Οι ανατροπές που έγραψαν ιστορία στα 15 τουρνουά

Οι ανατροπές που έγραψαν ιστορία  στα 15 τουρνουά

Η ιστορία των Euro είναι γεμάτη από ανατροπές: από την Δυτική Γερμανία στον ημιτελικό με τους Γιουγκοσλάβους στο Βελιγράδι το 1976, στον τελικό του Ρότερνταμ και τη νίκη (2-1) της Γαλλίας απέναντι στους Ιταλούς με το «χρυσό γκολ» του Τρεζεγκέ, μέχρι και τη επιτυχία (3-2) των Αγγλων επί της Σουηδίας το 2012 στους ομίλους, αλλά και εκείνη των Ισλανδών στους “16” του Euro 2016  απέναντι στους Αγγλους. Οι ανατροπές που ξεχώρισαν και εκείνες που «έγραψαν Ιστορία»:

1976-ημιτελικός:ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-4 (στην παράταση):Με τον θρυλικό Ντράγκαν Τζάιτς στη σύνθεσή τους, οι «πλάβι» πήραν γρήγορο προβάδισμα 2-0 (Ποπιβόντα 19, Τζάιτς 30) στο Βελιγράδι και έδειχναν να ελέγχουν απόλυτα τον αγώνα. Ομως, τα γκολ του Χάιντς Φλόε (64) και του Ντίτερ Μίλερ (82), «έστειλαν» το ματς στην παράταση. Εκεί, ο Μίλερ ολοκλήρωσε το εκπληκτικό του χατ-τρικ και σκοράροντας στο 115 και στο 119 οδήγησε την ομάδα του στον τελικό. Ωστόσο, το τρόπαιο κατέληξε στην Τσεχοσλοβακία, που νίκησε στα πέναλτι τους Δυτικογερμανούς.

1984-φάση ομίλων:ΔΑΝΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ 3-2: Ισως οι δύο καλύτερες «φουρνιές» ποδοσφαιριστών που έχουν αναδείξει οι δύο χώρες, αναμετρήθηκαν στο Στρασβούργο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγήθηκαν με τους Κέλεμανς (26), Βερκότερεν (39). Ο Φράνκ Αρνεσεν μείωσε με πέναλτι στο 41 και ξανάβαλε στο παιχνίδι τους Δανούς, οι οποίοι έφτασαν στην ολική επαναφορά με γκολ των Κένετ Μπρίλε Λάρσεν (60) και Πρέμπεν Ελκιερ (84) για να προκριθούν στους ημιτελικούς, όπου ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Ισπανία.

1984-ημιτελικός:ΓΑΛΛΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3-2 (στην παράταση):Ο κανονικός αγώνας ολοκληρώθηκε 1-1 με γκολ των Ντομέργκ (24) και Ζορντάο (74). Ο Πορτογάλος άσος έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του στο 8ο λεπτό της παράτασης, «παγώνοντας» το «Parc des Princes». Ο Ντομέργκ ισοφάρισε στο 114 και ο Μισέλ Πλατινί διαμόρφωσε το τελικό 3-2 στο 119, που έστειλε τη Γαλλία στον τελικό και στο εύκολο 2-0 επί της Ισπανίας.

1988-ημιτελικός:ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1-2:Στο Αμβούργο, χιλιάδες Γερμανοί ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν την πρόκριση στον τελικό, καθώς η ομάδα τους έδειχνε να κρατάει εύκολα το 1-0, το οποίο σημείωσε με πέναλτι ο Λόταρ Ματέους στο 55. Ομως, ο Ρόναλντ Κούμαν ισοφάρισε στο 74 και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν «έκλεψε» τη νίκη στο 88. Ο κορυφαίος στράικερ της δεκαετίας του 1980, πέτυχε ένα φανταστικό γκολ, το οποίο όμως δεν έμεινε στην ιστορία, γιατί επισκιάστηκε από αυτό (το ακόμα καλύτερο) που σημείωσε στον τελικό εναντίον της ΕΣΣΔ (2-0).

