Πασχαλινή νηστεία και πώς μας ωφελεί

Γιατί να νηστέψω; Έχει οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία μου;
Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια της νηστείας, όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας αλλά αντιθέτως προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Μπορεί να επηρεάσει μια σειρά βιολογικών και βιοχημικών παραμέτρων π.χ. να οδηγήσει στη μείωση της ολικής και της κακής χοληστερόλης.

Επίσης, αν δεν υποκύψει κάποιος σε νηστίσιμους πειρασμούς με μεγάλη θερμιδική αξία τότε μπορεί να οδηγηθεί και στην μείωση του σωματικού βάρους.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε έρευνα…
Άλλωστε αρκετές είναι και οι μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Μεταξύ αυτών μία έλαβε χώρα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές μελέτησαν την επιρροή που έχουν οι νηστείες, όχι μόνο της σαρακοστής, αλλά και σε άλλες περιόδους που επιβάλει η θρησκείας μας, στα λιπίδια του αίματος και σε καταστάσεις παχυσαρκίας.

Αυτό που παρατηρήθηκε από τους ερευνητές παρακολουθώντας 120 άτομα ηλικίας 20-60 ετών για ένα χρόνο και μην έχοντας ουδεμία ασθένεια και μη κάνοντας λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής είναι ότι μειώθηκαν τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος (κυρίως ολικής χοληστερόλης και LDL) και παρατηρήθηκε μείωση σωματικού βάρους.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκε ανεπάρκεια βιταμινών Α και Ε και ούτε υπήρχε ένδειξη για το ότι μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις σιδηροπενικής αναιμίας. Επίσης, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι επειδή υπήρχε αυξημένη πρόσληψη ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είχαν λιγότερες πιθανότητες οι συμμετέχοντες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης (BMC Public Health 2003. Effects of Greek orthodox Christian church fasting on serum lipids and obesity).

Σχετικά με τις υπάρχουσες μελέτες, όσον αφορά την επίδραση των νηστειών, έχουν διεξαχθεί με συμμετέχοντες ακόμα και παιδιά και καταδεικνύουν και αυτές με την σειρά τους τα οφέλη της.

Τι τροφές μπορώ να εντάξω στο διαιτολόγιο μου αυτές τις μέρες;

Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποιες τροφές που μπορείτε να τρώτε μέσα στη βδομάδα σας. Γίνεται αναφορά και στα θρεπτικά τους συστατικά, αλλά και ιδέες για για το πως μπορούν να συνδυαστούν και να αποτελέσουν το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα!

Ταχίνι: Νούμερο ένα επιλογή σε τέτοιες περιόδους. Η διατροφική αξία 15 γραμμαρίων, δηλαδή μια κουταλιά της σούπας αποδίδει: 7,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων 1,1 γρ. το κορεσμένο, 3 γραμμάρια μονοακόρεστα και 3,5 γραμμάρια πολυακόρεστα. Ενώ, σχετικά με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες αυτά είναι αντίστοιχα 3,2 και 2,6 γραμμάρια.

Η ολική ενέργεια μιας κουταλιάς ανέρχεται στις 89 θερμίδες. Αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό με πλήθος ιχνοστοιχείων και βιταμινών, μεταξύ αυτών είναι: ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρος και χαλκός ενώ σχετικά με τις βιταμίνες εμπεριέχονται Β1, Β2, Β3, Β6 και φυλλικό οξύ.

Πώς να το συνδυάσετε: Για το πρωινό σας γεύμα μαζί με μέλι σε φέτες ψωμιού πολύσπορο κατά προτίμηση.
Νοστιμότατα και θρεπτικά, τα οποία μπορείτε να τα έχετε ως συνοδευτικά 2-3 είτε στον πρωινό είτε απογευματινό καφέ ή τσάι σας.

Θαλασσινά: Άλλη μια κατηγορία τροφίμων που έχουν την τιμητική τους την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα θαλασσινά έχουν πλήθος στοιχείων που τα κάνουν να είναι κατάλληλα για κατανάλωση! Τα θαλασσινά λοιπόν εμπεριέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι εξαιρετικές πηγές ω3 λιπαρών οξέων, επίσης βιταμίνη D, E, σελήνιο, ιώδιο και ρετινόλη.

Η ποσότητα των 30 γραμμαρίων αποδίδει 7 γρ. πρωτεΐνης και 1 γρ. λίπους. Ενώ θερμιδικά τα 30 γραμμάρια αποδίδουν 35 kcal. Προσφέρουν μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης οπότε είναι σημαντικό να ενταχθούν στην διατροφή σας!

Πώς να τα συνδυάσετε: Μπορείτε να κάνετε μια εξαιρετική μακαρονάδα με καλαμάρι κόκκινη σάλτσα και άλλα μυρωδικά!

Σε κάθε περίπτωση τα θαλασσινά καταναλώνονται και σκέτα! Χταπόδι, μύδια, καλαμάρια, γαρίδες. Επίσης δεν έχετε τίποτα να χάσετε δοκιμάζοντας σουπιές με χόρτα!

Πώς να τη συνδυάσετε: η κινόα μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική σαλάτα καλύπτοντας το βραδινό σας γεύμα.
Άλλες ιδέες για για γεύματα και τροφές που μπορείς να εντάξεις στο διαιτολόγιο σου: εκτός από λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς (ανάλατους) τα οποία θα σε πυροδοτούν με ενέργεια. Μπορείς επίσης να τρως κάποιες πίτες, σπιτικές κατά προτίμηση π.χ. πατατόπιτα ή σπανακόπιτα νηστίσιμη. Όσπρια και λαδερά φαγητά. Χαλβά (όλων των ειδών, με μέτρο) σταφιδόψωμο, τυρί νηστίσιμο, χούμους, κριτσίνια, σπιτικές μπάρες δημητριακών. Μπιφτέκι λαχανικών, ρύζι με μανιτάρια με σάλτσα ξύδι μπαλσάμικο. Ενώ άμα σ’ αρέσουν γευστικά, γάλα σόγιας/αμυγδάλου.

Είτε αποφασίσεις να ακολουθήσεις την νηστεία, επειδή είναι μια ευκαιρία να χάσεις κάποια κιλά, είτε το κάνεις για θρησκευτικούς λόγους, φρόντισε να το κάνεις σωστά!

Ωστόσο, επειδή υπάρχει και η εκδοχή ότι στη νηστεία παχαίνεις, αν συνδυάζεις σωστά τα τρόφιμα σου π.χ. κάθε γεύμα και μισή μερίδα σαλάτα αλλά και επιλέγεις προϊόντα ολικής άλεσης θα μειώσεις το ενδεχόμενο να πάρεις κιλά.

Επίσης, φρόντισε στο τέλος της νηστείας να επανέλθεις σταδιακά στις κανονικές διατροφικές συνήθειες. Γιατί ο οργανισμός μπορεί να υποστεί σοκ αν π.χ βράδυ Μεγάλου Σαββάτου καταναλώσεις κατευθείαν κρέατα και αυγά. Εκεί προτίμησε ένα πιάτο μαγειρίτσα.

Ενώ, τέλος, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα υγείας ή σε καταστάσεις εγκυμοσύνης που η διατροφή παίζει ρόλο κλειδί, συμβουλεύσου πρώτα απ’ όλα το γιατρό σου για το αν μπορείς να την ακολουθήσεις.
citycampusgr

Αλεσάντρα Αμπρόσιο: Με μικροσκοπικό μπικίνι, «κολάζει» στις Μπαχάμες

Survivor ελλάδας: Στο twitter αποκάλυψαν το video της Ναυσικάς με τον Σεφερλή – twitter