Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των Εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των Εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των Εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Με κεντρικό σύνθημα «Το νομοσχέδιο έκτρωμα να αποσυρθεί, κάτω τα χέρια από το οκτάωρο» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου διαμηνύοντας ότι το νομοσχέδιο δεν παίρνει «μερεμέτια», «φτιασιδώματα», ενώ καλούν σε συνέχιση του αγώνα με μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 10 Ιουνίου. «Να αποσυρθεί τώρα! Κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, που έγινε με νόμους όλων των κυβερνήσεων. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, ζωή και δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

«Δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα. Να μην περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Συγκεκριμένα όπως τόνισε, «πραγματοποιήθηκε σήμερα μία ακόμη επιτυχημένη απεργιακή μάχη στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευής», ενώ προσέθεσε ότι διεκδικούν, την κατοχύρωση όλων των κατακτήσεων τους και την διεύρυνση αυτών, καθώς επίσης και αυξήσεις.

Στο επίκεντρο του αγώνα τους, όπως υπογράμμισε, «βρίσκεται η υπεράσπιση του 7ωρου 5θημέρου 35ωρου της μεγαλύτερης ίσως κατάκτησής μας τις τελευταίες δεκαετίες». «Με τη σημερινή μας 100% επιτυχημένη απεργία στέλνουμε το μήνυμα, ότι αγώνας για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί ο αγώνας για κατάργηση και όλων των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα πιο έμπειροι πιο αποφασισμένοι από ποτέ είμαστε έτοιμοι να το πάμε μέχρι τέλους. Δεν θα γίνουμε οι σκλάβοι του 21ου αιώνα. Φωνάζουμε στην κυβέρνηση: πάρτε το πίσω τώρα. Απαντάμε στον κύριο Χατζηδάκη και στους βιομηχάνους εντολείς του ότι σε ένα μόνο πράγμα συμφωνούμε. Το 8ωρο 5ήμερο 40ωρο είναι όντως ξεπερασμένο. Απαιτούμε: 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, μόνιμη και σταθερή εργασία με αυξήσεις τώρα», κατέληξε.

«Εδώ και ένα χρόνο και λόγω της πανδημίας, στον κλάδο του Εμπορίου βρισκόμαστε ξεζουμισμένοι. Από τη μία οι εργαζόμενοι στα super market που εργάζονταν και εργάζονται βρέξει-χιονίσει, χωρίς ρεπό, άρρωστοι, μεταφερόμενοι από κατάστημα σε κατάστημα και από την άλλη χιλιάδες εργαζόμενοι σε εμπορικά κέντρα, μεγαλοκαταστήματα, αλυσίδες που ακόμα και τώρα βρίσκονται σε αναστολή, σε εκ περιτροπής εργασία, χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Την ίδια στιγμή ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας μας καταγράφονται δεκάδες εργατικά ατυχήματα που εργοδοσία και κράτος τα θάβουν», επισήμανε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Εμείς από τον κλάδο του Εμπορίου γνωρίζουμε τα εξής που δεν μπορούν να διαψευστούν από κανέναν, ο κόσμος τούμπα να γυρίσει. Χτυπιόμαστε από κάθε είδους ευέλικτη σχέση εργασίας, με 3ωρα, με 4ωρα, με 6ωρα, με μηνιαίες – δίμηνες – εξάμηνες συμβάσεις, ακόμα και της μιας μέρας. Η μαύρη και η απλήρωτη εργασία είναι κανόνας, τα ρεπό σε αρκετούς χώρους δουλειάς δίνονται με το σταγονόμετρο και για να πάρεις άδεια πρέπει να μαρτυρήσεις. Όλη αυτήν την εργασιακή ζούγκλα που κατακλύζει τον κλάδο του Εμπορίου έρχεται τώρα η κυβέρνηση με το αντεργατικό έκτρωμα να τη γενικεύσει, να νομιμοποιήσει την πλήρη απελευθέρωση των όρων δουλειάς, να ελαφρύνει τα χέρια της εργοδοσίας να κάνει ό,τι θέλει, όταν το θέλει, όσο το θέλει. Θέλει να δώσει τη χαριστική βολή στο 8ωρο ως βάση αναφοράς νομοθετώντας τη 10ωρη εργασία, αυξάνει τις έτσι κι αλλιώς απλήρωτες υπερωρίες», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα απεργιακό ποτάμι με οργάνωση και κλιμάκωση που θα απαιτήσει αυτό το έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώνουν τον αγώνα τους. «Όλοι στην μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης-εργοδοσίας που προωθεί η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που βλέπει και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο. Δεν έχουμε τίποτα να κουβεντιάσουμε και να διαπραγματευτούμε. Δεν παίρνει μερεμέτισμα αυτό το τερατούργημα, είναι μόνο για τα σκουπίδια. Τώρα να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη. Να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, τα εργοτάξια. Κανένας κάβος να μη λύσει. Είναι μια ακόμη μάχη που πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Ήδη εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα βρίσκονται επί ποδός πολέμου από πέρσι τον Σεπτέμβρη. Τότε που η ηγεσία της ΓΣΕΕ έκανε πως δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα για εργασιακό έκτρωμα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αναγνώστου. Σχετικά με το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα είπε ότι «στέλνει το μήνυμα της αγωνιστικής απάντησης. Συνεχίζουμε πιο μαχητικά με απεργία στις 10 Ιούνη και προετοιμαζόμαστε για νέα απεργιακή κλιμάκωση». «Το επόμενο διάστημα να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Την επόμενη Πέμπτη στις 10 Ιούνη, να νεκρώσει κάθε χώρος δουλειάς απαιτώντας να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα αλλά και να καταργηθούν όλοι οι προηγούμενοι νόμοι που επέβαλαν την ευελιξία και τα λάστιχά ωράρια, που έφτασαν τους μισθούς στο πάτο, που μετατρέπουν την κοινωνική ασφάλιση σε τζογάρισμα», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στο συλλαλητήριο βρέθηκε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Βρείτε μας στο Twitter! Πατήστε εδώ

akylas-megaritis

Ακύλας Μεγαρίτης – Αιμίλιος Χειλάκης: Αυτός είναι ο νέος κακός

Με επίδειξη δύναμης το 1-0 ο Παναθηναϊκός

Με επίδειξη δύναμης το 1-0 ο Παναθηναϊκός