Νίκος Δένδιας στην aftodioikisi.gr: «Παγίδα» η απλή αναλογική για τους ΟΤΑ

Συνέντευξη στο aftodioikisi.gr παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας κ. Νίκος Δένδιας λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως δεν υπάρχει κρυφό πρόγραμμα από την πλευρά της ΝΔ και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο.

Σε ότι έχει να κάνει με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «το νέο εκλογικό σύστημα στους Δήμους είναι μεγάλη «παγίδα» και πολύ φοβούμαι ότι θα προκαλέσει φαινόμενα δυσλειτουργίας». 

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Νίκου Δένδια:

H κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι έχει κρυφό πρόγραμμα απολύσεων στο Δημόσιο. Τι απαντάτε;

Δεν υπάρχει «κρυφό πρόγραμμα ΝΔ» και δεν υφίσταται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, όπως έχει διαβεβαιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αναφερθεί πρόσφατα και σε προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών (όπως στην ομάδα ΔΙΑΣ της ΕΛΑΣ). Αυτό που λέει επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι πρέπει να μειώσουμε τις αχρείαστες δαπάνες – όπου υπάρχουν – στο Δημόσιο, ώστε να ενισχύσουμε οικονομικά, αλλά και σε προσωπικό, τη λειτουργία των Υπηρεσιών που χρειάζονται πραγματικά στήριξη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  ήταν αυτή που αντί να μειώσει το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου, το αύξησε δραματικά και αύξησε παράλληλα και το φορολογικό κόστος στον πολίτη. Μάλιστα, αυτό συνέβη χωρίς να σημειωθεί βελτίωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αντιθέτως, σε πολλούς τομείς δημιουργήθηκαν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που ουδέποτε επιλύθηκαν, εξαιτίας της διαχειριστικής ανεπάρκειας της απερχόμενης Κυβέρνησης, παρά την ηρωική συχνά προσπάθεια των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΝΔ δεν έρχεται σαν «εχθρός» τους στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά σαν σύμμαχός τους, σε μια κοινή προσπάθεια για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του Κράτους.    

Ποιος είναι ο ρόλος που επιφυλάσσει η Νέα Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση. Με δεδομένο επίσης ότι δεν είχε συμφωνήσει με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, εκτιμάτε ότι πρέπει να υπάρξει νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ;      

Η αυτοδιοίκηση έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια στα χρόνια της μεγάλης κρίσης και μία από τις κύριες προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η ενίσχυση του ρόλου της, στην πράξη και όχι στα λόγια. Θεωρώ όμως ότι το νέο εκλογικό σύστημα στους Δήμους είναι μεγάλη «παγίδα» και πολύ φοβούμαι ότι θα προκαλέσει φαινόμενα δυσλειτουργίας. Ας μην ξεχνούμε ότι ήδη το νέο εκλογικό σύστημα  ευνόησε φαινόμενα παρασκηνιακών συμφωνιών μεταξύ συνδυασμών ανάμεσα στους δύο γύρους, όπως ήταν αυτονόητο ότι θα γινόταν με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν τον ενδιέφερε η επόμενη ημέρα στους Δήμους, καθώς όπως αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες εκλογές, οι δυνάμεις του στον συγκεκριμένο χώρο είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Εκτιμώ συνεπώς ότι σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα, όπως και στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων. 

Tο κόμμα σας ζητά από τους πολίτες  μια καθαρή ισχυρή εντολή. Αυτό σημαίνει αυτοδυναμία της ΝΔ;

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να βγάλει πραγματικά τη χώρα από την κρίση, χρειάζεται μια  ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την αυτοδυναμία. Mε μια τέτοια εντολή η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και σε μία σειρά από άλλους καθοριστικούς τομείς, εκτός της Οικονομίας, χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί μία κυβέρνηση συνεργασίας. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει βέβαια  την επίτευξη συνεργασιών με όσους θέλουν και έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν σε μια εθνική προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη. Πιστεύουμε στις συναινέσεις και στη συνεννόηση, πιστεύουμε στις συνθέσεις. Όχι όμως υπό τη «δαμόκλειο σπάθη του σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά υπό το πρίσμα της καλύτερης αντιμετώπισης των ομολογουμένως μεγάλων προβλημάτων.

Εάν εκλεγεί η ΝΔ κυβέρνηση  ποια θεωρείτε ότι είναι τα καυτά προβλήματα της οικονομίας που θα πρέπει να διαχειρισθεί;    

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί έχοντας αφήσει πίσω του μεγάλα προβλήματα και στην οικονομία.  Η απερχόμενη Κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ομιλά εξ ονόματος «των πολλών» και κατά των «λίγων», που κατ’ αυτήν εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, επέφερε μεταξύ άλλων, με τη «δίκαιη» πολιτική της κατασχέσεις σε 1.250.000 πολίτες, 27 νέους φόρους, 21 περικοπές συντάξεων και επιδομάτων και ληξιπρόθεσμα χρέη – «μαμούθ» προς την Εφορία. Για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί προτεραιότητα η προσέλκυση ξένων  επενδύσεων, καθώς και σε αυτή την περίπτωση το αφήγημα Τσίπρα είναι “κενό περιεχομένου”, προκειμένου να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με καλύτερους μισθούς Στην κατεύθυνση αυτή η Νέα Δημοκρατία προτείνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και δεσμεύεται για τη δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, όπως την  μείωση του συντελεστή φορολογίας όλων των επιχειρήσεων από 29% σε 20% σε δύο χρόνια, Αναμφίβολα θα είναι καθοριστική η αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού κλίματος καθώς θα λειτουργήσει ως σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως αποδείχθηκε με τη κατακόρυφη πτώση των spreads των ομολόγων, με την προσδοκία και μόνο μιας κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνούμε επίσης την υλοποίηση επενδύσεων που έχουν μείνει αναίτια «μπλοκαρισμένες», χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, όπως η επένδυση στο Ελληνικό που μπορεί να αλλάξει την όψη όλης της Νότιας Αθήνας και να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για την περαιτέρω προσέλκυση κεφαλαίων.  

 

Αδελφοκτονία στην Κρήτη: Του έδωσε τη χαριστική βολή!

ΠΕΔ-ΕΕΤΑΑ & ΚΕΔΕ: Ενημερωτικές συναντήσεις για νέους δημάρχους