Ο Μεντβέντεφ προέβλεψε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στο μέλλον

Την καθιέρωση τετραήμερης εβδομάδας εργασίας προβλέπει για το μέλλον ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως ανέφερε στη διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ, ILO), που πραγματοποιείται στην Γενεύη.

Ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η τεχνολογική πρόοδος είναι αυτή που επιφέρει τη μείωση του χρόνου εργασίας και την δημιουργία περισσότερου ελεύθερου χρόνου. Μάλιστα, όπως είπε, η μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη μείωση των ωρών εργασίας από τις 48 στις 40 ώρες από τον Χένρι Φορντ, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, καθώς και το παράδειγμα της επιχείρησης στη Νέα Ζηλανδία, που εφήρμοσε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20% ανά εργάσιμη ώρα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το συνεχές κυνήγι της επιτυχίας δημιουργεί μια συστημική κόπωση, ένα χρόνιο στρες» με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εξουθενώνονται στην δουλειά τους. Όλα αυτά, είπε, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητα της εργασίας και αυτό έχει συνέπειες στους οικονομικούς δείκτες.

Σε σχέση δε με αυτές τις συνέπειες, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανάφερε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας αναγνώρισε ως ασθένεια το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Παράλληλα είπε ότι απαιτούνται νέες προσεγγίσεις όσον αφορά βασικές έννοιες όπως είναι η ημέρα εργασίας και η θέση εργασίας, εννοώντας ότι πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική οργάνωση της εργασίας, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτα ωράρια, εργασία εξ αποστάσεως, παρουσία των συνεργατών μόνον όταν υπάρχει ανάγκη και να υπάρξει γενικά μια ουσιαστική απογραφειοκρατικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Written by stelios

Καβγάς Παπαδημητρίου – Αρβανίτη: «Δεν κάνουμε σεξ»! (βίντεο)

Λάρισα: Swingers έκαναν πάρτι σε κεντρικό μπαρ υπό άκρα μυστικότητα