Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η Τουρκία να κάνει περισσότερα

Μήνυμα σε Τουρκία για το προσφυγικό, αλλά και στη Γερμανία ως υπέρμαχο της «σφιχτής» δημοσιονομικής πολιτικής, έστειλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα στο προσφυγικό» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του Bloomberg λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για έντιμη επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έθεσα το θέμα της αύξησης των προσφυγικών ροών. Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα στη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, είναι συμφωνία που έχει μόνο νικητές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζει την Τουρκία με κοινοτικούς πόρους για το θέμα των προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία σημείωσε ότι «είναι ενδιαφέρον ότι στην Ελλάδα το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, ενώ η Γερμάνια έχει άλλoυ είδους θέματα. Πιστεύω ότι αυτή την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων, όπου η νομισματική πολιτική έφτασε στα όρια της, πρέπει να ξανασκεφτούμε τους σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόστηκαν για τα κράτη της Ευρωζώνης».

Η μείωση στα πρωτογενή πλεονάσματα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, σίγουρα δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Το αντίθετο μάλιστα, θα μας επιτρέψει να αποπληρώσουμε το χρέος μας χωρίς να περιοριζόμαστε σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης».

«Κάτι πραγματικά αλλάζει στην Ελλάδα όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων» πρόσθεσε ο  κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε μια ισχυρή εντολή για ανάπτυξη που είναι μείζον θέμα μετά από 10 χρόνια κρίσης, κάναμε μια πολύ καλή αρχή. Το επενδυτικό κλίμα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις των (ομολόγων) μας πέφτουν, και υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας στην Ελλάδα που μάς επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με επιθετικότερο τρόπο. Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε ευκολότερο σε διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν, θέλουμε να δώσουμε λύση στο τραπεζικό μας πρόβλημα. Ο στόχος μου είναι πολύ απλός, θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια» επισήμανε.

Ρόδος: Θύμα τραπεζικής απάτης στη Βουλγαρία έπεσε κάτοικος του νησιού

ΔΝΤ: Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και επισήμα στην ηγεσία