1996-τελικός:ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΤΣΕΧΙΑ 2-1(χρυσό γκολ):Στο Wembley και υπό το βλέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ, οι Τσέχοι παρουσίασαν μια εξαιρετική και νέα ομάδα, αποτελούμενη από «αστέρια» όπως ο Νέντβεντ,Πομπόρσκι,Σμίτσερ και Μπέργκερ, που άνοιξε το σκορ με πέναλτι στο 59. Ο Μπέρτι Φογκτς έριξε στο ματς στο 69 τον Ολιβερ Μπίρχοφ, μία έμπνευση που αποδείχθηκε… θεία! Ο υψηλόσωμος επιθετικός είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην εθνική λίγους μήνες πριν το EURO 1996 και ενώ ήταν ήδη 27 ετών. Ομως, τέσσερα λεπτά μετά την είσοδό του στον τελικό, ισοφάρισε και στο 5ο λεπτό της παράτασης σημείωσε το «χρυσό γκολ», ένας κανονισμός που δεν υπάρχει πια.

2000-φάση ομίλων:ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ 3-3: Με δύο γκολ του Ζλάτκο Ζάχοβιτς (23, 57) και ένα του Πάβλιν (52), η Σλοβενία είχε θέσει τα θεμέλια για έναν θρίαμβο, στην πρώτη αναμέτρηση της ιστορίας της εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ομως οι «πλάβι» σ΄ ένα εκρηκτικό εξάλεπτο, έφεραν το ματς, που έγινε στο Σαρλερουά, στα ίσια, με τους Μιλόσεβιτς (67, 73) και Ντρούλοβιτς (70) να βρίσκουν το δρόμο προς τα δίχτυα. Οι Γιουγκοσλάβοι προκρίθηκαν στους «8», όπου όμως γνώρισαν τη συντριβή με 6-1 από την Ολλανδία.

2000-φάση ομίλων:ΙΣΠΑΝΙΑ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 4-3: Το ματς με τις περισσότερες εναλλαγές στο σκορ, αλλά και συγκλονιστικό φινάλε! Ο Μιλόσεβιτς έδωσε στο 30 το προβάδισμα στους Γιουγκοσλάβους, ο Αλφόνσο Πέρεθ ισοφάρισε στο 30, ο Γκοβεντάριτσα έκανε το 2-1 στο 50, αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Μουνίτις ισοφάρισε ξανά. Ο Κομλιένοβιτς στο 75  έφερε ξανά τους «πλάβι» μπροστά με 3-2, σκορ που παρέμεινει στη συμπλήρωση των 90 λέπτών. Στις καθυστερήσεις ο Μεντιέτα ισοφάρισε με πέναλτι και αμέσως μετά ο Αλφόνσο χάρισε στην Ισπανία τη νίκη!

2000-τελικός:ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2-1 (στην παράταση):Η Γαλλία ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια και κατέβηκε στον τελικό του Ρότερνταμ ως το απόλυτο φαβορί. Ομως, οι «ατζούρι» κυριάρχησαν απόλυτα, προηγήθηκαν με τον Ντελβέκιο στο 55΄ και έχασαν κλασικές ευκαιρίες να «καθαρίσουν» το ματς, μέχρι το 90΄. Τότε, ο Σιλβέν Βιλτόρ εκμεταλλεύτηκε μια… καραμπόλα και ισοφάρισε. Στην παράταση, ο τελικός ολοκληρώθηκε πρόωρα με «χρυσό γκολ» του Νταβίντ Τρεζεγκέ στο 103΄.

2004-φάση ομίλων:ΤΣΕΧΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ 3-2:Θύτες οι Τσέχοι. Ο Μπουμά (4) και ο Φαν Νίστελροϊ (19) έφεραν τους Ολλανδούς μπροστά με 2-0, πριν συμπληρωθεί το 20λεπτο της αναμέτρησης στο Αβέιρο. Ο Κόλερ μείωσε γρήγορα (23), αλλά από το σημείο εκείνο δεν άλλαξαν πολλά και οι «οράνιε» έδειχναν πως είχαν τον έλεγχο του ματς. Ομως, στο 71 ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, Μίλαν Μπάρος, ισοφάρισε και στο 88΄ ο Βλάντιμιρ Σμίτσερ έδωσε τη νίκη στην Τσεχία, που εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου.

