Μόνη, γuμνή, κλειδωμένη σε κλουβί για 73 ώρες – Έτσι αντέδρασε το κοινό

Σε μια ανατρεπτική performance προχώρησε η Σουηδή ηθοποιός Elin Skarin. Για τις ανάγκες του «Actor in a Cage», η 35χρονη κλειδώθηκε σε ένα κλουβί, μόνη και γuμνή για τρεις ημέρες στη Στοκχόλμη.

Η ιδιαίτερη performance περφόρμανς κατέληξε με την ίδια την Elin Skarin να μοιράζεται ένα τσιγάρο με τη μητέρα της. Η 35χρονη  Elin Skarin εξαρτιόταν από αντικείμενα που πετούσαν μέσα στο κλουβί μέλη του κοινού.

Τι ήταν το μόνο που υπήρχε στο προσωρινό της κατάλυμα όταν ξεκίνησε η performance; Μια φορητή τουαλέτα για κάμπινγκ, λίγο χαρτί υγείας και ένα μικρόφωνο.

Για τις επόμενες 72 ώρες και μέχρι το τέλος της performance «Actor in a Cage», επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με την ηθοποιό. Της προσέφεραν διάφορα δώρα, φαγητό και μπίρα. Αλλά και πρακτικά αντικείμενα, όπως μαξιλάρια και είδη ρουχισμού.

Πλάνα από την performance που έλαβε χώρα στα τέλη Μαρτίου αποκαλύπτουν πώς πέρασε η Elin Skarin πέρασε τις τρεις ημέρες μέσα στο κλουβί. Σε μια προσπάθεια να επανεξετάσει τη σχέση ανάμεσα στην προσωπική της ταυτότητα και τον ρόλο της ως ηθοποιός.

Σε ένα από τα βιντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, η 35χρονη στέκεται τελείως γυμνή με τα χέρια σηκωμένα ψηλά και απολαμβάνει το ηχηρό χειροκρότημα του κοινού. Σε άλλα στιγμιότυπα καταγράφεται να ερμηνεύει ρόλους, να ποζάρει για φωτογραφίες και να κοιτάζει μέλη του κοινού. 

Η στιγμή που έβαλε τα κλάματα

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, η Elin Skarin μίλησε για τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές της θεατρικής performance της και τις ιδέες που είχε στο μυαλό της.

«Ήθελα να δω αν μπορούσε να απελευθερωθώ από τις κοινωνικές συμβάσεις μέσω της συγχώνευσης του εαυτού μου με την καλλιτεχνική μου ταυτότητα. Για να το πετύχω αυτό κλείστηκα μέσα σε ένα κλουβί. Όλα όσα έκανα εκεί μέσα ήταν μέρος της θεατρικής παραγωγής. Κάθε άτομο από το κοινό έπρεπε να μου αφήσει ένα δώρο, το οποίο πετούσε μέσα από μια καταπακτή. Αυτά τα δώρα έγιναν το σκηνικό και τα βοηθήματα της παράστασης», σημειώνει μεταξύ άλλων η ηθοποιός.

Η έμπειρία της μέσα στο κλουβί είχε διάφορες ψυχολογικές διακυμάνσεις. Όταν είδε ανάμεσα στο κοινό τον ψυχαναλυτή της, με τον οποίο είχαν να συναντηθούν τρία χρόνια, ήταν ήδη σε ένα στάδιο της παράστασης που ένιωθε ευάλωτη. Έτσι έβαλε τα κλάματα, καθώς στεκόνταν μπροστά του ημίγuμνη.

«Το κοινό ήταν μπερδεμένο σχετικά με την ταυτότητα αυτού του άνδρα. Kαι ξεκίνησε μια συζήτηση για την τέχνη, για τη ζωή, για το χάος και την τρέλα. Άνθρωποι γέλασαν και έκλαψαν. Την τελευταία μέρα η μητέρα μου μπήκε στο κλουβί και κάναμε ένα τσιγάρο μαζί», σημείωσε.

«Στη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, το κλουβί μεταμορφώνεται από ένα μοναχικό έργο με τα ίχνη όλων των ανθρώπων που έχουν βρεθεί εκεί», σημειώνεται αναφορικά με την παράσταση στο site της performance «Actor in a Cage».

Η Γη Της Ελιάς Spoiler: Η Ασπασία λέει στον Στάθη την σκληρή αλήθεια

Δημήτρης Φιντιρίκος: Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη διάρρηξη στο σπίτι του – «Είναι σοκαριστικό, τα πράγματα αγοράζονται»