Πολλαπλή Σκλήρυνση – ΣΚΠ: Δείκτης κινδύνου η έλλειψη πολύ γνωστής βιταμίνης !

Μια απλή εξέταση αίματος για την βιταμίνη D θα μπορούσε σύντομα να προβλέψει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή αλλιώς, Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Η εξέταση αίματος για το επίπεδο της “βιταμίνης του ήλιου” (όπως είναι γνωστή η βιταμίνη D) μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κατά πόσον ένα άτομο κινδυνεύει να αναπτύξει Πολλαπλή Σκλήρυνση, πάθηση που επηρεάζει και σταδιακά εκφυλίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με μελέτη του 2017.
Η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Kassandra Munger, από την Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας Τ.Η. Chan του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε: “Έχουν υπάρξει μόνο λίγες μικρές μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο…

(…) Η μελέτη μας, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό γυναικών, υποδηλώνει ότι η διόρθωση της ανεπάρκειας σε βιταμίνη D σε γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο για Πολλαπλή Σκλήρυνση στο μέλλον”.

Πώς έγινε η έρευνα
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από περισσότερες από 800.000 γυναίκες στη Φινλανδία, τα οποία ελήφθησαν στο πλαίσιο προγεννητικών εξετάσεων.

Οι ερευνητές εντόπισαν στη συνέχεια 1.092 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση μέσο όρο εννέα χρόνια μετά την χορήγηση των δειγμάτων αίματος. Συγκρίθηκαν με 2.123 γυναίκες που δεν εμφάνισαν την ασθένεια.Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D ορίστηκε ως το επίπεδο κάτω από 30 nanomoles ανά λίτρο (nmol/L). Τα ανεπαρκή επίπεδα ορίστηκαν στα 30-49 nmol/L και ως κατάλληλο επίπεδο ορίστηκαν τα 50 nmol/L και πάνω.
Από τις γυναίκες που ανέπτυξαν Πολλαπλή Σκλήρυνση, το 58% είχαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, σε σύγκριση με το 52% των γυναικών που δεν ανέπτυξαν την ασθένεια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με κάθε αύξηση κατά 50 nmol/L στην βιταμίνη D στο αίμα, ο κίνδυνος για Πολλαπλή Σκλήρυνση αργότερα στη ζωή μειώθηκε κατά 39%.
Οι γυναίκες που είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης από εκείνες που είχαν επαρκή επίπεδα καθώς και 27% υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες με ανεπαρκή επίπεδα.

Η δρ. Mungar πρόσθεσε: “Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η βέλτιστη δόση βιταμίνης D για την μείωση του κινδύνου Πολλαπλής Σκλήρυνσης (…) Ωστόσο, η προσπάθεια για επάρκεια σε βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου θα έχει πιθανώς πολλαπλά οφέλη για την υγεία”.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 2017 στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neurology.

Δε μεταδίδεται, δεν είναι κληρονομική (πιθανόν να οφείλεται σε κάποιον ιό), δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτιολογία της. Ο λόγος για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), που είναι η πιο συχνή νευρολογική πάθηση σε νεαρούς ενήλικες και προσβάλλει περίπου 450,000 Ευρωπαίους και 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση, όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εστιών επομυελίνωσης σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Ανάλογα με την εντόπιση των βλαβών είναι δυνατόν να προσβληθεί η κινητική όσο και η αισθητική οδός του κεντρικού νευρικού συστήματος με επίδραση στην κίνηση, στην αφή ή σε άλλες αισθήσεις, γι’ αυτό και έχει επιπτώσεις στην επαγγελματική σταδιοδρομία, στην οικογενειακή και στην κοινωνική ζωή των ασθενών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στην τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Δεν είναι εμπόδιο στην απόκτηση οικογένειας
Συνήθη συμπτώματα

Αν και δεν υπάρχει ένας τύπος Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, εν τούτοις υπάρχουν μερικά συμπτώματα που είναι πιο κοινά σε πολλούς πάσχοντες όπως:

1. Διπλωπία ή προσωρινή απώλεια όρασης

2. Μυϊκή αδυναμία ή παράλυση ενός ή και των δύο άκρων

3. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των άνω ή των κάτω άκρων

4. Ζάλη, ίλιγγος ή αστάθεια

5. Εύκολη κόπωση, ελάττωση της μνήμης, κατάθλιψη ή ευφορία

6. Ανάγκη για συχνή ή επιτακτική ούρηση που καταλήγει και σε ακράτεια, ή δυσκολία ούρησης

7. Προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία

8. Σπαστικότητα

Στατιστικά στοιχεία

1. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει αποδειχθεί ότι το 90% των ασθενών θα εμφανίσουν μια μορφή που θα έχει διαστήματα επιδεινώσεων και αυτομάτων υφέσεων (μορφή με εξάρσεις και υφέσεις), ενώ το 10% θα παρουσιάσει μια σταδιακά επιδεινούμενη πορεία από την αρχή ( προϊούσα μορφή).

2. 1 στους 5 ασθενείς μετά από 20 χρόνια δε θα έχει κανένα πρόβλημα, παρά τη νόσο, και κατατάσσεται στην καλοήθη μορφή της νόσου, ενώ 3 στους 5 μετά από 15 χρόνια θα έχουν κάποια δυσκολία στο περπάτημα και θα αναπτύξουν τη δευτερογενώς προϊούσα μορφή της νόσου.

Διαβάστε περισσότερα
Αλεξάνδρα Ευσταθίου

Written by Αλεξάνδρα Ευσταθίου

Η Αλεξάνδρα αγαπά τη μόδα, παρακολουθεί τα gossip και λατρευει την τηλεόραση. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις βγει στο γυαλί και να μη σε ξέρει. Έχει σπουδάσει διακόσμηση και είναι η επιτομή του ανήσυχου πνεύματος

Κορονοϊός: Τον πλήρωσε ακριβά τον Αρραβώνα !

Ανέκδοτο: Ο γάτος αποφασίζει ότι ο γιος του έχει φτάσει πλέον σε μια ηλικία όπου θα πρέπει να μάθει τι παίζεται με τις γυναίκες …! Τρελό γέλιο