Μια «Κιβωτός» στο κέντρο της Αθήνας το στέκι των Αντετοκούνμπο (φωτο)

Είναι μία πραγματική ξύλινη «Κιβωτός» στο κέντρο της Αθήνας. Στα Σεπόλια. Στην Δυρραχίου (63), λίγο πριν βγει κανείς στην Εθνική. Η καφετέρια του κυρ Γιάννη (Τζήκα) βρίσκεται απέναντι από το περίφημο γήπεδο μπάσκετ των Σεπολίων, εκεί που, πρωτο-έπαιξαν μπάσκετ ο Θανάσης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στο γήπεδο, στο δάπεδο του οποίου, τώρα δεσπόζει η (μπασκετική) φιγούρα του Greek Freek!

«Τους γνώρισα πριν από 17 χρόνια, όταν άνοιξα το μαγαζι», λέει ο κ. Τζήκας στην aftodioikisi.gr. «Για την ακρίβεια εκείνοι με γνώρισαν. Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Ήταν τόσο ευγενικοί όλοι τους, μάνα, πατέρας και τέσσερα παιδιά που δε κέρδιζαν αμέσως. Καλημέρα τους έλεγες, ευχαριστώ σου απαντούσαν», συμπληρώνει.

«Περνούσαν από εδώ και τους έδινα έναν χυμό, ένα μιλκσέικ», συνεχίζει ο κύριος Γιάννης αλλά δεν θέλει να πει ότι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν. Το παραδέχεται μετά από πίεση: «Εδώ δεν είχαν χρήματα να φάνε, θα μπορούσαν να πληρώσουν τον χυμό;», είναι η αφοπλιστική του απάντηση.

«Ήταν δύσκολη εποχή τότε για εκείνους αλλά τα κατάφεραν και συγχαρητήριά τους. Αυτά που κάνουν και που θα κάνουν οφείλονται μόνο σε αυτούς και σε κανέναν άλλο. Ούτε σ’ εμένα, ούτε σε κανέναν, κανέναν άλλο. Ότι πέτυχαν το πέτυ

χαν ΜΟΝΟΙ τους», επισημαίνει.

Ο κ. Γιάννης περιγράφει και την «βλακεία» που, όπως λέει έκανε, με αποτέλεσμα η οικογένεια να αναγκαστεί να μετακομίσει: «Πονεμένη άλλη ιστορία. Εγώ φταίω για τη μετακόμιση. Έρχονται μία ημέρα τα παιδάκια (ο Κωνσταντίνος και ο Αλέξανδρος) και μου λένε κύριε Γιάννη, κύριε Γιάννη, θα φύγουμε από το σπίτι (σ.σ. ένα ισόγειο στη Δράμας).

-Γιατί; τους ρωτάω

-Γιατί μας ζητάει αύξηση ο ιδιοκτήτης. Από 200 σε 250 ευρώ.

-Δεν μου έκοψε και μένα να δώσω τα 50 ευρώ. Ήταν βλακεία μου. Γιατί είχα αποκτήσει μια άλλη σχέση κυρίως με τα δυο μικρά. Τον Κώστα και τον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος πήγαινε τότε έκτη δημοτικού και ο Κώστα Α’ Γυμνασίου. Αφού συνεννοήθηκα πρώτα με τον Γιάννη, τον Θανάση και τους γονείς, χωρίς να παρεξηγηθώ, τα δύο μικρά πέρναγαν κάθε πρωί από εδώ και τους έδινα ένα σακουλάκι με ένα τοστάκι, ένα σαντουιτσάκι και ένα φρουτάκι  για να έχουν τα παιδιά να φάνε κάτι στο σχολείο. Καταραμένη φτώχεια, συνεχίζει.

Και προσθέτει: «Τους αγαπάω όλους. Τον Γιάννη που τώρα είναι στο επίκεντρο, τον Θανάση, την Βερόνικα, τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο, τους θεωρώ δεύτερή μου οικογένεια»

-Κι εκείνοι σας θεωρούν όμως;

-Ναι. Όποτε έρχεται ο Γιάννης στην Ελλάδα πάντα περνάει από εδώ. Παρέμεινε άνθρωπος ο Γιάννης. Δεν με ξεχνάει. Και οι άλλοι δεν με ξεχνάνε. Ο Θανάσης που είναι στην Ελλάδα, αλλά και η Βερόνικα, ο Κωνσταντίνος και ο Αλέξανδρος», καταλήγει ο κ. Γιάννης.

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν βακτήρια που τρέφονται με πετρέλαιο

Aγγελική Σπανού: Οι “Απαρατήρητοι” εργαζόμενοι λένε σκληρές αλήθειες για εμάς (φωτο)