Μέρκελ: Καμία πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Brexit

Το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit απέκλεισε κατηγορηματικά η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε χθες συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στο Βερολίνο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «όπως έχουμε δηλώσει, δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί τελικά λύση.

Όπως είπε η κυρία Μέρκελ – σύμφωνα με τις πληροφορίες του dpa – υπάρχουν εξάλλου πολλοί βρετανοί βουλευτές που δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την χειρότερη λύση.

Ως κομβικό σημείο η Καγκελάριος ανέδειξε την ανάγκη να δοθούν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η Βρετανία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε μεταβατική κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χάσει την δυνατότητα εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας της. Για αυτήν την περίπτωση η κυρία Μέι αναζητεί υποστήριξη, εξήγησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU φάνηκε πάντως να ταυτίζεται με την άποψη της Καγκελαρίου. Η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. και αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα Κάτια Λάικερτ δήλωσε ότι δεν βλέπει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

Κομισιόν: Η θέση της ΕΕ για το Brexit δεν αλλάζει

Η επιλογή του διαδόχου της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν θα επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας διαζυγίου, στην οποία έχει ήδη καταλήξει το Λονδίνο με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα απέχουμε από τη διατύπωση οποιασδήποτε θέσης που θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος», απάντησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας σε ερώτηση για την απειλή του επικρατέστερου υποψηφίου για τη διαδοχή της Μέι, του Μπόρις Τζόνσον, να μην πληρώσει τον λογαριασμό του Brexit.

«Η εκλογή ενός νέου πρωθυπουργού δεν θα αλλάξει τις παραμέτρους αυτού που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι», προσέθεσε ωστόσο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στη συνθήκη αποχώρησης στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση της Μέι με την ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο.

«Αυτό που είναι στο τραπέζι αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων με επιτυχία από την Επιτροπή και εγκρίθηκε από τις χώρες-μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον απείλησε ότι δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του Brexit, δηλαδή την εξόφληση του λογαριασμού που προβλέπεται στη συμφωνία διαζυγίου, αν η ΕΕ δεν δεχθεί καλύτερους όρους εξόδου για τη χώρα του.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν αναφέρει αριθμούς, αλλά εγκαθιδρύει μια μέθοδο και αρχές για τον προσδιορισμό των οφειλόμενων ποσών από το Λονδίνο. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά πως το ποσό αυτό θα είναι από 40 έως 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Written by stelios

ΝΔ: Πρώην δήμαρχος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος (φωτο)

ΕΛ.ΑΣ: Βρέθηκαν 12.800 δενδρύλλια κάνναβης στη Βοιωτία