Μοσκοβισί: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να πετύχουν εμπορική συμφωνία

«Ο οδικός χάρτης πρόκειται να προχωρήσει, και αυτό σημαίνει δύο πράγματα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Το πρώτο είναι η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το δεύτερο είναι η εξεύρεση διμερών λύσεων», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) ότι έχουν «κλιμακωθεί» οι εντάσεις για το εμπόριο επιφορτίζει τις ΗΠΑ και την Κίνα με το καθήκον του να επιλύσουν την εμπορική τους διαμάχη, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Μοσκοβισί, που μίλησε στο Τόκιο, αφού συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία στη σύνοδο των ηγετών της G20 στην Οσάκα αργότερα αυτό τον μήνα.

Η χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της G20 ανέφερε ότι οι εντάσεις για το εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις έχουν «κλιμακωθεί», εγείροντας κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Ο οδικός χάρτης πρόκειται να προχωρήσει, και αυτό σημαίνει δύο πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου. «Το πρώτο είναι η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το δεύτερο είναι η εξεύρεση διμερών λύσεων. Εκεί αναμένουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να βρουν έναν τρόπο για να πετύχουν μια συμφωνία. Ίσως η σύνοδος της Οσάκα να είναι μια σημαντική στιγμή για αυτό».

Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν ήταν η καλύτερη δυνατή έκβαση από την οπτική γωνία της ΕΕ, διότι χρησιμοποίησε τη λέξη «κλιμακούμενη» για να χαρακτηρίσει την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Written by stelios

ΟΠΕΚ: Προς συμφωνία για παράταση των μειώσεων στην παραγωγή

Συνάντηση Αν. Σαμαρά με Κ. Μπακογιάννη στη Βουλή