Ο Ταγίπ Ερντογάν, τα σκυλιά τους και η… λύκαινα

Spoilers

Με αφορμή ένα πίτμπουλ ξεκίνησε φέτος στις γιορτές η -συνηθισμένη- συζήτηση στην Τουρκία περί πολιτισμών. Συνήθως το θέμα ανοίγει λόγω των χριστουγεννιάτικων δέντρων, που κάνουν τους συντηρητικούς να κατηγορούν τους… υπόλοιπους για χριστιανικές συνήθειες της Δύσης.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον πρώην αρχισυντάκτη της Cumhuriyet Τζαν Ντουντάρ που στο παρελθόν είχε φυλακιστεί στην Τουρκία ενώ σήμερα ζει αυτοεξόριστος στο Βερολίνο, ο γνωστός αυτός διάλογος άνοιξε με αφορμή ένα πίτμπουλ και την ασυνήθιστη πολιτική αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την DW που επικαλείται άρθρο του δημοσιογράφου στην εφημερίδα Die Zeit, o Τζαν Ντουντάρ εξηγεί: «Στην Τουρκία δεν υπάρχει ζήτημα που να μην προκαλεί πολύωρες συζητήσεις και οξεία πόλωση, οδηγώντας τελικά σε μία σύγκρουση πολιτισμών. Είτε πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ σε τηλεοπτικές σειρές, είτε για τη χρήση μαντίλας σε σχολεία και πανεπιστήμια, την επιλογή τραγουδιού για την ‘Γιουροβίζιον’ ή και τον εορταστικό στολισμό των δρόμων, όλα αυτά τα θέματα οδηγούν ένα κομμάτι της χώρας στην αγκαλιά της Ευρώπης και ένα άλλο στην Ασία, για να πυροδοτήσουν κάθε τόσο μία διηπειρωτική σύγκρουση πολιτισμών».

 

«Τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου η συζήτηση είχε αναζωπυρωθεί με αφορμή τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τους Αγιοβασίληδες, που εμφανίστηκαν σε εμπορικά κέντρα και δέχθηκαν επίθεση από ακραιφνείς συντηρητικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για χριστιανικές συνήθειες της Δύσης. Αυτή τη χρονιά όμως η συζήτηση περί πολιτισμών ξεκίνησε με αφορμή ένα πίτμπουλ» συνεχίζει ο Ντουντάρ αναφερόμενος στον σοβαρό τραυματισμό ενός κοριτσιού από ένα πίτμπουλ στην πόλη Γκαζιαντέπ και την αντίδραση του Ερντογάν που είπε: «Βάλτε χαλινάρι στα σκυλιά σας, λευκοί Τούρκοι».

Εξηγώντας τη σημασία του περιστατικού, ο δημοσιογράφος υπενθύμισε πως «ο όρος ‘λευκοί Τούρκοι’ χρησιμοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια για να χαρακτηρίσει τις ελίτ, συνήθως με μία διάθεση απαξίωσης».
Όπως συμπεραίνει ο ίδιος, «Ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία άλλοτε προσεγγίζοντας και άλλοτε επιδιώκοντας τη σύγκρουση με τις αστικές ελίτ. Ποτέ όμως δεν κατάφερε να κρύψει τη μνησικακία του απέναντι στους ‘λευκούς Τούρκους’.

Στα μάτια του οι ‘λευκοί Τούρκοι’ είχαν εκφυλιστεί λόγω του συγχρωτισμού με την Ευρώπη, είχαν απομακρυνθεί από το Ισλάμ, είχαν αποξενωθεί από τον πολιτισμό τους. Την ίδια στιγμή ο ίδιος αυτοπροβάλλεται ως εκπρόσωπος των φτωχών που είχαν υποστεί διακρίσεις από τις ελίτ, των αμόρφωτων που είχαν δεχθεί την περιφρόνησή τους, των ευσεβών που ήθελαν να τους κρατήσουν μακριά από την εξουσία, της παραμελημένης επαρχίας».

Η Μεράλ Ακσενέρ και η στριμωγμένη κυβέρνηση Ερντογάν

Στο μεταξύ η Die Welt, στο πλαίσιο αφιερώματός της σε 12 «πρόσωπα που όλος ο κόσμος θα προσέξει το 2022» αναφέρθηκε στην Μεράλ Ακσενέρ, την πρώην υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του κόμματος ΙΥΙ που φιλοδοξεί να εκθρονίσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεωρητικά οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2023. Αλλά δεν θα ήταν η πρώτη φορά που μία στριμωγμένη κυβέρνηση αναγκάζεται να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η Μεράλ Ακσενέρ είναι έτοιμη» σχολιάζει η εφημερίδα.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως η Τουρκάλα πολιτικός «έχει ό,τι χρειάζεται για να τα καταφέρει» και προσθέτει: «Την αποκαλούν ‘λύκαινα’, γιατί είναι θαρραλέα και ξέρει να επιβάλλει τις θέσεις της. Επιπλέον είναι θρησκευόμενη και συντηρητική, κάτι σημαντικό για όσους ψήφιζαν Ερντογάν μέχρι σήμερα».

Ιωάννα Τούνη: Φίλη της της έστειλε καταλάθος μήνυμα στο οποίο την έλεγε τζαμπατζού και φτηνιάρα

Η Γη Της Ελιάς

Η Γη της Ελιάς spoiler: Άλλο ένα τηλεφώνημα – φωτιά θα διχάσει τα δύο αδέλφια