2008-φάση ομίλων:ΤΟΥΡΚΙΑ-ΤΣΕΧΙΑ 3-2:Στη Γενεύη γινόταν η τελευταία αγωνιστική του 1ου ομίλου και ο νικητής περνούσε στην επόμενη φάση. Σε περίπτωση ισοπαλίας, θα διεξαγόταν η διαδικασία των πέναλτι, λόγω ενός νέου κανονισμού. Ομως, οι Τσέχοι έδειχναν δυνατοί και προηγήθηκαν 2-0 με τους Κόλερ (34), Πλάσιλ (62). Οι Τούρκοι του Φατίχ Τερίμ μείωσαν σε 2-1 με τον Αρντά Τουράν (75). Ο αρχηγός τους Νιχάτ Καχβετσί θα έγραψε ιστορία, καθώς στο 87 εκμεταλλεύεται τραγικό λάθος του Τσεχ και ισοφάρισε, ενώ δύο λεπτά αργότερα χάρισε ι στην ομάδα του τη νίκη και την πρόκριση στους προημιτελικούς.

2012-φάση ομίλων:ΣΟΥΗΔΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ 2-3: Η Αγγλία νίκησε 3-2 την Σουηδία σε ένα καταπληκτικό ματς στο Κίεβο με δύο ανατροπές. Ο Κάρολ άνοιξε (23) το σκορ  για τα  «λιοντάρια», αλλά το αυτογκόλ (49) του Τζόνσον και η κεφαλιά του Μέλμπεργκ, έβαλαν μπροστά τους Σουηδούς. Ο Γουόλκοτ, που μπήκε στο ματς στο 61, ισοφάρισε σε 2-2, τρία λεπτά αργότερα, ενώ στο 78  έκανε την ασίστ στον Ντάνι Γουέλμπεκ, για να πετύχει ένα καταπληκτικό γκολ με “τακουνάκι”.

2016- φάση ομίλων: ΑΓΓΛΛΙΑ- ΟΥΑΛΛΙΑ 2-1: Με γκολ του Στάριτζ στις καθυστερήσεις (90+2) οι Αγγκλοι κατάφεραν την ανατροπή. οι Ουαλλοί είχαν μπει μπροστά στο σκορ με το Μπέιλ (42΄), για να ισοφαρίσει ο Βάρντι (56′).

2016- φάση ομίλων: ΚΡΟΑΤΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ 2-1: Το γρήγορο γκολ (7′) του Μοράτα δεν αποδείχθηκε αρκετό στους Ισπανούς για να αποφύγουν την ήττα, αφού οι Κροάτες επέστρεψαν με σκορερς τους Κάλινιτς (45′) και Πέρισιτς (87΄).

2016-φάση των “16”: ΑΓΓΛΙΑ-ΙΣΛΑΝΔΙΑ 1-2:Οι εμκπληκτικοί Ισλανδοί, βρέθηκαν νωρίς (4′) πίσω στο σκορ με έύστοχο πέναλτι του Ρούνει, αλλά κατάφεραν την ανατροπή και πρόκριση στα προημιτελικά με τα γκολ των Ρ. Σίγκουρντσον (6′) και Σίγκτορσον (18′). 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

Βρείτε μας στο Twitter! Πατήστε εδώ

Ισπανία-κορονοϊός: Περιορισμένο άνοιγμα κέντρων νυχτερινής διασκέδασης σε περιφέρειες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης

Ισπανία-κορονοϊός: Περιορισμένο άνοιγμα κέντρων νυχτερινής διασκέδασης σε περιφέρειες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης

Δάφνη Καραβοκύρη: Έφτασα από 62 κιλά στα 39,5 μέσα σε έναν χρόνο