Ο τάφος της βασίλισσας Ελισάβετ σε ένα παρεκκλήσι στο Γουίνδσορ: Επισκέψιμος για το κοινό, τι εισιτήριο θα έχει;

Η τελευταία της κατοικία βρίσκεται δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο και τους γονείς της, τα ονόματα των οποίων είναι επίσης χαραγμένα στην πέτρα.
Η βασίλισσα Ελισάβετ κηδεύτηκε μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο σε μια ιδιωτική τελετή, στην οποία παρέστησαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, το βράδυ της Δευτέρας, μετά την κρατική κηδεία της στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και την κηδεία στο παρεκκλήσι του κάστρου Γουίνδσορ.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι η επιγραφή στην πέτρα του τάφου στο παρεκκλήσι George VI Memorial Chapel (είναι ένα μικρό παρεκκλήσι μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου) έχει πλέον τα ονόματα της βασίλισσας, των γονέων της και του Φιλίππου, μαζί με τις χρονολογίες της γέννησής τους και του θανάτου τους.

Η πέτρα, η οποία είναι καινούργια, αντικατέστησε τη μαύρη πέτρινη πλάκα που ήταν τοποθετημένη στο δάπεδο και η οποία είχε τα ονόματα Γεώργιος ΣΤ’ και Ελισάβετ με χρυσά γράμματα.

Στη νέα πέτρα έχουν πλέον αναγραφεί τα ονόματά τους, σε μορφή λίστας, «Γεώργιος ΣΤ’ 1895-1952» και «Ελισάβετ 1900-2002», ακολουθούμενη από ένα μεταλλικό αστέρι του «Τάγματος της Περικνημίδας» και στη συνέχεια «Ελισάβετ Β’ 1926-2022» και «Φίλιππος 1921-2021».

Και οι τέσσερις βασιλείς ήταν μέλη του Τάγματος της Περικνημίδας, το οποίο έχει ως πνευματικό του σπίτι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Όταν ο Φίλιππος πέθανε πριν από 17 μήνες, το φέρετρό του ενταφιάστηκε στο Βασιλικό Θολωτό του Αγίου Γεωργίου, την κρύπτη εντός του ναού, όπου κατέβηκε και το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ, στο τέλος της δημόσιας τελετής.

Οι δύο σοροί, της Ελισάβετ και του Φιλίππου, μεταφέρθηκαν μετά τις 9:30 το βράδυ της Δευτέρας και ενταφιάστηκαν στο μνημειακό παρεκκλήσι George VI Memorial Chapel -ένα πέτρινο παράρτημα που προστέθηκε στη βόρεια πλευρά του ναού, πίσω από το Βόρειο Ιερό Βήμα, το 1969.

Η αδελφή της βασίλισσας, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, που πέθανε το 2002, αποτεφρώθηκε και η τέφρα της τοποθετήθηκε αρχικά στον Βασιλικό Θόλο, πριν μεταφερθεί στο παρεκκλήσι μνήμης Γεωργίου VI μαζί με τα φέρετρα των γονέων της, όταν η βασιλομήτωρ πέθανε αργότερα τον ίδιο χρόνο.

Το όνομα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας δεν αναγράφεται στη μαρμάρινη είσοδο που φράζει την είσοδο στη βασιλική κρύπτη αλλά σε μια άλλη πλάκα που είναι τοποθετημένη δίπλα, στο πάτωμα, και ακουμπά στον τοίχο του παρεκκλησίου.

Πότε θα αρχίσουν οι επισκέψεις στον τάφο της βασίλισσας Ελισάβετ
Το Κάστρο του Γουίνδσορ είναι προς το παρόν κλειστό για το κοινό και θα ανοίξει ξανά στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν οι άνθρωποι θα μπορούν να δουν το παρεκκλήσι ως μέρος μιας γενικής ξενάγησης στο Κάστρο του Γουίνδσορ, η οποία κοστίζει έως 28,50 λίρες για τους ενήλικες και 15,50 λίρες για τα παιδιά.

Οπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα της «Daily Mail», οι στρατιώτες κατέβηκαν και εκείνοι στην κρύπτη για να μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ. Δύο ώρες αργότερα τη μετέφεραν ξανά, αρχικά στο ηλεκτρικό ασανσέρ και εν συνεχεία στην τελευταία της κατοικία, στο παρεκκλήσι εις μνήμην του πατέρα της. Το ίδιο έκαναν και με τη σορό του πρίγκιπα Φιλίππου, που βρισκόταν στη βασιλική κρύπτη από τον Απρίλιο του 2021, μετά την κηδεία του.

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων: Όλη η Ελλάδα με αλυσίδες και χειμερινά ελαστικά από τον Οκτώβριο!

Ξεσήκωσαν όλο το μαγαζί – Αννίτα Πάνια – Νίκος Καρβέλας: Ο άγpιος τσακωμός τους σε γvωστό εστιατόριο και οι φωνές της παρουσιάστριας