Όσα πρέπει να ξέρεις για την Τσικνοπέμπτη

Πρώτον, είναι μία γιορτή που η αρχή της, είναι χαμένη, στα βάθη των αιώνων. Κανείς δεν ξέρει πότε ξεκίνησε. Γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την δεύτερη Πέμπτη δηλαδή των Αποκριών. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που αποκαλούμε Κρεατινή…

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Οι Αποκριές, διαρκούν 3 βδομάδες. Το καρναβάλι, προέρχεται από το λατινικό «carnem levare» ή «carnis levamen», που σημαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος». Μίας διακοπής που έρχεται λόγω της Σαρακοστής, η οποία (σου λέει) γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Μέσα στις Αποκριές λοιπόν, η λογική εδώ και αιώνες είναι, ότι φάμε, ότι γιατί έρχεται η Σαρακοστή… Τώρα, που κολλάει το αποκριάτικο ντύσιμο; Το μασκάρεμα, είναι κατάλοιπο από τις Διονυσιακές γιορτές, όπου οι λάτρεις του θεού Διονύσου, μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές συμπεριφερόμενοι «προκλητικά» με τολμηρές φράσεις και πράξεις. Ε, και επειδή τους άρεσε αυτό το event, είπαν να το κρατήσουν και με την επικράτηση του χριστιανισμού.

Όσον αφορά στην Τσικνοπέμπτη, τίποτα το ιδιαίτερο. Απλώς αποφάσισαν μία από τις ημέρες των αποκριών, να του δίνουν να καταλάβει σε κρέας. Το πιο σωστό θα ήταν, να γινόταν ακριβώς στη μέση των Αποκριών. Δηλαδή την Τετάρτη.

Επειδή όμως η Τετάρτη, είναι μέρα, που η θρησκεία, γενικότερα προτρέπει σε εγκράτεια (όπως και η Παρασκευή), αποφάσισαν να το κάνουν Πέμπτη (η Τρίτη εικάζω, ήταν πιο μακριά από τη Σαρακοστή, οπότε για πρακτικούς λόγους, πρότειναν Πέμπτη).

Άγριες Μέλισσες spoiler: Η Πηνελόπη έγκυος στο 1ο της παιδί!

Survivor spoiler διαρροή 13/02: Απίστευτο MAΔOMΟ%NI θα γίνει με τις πρώην … ο πρώην της Μαριαλένας μαζί με την … νυν του μπαίνουν στο παιχνίδι!