Καλοκαίρι 2022: Μαγνησία και Σποράδες έτοιμες για τη νέα τουριστική περίοδο

Μία χρονιά εξαιρετικών επιδόσεων προσμένει ο τουριστικός κλάδος για τη Μαγνησία και τις Σποράδες σύμφωνα με όσα καταγράφονται έως τις αρχές Φεβρουαρίου και οι εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι αριθμοί του 2019.

Οι εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό της περιοχής, δεν κρύβουν ότι μπορούν όχι μόνο να αισιοδοξούν, αλλά και να χαμογελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν, για όλους τους τομείς και τις περιοχές, όπως η κρουαζιέρα, οι αεροπορικές αφίξεις και στα δύο αεροδρόμια της Μαγνησίας, και οι επισκέψεις ξένων σε Βόλο, Πήλιο και κυρίως στη ναυαρχίδα της περιοχής τις Σποράδες.

Σε όλο το Πήλιο, την χερσόνησο της Μαγνησίας και τον Βόλο, με συνολικά διαθέσιμες πάνω από 20.000 κλίνες, μοιρασμένες κατά το ήμισυ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά για το 2022,σύμφωνα με τον Γιώργο Ζαφείρη, πρόεδρο των Ξενοδόχων Μαγνησίας, αφού όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πολύ κόσμο και από την εγχώρια και από τη διεθνή τουριστική αγορά. Το Πάσχα ελπίζουμε ότι θα είναι ένα πραγματικά καλό ελληνικό Πάσχα, αφού περιμένουμε να είναι ελεύθερα όλα και αποδεσμευμένα από περιορισμούς και φόβους από τις συνέπειες της πανδημίας. Το 2019 φαίνεται ότι θα ξεπερασθεί και η “μεγάλη έκρηξη” θα φανεί το καλοκαίρι. Εμείς περιμένουμε -πλην των Ελλήνων- πολλούς τουρίστες από τα βόρεια Βαλκάνια, δηλαδή Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία, αλλά και την Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία και την Ιταλία. Σημαντικοί είναι και οι Ισραηλινοί που λατρεύουν το Πήλιο και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Βόλου».

Η Μαγνησία όμως την τρέχουσα χρονιά προσμένει πολλά και από τη θάλασσα, αφού ο τομέας της κρουαζιέρας φαίνεται να παρουσιάζει όχι απλώς μία ανάκαμψη, μετά από τις δύο πολύ άσχημες τελευταίες χρονιές, αλλά μία εκρηκτική άνοδο που θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Βίκυ Μήτρου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η κρουαζιέρα το 2022 θα είναι ίσως η καλύτερη χρονιά για την τελευταία 10ετία. Το λιμάνι του Βόλου ήδη δέχθηκε το πρώτο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο με εκατοντάδες τουρίστες, κυρίως Αμερικανούς και Βρετανούς, που τους υποδεχθήκαμε με χαρά δείχνοντας ότι ο Ξένιος Ζευς θα υπάρχει πάντα στην Ελλάδα. Οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής,σ τα χωριά του Πηλίου, η κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου, αλλά και σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος ενισχύουν τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής μας. Φέτος περιμένουμε, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλωμένες αφίξεις, γύρω στα 56 με 57 μεγάλα κρουαζιερόπλοια, που ίσως να ξεπεράσουν και τα 60 με αφίξεις της τελευταίας στιγμής ,γεγονός που προσδίδει μεγάλη αισιοδοξία».

