Ο καταστροφικός ήχος που μπορεί να ανατρέψει ακόμα και τη ζωή

Ένας ισχυρός ήχος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους ανθρώπους αν βρίσκονται κοντά στο σημείο, αλλά το γεγονός αυτό είναι σπάνιο. Ωστόσο, ο πιο ισχυρός θόρυβος που έχει καταγραφεί ποτέ θα μπορούσε ακόμα και να προκαλέσει θάνατο.

Ένας τέτοιος ήχος σημειώθηκε στις 27 Αυγούστου 1883, όταν το ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία εξερράγη. Κατέστρεψε ολοσχερώς το νησί και δημιούργησε τον ισχυρότερο θόρυβο που έχει καταγραφεί, που ήταν 180 dB. Μάλιστα, είχε τέτοια ισχύ όπως μια βόμβα 200 μεγατόνων.

Σε απόσταση 100 μιλίων, σε ένα εργοστάσιο στην Τζακάρτα, ο ήχος μετρήθηκε στα 170 dB. Επίσης, από την έκρηξη έσπασαν τα τύμπανα των αυτιών των ναυτών που βρίσκονταν σε πλοίο, σε απόσταση 40 μιλίων.

Ο ήχος ήταν τόσο καταπληκτικός που ακούστηκε σε απόσταση 3.000 μιλίων. Σε ένα αγρόκτημα στην Αυστραλία, οι κτηνοτρόφοι άκουσαν τον ήχο και νόμισαν ότι ήταν πυροβολισμοί από καραμπίνα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αναφορές για άτομα που άκουσαν πραγματικά την έκρηξη σε απόσταση μεγαλύτερη από 3.000 μίλια, ειδικοί πιστεύουν ότι υπήρξαν “αιχμές ατμοσφαιρικής πίεσης” στον Καναδά, την Αγγλία και τη Ρωσία.

Οι ήχοι από 170-200 dB είναι τόσο έντονοι που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα προβλήματα όπως πνευμονικές εκρήξεις, πνευμονικές μώλωπες ή ακόμα και έκρηξη πνευμόνων. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η πίεση από ήχους υψηλού ντεσιμπέλ μπορεί να δράσει σαν κύμα που περνά μέσα από το σώμα μας.

Written by admin

Η αντίδραση της Αννίτας Πάνια στον αέρα του OPEN: “Κλείστε το μαντάμ!”

Σοκ από ηλεκτρονικό παιχνίδι: Η λυπηρή περίπτωση του εννιάχρονου στην Κέρκυρα