Νιώθεις συνεχώς κουρασμένος; 4 απλά βήματα για να το αλλάξεις

Αν αισθάνεσαι κουρασμένος όλη μέρα και δεν ξέρεις τον λόγο, μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος! Δυστυχώς, πολλοί επισκέπτονται τον γιατρό τους επειδή αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση αυτό το πρόβλημα.

Μία εξέταση αίματος μπορεί να αποκλείσει μια ιατρική αιτία, όπως υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή αναιμία. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, το αίσθημα της κούρασης δεν προέρχεται από κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η γιατρός Sara Kayat, η οποία βλέπει πολλούς ασθενείς που υποφέρουν από κόπωση, εξήγησε για το εν λόγω θέμα στην βρετανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Sun: «Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, αλλά συνήθως, όταν εμβαθύνω στον τρόπο ζωής κάποιου, το άγχος είναι το υποκείμενο ζήτημα. Εμείς, ως κοινωνία, πιέζουμε τους εαυτούς μας, λόγω του τρόπου που επιλέγουμε να ζούμε, σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο».

Τα επινεφρίδια (ενδοκρινείς αδένες) παράγουν την ορμόνη κορτιζόλη, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, σε περιόδους υψηλού στρες, η κορτιζόλη εκτοξεύεται και αν παραμείνει υψηλή, μπορεί να μας προκαλέσει σωματική και συναισθηματική βλάβη.

«Όλοι χρειαζόμαστε το άγχος. Αυτό μας παρακινεί και μας ωθεί σε μία αναζήτηση μιας “καλύτερης ζωής”.  Όμως, αν το άγχος, “χτυπήσει κόκκινο”, γίνεται επιζήμιο» υπογραμμίζει η Sara Kayat.

4 τρόποι για να μειώσεις το άγχος και να αποφύγεις το αισθήματος της κόπωσης

Βρες χρόνο για τον εαυτό σου!

Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Έτσι, πιθανότατα θα μειώσουμε το καθημερινό άγχος που μας τσακίζει.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις μανικιούρ ή να χαζέψεις τις βιτρίνες -αν είσαι γυναίκα-, να πας βόλτα στο πάρκο ή να χορέψεις σαν να μην σε βλέπει κανείς!

Έχουμε συνηθίσει να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, χαζεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλο που νομίζουμε ότι αυτό μας χαλαρώνει, το μυαλό μας στην πραγματικότητα δεν αδειάζει.

Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς τι σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος, ήρεμος και κλείστε την πόρτα στον έξω κόσμο, τουλάχιστον για λίγο.

Κάνε λιγότερα!

Έχεις ακούσει ποτέ το ρητό «το λιγότερο είναι το περισσότερο»; Το να κάνεις λιγότερα, θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο, γιατί τελικά θα έχεις λιγότερο άγχος .

Η ζωή είναι πιο ευχάριστη αν «επιβραδύνεις» και αφιερώσεις λίγο χρόνο για να εκτιμήσεις τα μικρά πράγματα.

Εστίασε σε ένα πράγμα τη φορά, πχ περπάτημα, και προσπάθησε να αποφύγεις τις πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά, αν κάνεις 10 πράγματα την ίδια ώρα!

Επίμεινε στην επίτευξη των πραγμάτων που έχουν μεγαλύτερη σημασία για σένα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ασκείς λιγότερη πίεση στον εαυτό σου και θα νιώσεις ότι έχεις πετύχει κάτι.

Κοιμήσου όσο πρέπει!

Ο κακός ύπνος παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στο άγχος.  Αν κοιμάσαι λίγες ώρες, δεν είναι περίεργο που νιώθεις κουρασμένος όλη την ώρα.

Ένας κακός ύπνος μπορεί να σε καταστρέψει συναισθηματικά, καθώς κάνει τα πάντα να φαίνονται πιο δύσκολα.

Προσπάθησε να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Κράτα την κρεβατοκάμαρά σου σκοτεινή, ήσυχη, τακτοποιημένη και διακοσμημένη όπως εσύ θέλεις!

Γυμνάσου!

Όταν είσαι κουρασμένος, είναι πολύ δελεαστικό το να παραλείψεις την άσκηση. Το να είσαι, όμως, δραστήριος για μόλις 20 λεπτά την ημέρα, μπορεί να μειώσει την κούραση, να διώξει το άγχος σου, να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωσή σου!

Αυτό συμβαίνει επειδή η τακτική άσκηση συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και παράγει στον εγκέφαλο τις χημικές ουσίες ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν την ικανότητα ύπνου.

Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να απλωθείς στον καναπέ, πήγαινε για ένα γρήγορο περπάτημα ή κάνε μερικές διατάσεις γιόγκα. Έτσι, θα ενισχύσεις την ενέργειά σου, θα βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και θα καταπολεμήσεις το άγχος.

Η Γη Της Ελιάς spoiler: Ο Αλέξης ερωτευμένος με την Ελένη – Ποια θα είναι η αντίδραση της!

Κωνσταντία Χριστοφορίδου: Συγκινεί για τον Νίκο Σεργιανόπουλο – «Με είχε σαν μικρή του αδερφή»