Στο αεροδρόμιο του Βόλου, στην Νέα Αγχίαλο, ήδη οι αεροπορικές εταιρείες ανοίγουν τις κρατήσεις τους και φαίνονται τα τακτικά δρομολόγια για την τουριστική περίοδο με απευθείας συνδέσεις του Βόλου με την EasyJet για το Λονδίνο, την Condor με το Μόναχο, την EuroWings με το Ντίσελντορφ, την Transavia με το Παρίσι, την Austrian Airlines με την Βιέννη, καθώς και με το καθιερωμένο δρομολόγιο Βόλος-Ηράκλειο της Sky Express που σημείωσε υψηλές πληρότητες την περασμένη χρονιά, γεγονός που αναμένεται φέτος να ξεπεράσει κατά πολύ τους αριθμούς του 2019, σύμφωνα με τον Κώστα Ευσταθίου της ΥΠΑ και αερολιμενάρχη Βόλου.

Στις Σποράδες, η αισιοδοξία δεν κρύβεται και τα χαμόγελα είναι πλατιά για το φετινό καλοκαίρι, αφού στη ναυαρχίδα της περιοχής, την Σκιάθο, όλοι οι φορείς μιλούν για καλοκαίρι και έσοδα καλύτερα από τους αριθμούς του 2019.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η βρετανική αγορά φέτος παρουσιάζει μεγάλη άνοδο και ανακάμπτει με εντυπωσιακούς ρυθμούς σε ένα νησί που ανέκαθεν οι βρετανοί αποτελούσαν περίπου το 45% των επισκεπτών και αυτό σημαίνει πολλά για όλα τα νησιά των Σποράδων.

Περιμένουμε πολλά, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς προς το παρόν, από την Ιταλία και την Σκανδιναβία που είναι και αυτοί παραδοσιακοί πελάτες μας, αλλά και οι αγορές της Ρουμανίας και της Σερβίας θα δώσουν αυξημένους αριθμούς αφίξεων. Από τη Βρετανία και μόνο ήδη έχουμε πάνω από 30 αφίξεις την εβδομάδα με πτήσεις της Jet2 και της TUΙ από διάφορα βρετανικά αεροδρόμια και να μη ξεχνούμε ότι όταν πηγαίνει καλά η Σκιάθος, πηγαίνουν καλά και η Σκόπελος και η Αλόννησος».

«Το τουριστικό προϊόν της Σκιάθου», τονίζει ο Αλέκος Ευσταθίου, «όσον αφορά τις υπηρεσίες αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο με πολυτελή καταλύματα που βοηθούν στην προσέλκυση τουριστών με υψηλά βαλάντια και περισσότερες απαιτήσεις.

Την φετινή χρονιά, στα ξενοδοχεία πολυτελείας του νησιού, προστίθενται δύο ακόμη μεγάλες μονάδες, του Ομίλου Δερβένη, με πάνω από 200, ενώ διεθνή ονόματα “βάζουν πόδι” στο νησί και ανοίγουν νέα πολυτελή ξενοδοχεία όπως η Radisson στην Καναπίτσα. Πρόκειται για κινήσεις και επενδύσεις που ανεβάζουν τα standards στο νησί και αυξάνουν τον ανταγωνισμό. Σε αυτό τον ανταγωνισμό σπουδαίο ρόλο παίζουν και οι επαγγελματίες του χώρου με τα μικρότερα ξενοδοχεία που κάθε χρόνο τα αναβαθμίζουν με ανακαινίσεις πολλών χιλιάδων ευρώ».

Σπουδαίο ρόλο θα παίξουν φέτος και οι συγκοινωνίες για τις Σποράδες όπου πέραν τον δύο παραδοσιακών πλοίων «Πρωτεύς» και «Σκιάθος Express», προστίθεται και τρίτο μεγάλο οχηματαγωγό το «Sporades Star» που έχουν ως αφετηρία το λιμάνι του Βόλου, αλλά θα ισχύσουν και οι συνδέσεις με το Μαντούδι της Εύβοιας. Στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα υπάρχει και σύνδεση Σποράδων-Θεσσαλονίκης με τα μεγάλα ταχύπλοα της SeaJets.

Δολοφονία 7χρονου στην Κυψέλη: Συστηματική η κακοποίηση του 7χρονού, τον άφηναν χωρίς νερό και φαγητό

Spoilers

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ το 2021 στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2,7% του ΑΕΠ