώς θα αυξηθούν επίσης οι τιμές στα μπλε τιμολόγια ρεύματος από την 1η Ιουνίου. Δεν θα αυξηθούν μόνο οι πράσινες τιμές ρεύματος που περιέχουν τον μηχανισμό διακύμανσης, δηλαδή τις ρήτρες αναπροσαρμογής, αλλά και οι σταθερές τιμές.

Κατά συνέπεια, οι τιμές στα κίτρινα, μπλε και πράσινα τιμολόγια θα αυξηθούν. Ως εκ τούτου, μια πρότασή μου είναι να κλειδώσουν τώρα οι καταναλωτές ένα σταθερό τιμολόγιο. Αν κάποιος βρίσκεται σε πράσινο τιμολόγιο – το 85% των καταναλωτών βρίσκεται σε αυτό, τότε δεν θα πληρώσει ρήτρες αν αποχωρήσει από αυτό. Αν ϭάποιος βρίσκεται σε μπλε τιμολόγιο και επιθυμεί να μεταβεί σε κάποιο άλλο χρωματιστό τιμολόγιο, τότε θα πληρώσει ρήτρα αποχώρησης. Μπορεί χωρίς πρόβλημα να μεταφερθεί από πράσινο ή κίτρινο. Και θα δούμε από τον Νοέμβριο τι θα συμβεί» σημείωσε.

Για τις παραβιάσεις

Επίσης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους από την 1η Ιουνίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στο ρεύμα.

«Από την 1η Ιουνίου φαίνεται να έχουμε αναμένεται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των παραβιάσεων. Αυτό το φαινόμενο υπάρχει εδώ και χρόνια και μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών και των λοιπών χρεώσεων. Θα υπάρξει μια προσαύξηση περίπου 14% σε σχέση με τον μεσοσταθμικό υπολογισμό, προκειμένου να κλείσει μια μαύρη τρύπα που είχε ανοίξει το 2023 περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Και τώρα έρχεται ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο ΔΑΠΕΕΠ, και λέει: υπάρχει μια άλλη μαύρη τρύπα 200 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που επιδοτεί τους παραγωγούς ΑΠΕ με τις εγγυημένες τιμές. Και επειδή τους τελευταίους μήνες είχαμε χαμηλή τιμή χονδρικής ρεύματος λόγω της υπερπαραγωγής από πράσινη ενέργεια και τη χαμηλή ζήτηση, δεν γέμισε ο ειδικός λογαριασμός με χρήματα. Συνεπώς, ο ΔΑΠΕΕΠ δηλώνει ότι θα αποζημιώσει τους καταναλωτές και τους παραγωγούς από αυτήν τη μαύρη τρύπα; Θα αυξηθεί το ειδικό τέλος εκπομπής αερίων (ΕΤΜΕΑΡ). Όλοι οι καταναλωτές πληρώνουν αυτό το τέλος, που πηγαίνει στον ειδικό λογαριασμό. Και από 1,7 λεπτά που είναι σήμερα το μοναδικό κόστος ανά κιλοβατώρα για το ΕΤΜΕΑΡ, αυτό θα ανέλθει σε πάνω από 2,3 λεπτά με 2,4 λεπτά. Με άλλα λόγια, όσο ήταν πριν το 2019».

Written by admin

«Τα πεθερικά μου μένουν σ’αυτό το παλιό, αnδιαστικό σπίτι. Δε θέλω να πηγαίνει εκεί το παιδί μου, τι να κάνω;»

Ο Κοντιζάς αποκαλύπτει: Τι δώρο δεν πήρε από τον Κουτσόπουλο