Λίνα Μενδώνη: Και στην περίπτωση του Dior τηρήθηκε κατά γράμμα η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος

lina mendvnh

Kαι στην περίπτωση του Dior ακολουθήθηκε κατά γράμμα η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζουράρι με θέμα «Ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο αίτημα του Οίκου Dior για τις επιδείξεις του στις 14, 15 και 17 Ιουνίου 2021».

Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον βουλευτή ότι:

– Ο οίκος Dior πρότεινε στο Υπουργείο Τουρισμού, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ένα σύνολο εορταστικών εκδηλώσεων, που προβάλλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους Έλληνες δημιουργούς, γιατί χρησιμοποιεί μόνον Έλληνες δημιουργούς και τεχνίτες και τα ελληνικά εργαστήρια.

– Το Υπουργείο Τουρισμού διαβίβασε στο Υπουργείο Πολιτισμού τα αιτήματα του οίκου Dior διά των συνεργαζόμενων με αυτόν στην Ελλάδα εταιρειών, για τη χορήγηση άδειας φωτογράφησης ή κινηματογράφησης και παρουσίαση της συλλογής σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, τον Ιούνιο του 2021.

– Το τελικό αίτημα, όπως διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία στελεχών του Υπουργείου Τουρισμού με τους αρμοδίους του συγκεκριμένου οίκου και μετά από διενέργεια αυτοψιών στους ζητηθέντες χώρους από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, εισήχθη με θετική γνωμοδότηση προς το ΚΑΣ από τις τρεις συναρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν θετικών εισηγήσεων των αρμόδιων εφορειών αρχαιοτήτων της πόλης Αθηνών, της Ανατολικής Αττικής και της Κορινθίας.

– Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε για την εισαγωγή του αιτήματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων διά της αρμόδιας Διευθύνσεως του Υπουργείου και μετά από θετική εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής.

– Το αίτημα προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο περιελάμβανε λήψεις για το διάστημα 16-22 Ιουνίου συνολικά για όλους τους χώρους συμπεριλαμβανομένου και του χώρου προετοιμασίας αφορούσε τη διεξαγωγή φωτογράφησης στην Ακρόπολη. Στο αίτημα συμπεριλαμβανόταν και η κινηματογράφηση ως καταγραφή του εγχειρήματος με τη μορφή ρεπορτάζ.

– Στο Ωδείο Ηρώδη του Αττικού το αίτημα αφορούσε λήψεις, σταθερές φωτογραφίες μόδας και γενικές σε σημεία μέσα κι έξω από το μνημείο. Περιλαμβανόταν κινηματογράφηση για την καταγραφή του εγχειρήματος.

– Ζητήθηκε η φωτογράφηση και κινηματογράφηση στην Αρχαία Αγορά, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Ναό του Διός στη Νεμέα στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας της συλλογής.

– Για το Καλλιμάρμαρο ζητήθηκε από το Συμβούλιο η άδεια παρουσίασης της συλλογής, φωτογράφησης, κινηματογράφησης, αεροκινηματογράφησης, απευθείας αναμετάδοσης της εκδήλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο και ανάρτησή της στον επίσημο ιστοχώρο του οίκου Dior.

– Στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 25 Μαΐου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στις 27 Μαΐου, παρουσιάστηκε διεξοδικά το σύνολο των αιτημάτων και οι απόψεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα ως προς το περιεχόμενο και το πνεύμα του εγχειρήματος αλλά και τις επιμέρους τεχνικές και λειτουργικές λεπτομέρειες.

– Τα τριάντα μέλη των συμβουλίων, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των αιτημάτων.

– Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα για την πραγματοποίηση φωτογράφισης στην Ακρόπολη και όχι μέσα στον Παρθενώνα. Ως προς την κινηματογράφηση το Συμβούλιο έκρινε ότι θα πρέπει να περιοριστεί μόνο κατά την προετοιμασία του εγχειρήματος εντός του χώρου του παλαιού μουσείου και για λήψεις εκτός των Προπυλαίων της Ακροπόλεως.

– Το Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τις λήψεις στο Ηρώδειο, την Αρχαία Αγορά, εκτός του Ναού.

– Δεν θα γίνει λήψη μέσα στο ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης, στο Ναό του Ποσειδώνα, θα γίνει εκτός του ναού και στη Νεμέα και στον Ναό του Διός και πάλι εκτός του ναού.

«Επομένως, το Συμβούλιο γνωμοδότησε για την πραγματοποίηση λήψεων όχι στο εσωτερικό των ναών. Αντιστοίχως ομόφωνα θετική ήταν και η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων για τη χρήση του Καλλιμάρμαρου. Τα Συμβούλια έθεσαν μία σειρά από όρους και προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες αποφάσεις. Οι αποφάσεις των δύο αρμόδιων γενικών διευθυντριών εκδόθηκαν σήμερα και αφορούν στη διαδικασία των λήψεων, την εύρυθμη λειτουργία των χώρων, την προστασία των μνημείων, την καταβολή των τελών υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και τη χρήση των απεικονίσεων των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αρμοδιότητας του Υπουργείου σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002», είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τους αρχαιολόγους και την αρχαιολογία, διότι εσείς σώσατε την Ελλάδα μεταπολεμικά ως αρχαιολογία και ως αρχαιολόγοι από την κακοποίηση, από τους εργολάβους, από την αυθαίρετη δόμηση παρόλο που δεν είχατε λεφτά να δίνετε για τις τομές και για τα εύρετρα για τους πολίτες που καθυστερούσαν τα συμφέροντά τους. Αλλά μετατρέψατε τους τριάντα σοφούς αυτούς αρχαιολόγους του ΚΑΣ σε τριάκοντα τυράννους των Αθηνών», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις.

Απάντηση της #ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη σε επίκαιρη ερώτηση στη #Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνου Ζουράρι για το αίτημα του οίκου #Dior

για τις επιδείξεις του στις 14, 15 και 17 Ιουνίου 2021.
?https://t.co/uQtH3NnePe

— Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (@cultureGR) June 7, 2021

evropaiki-eisangelia:-ta-mi-eparki-engrafa-pou-apestalisan-apo-tin-ellada-gia-dyo-eisangeleis

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Τα μη επαρκή έγγραφα που απεστάλησαν από την Ελλάδα μας για δύο εισαγγελείς

siopilos-dromos:-o-astynomos-apeilei-na-ta-tinaksei-ola-ston-aera

Σιωπηλός Δρόμος: Ο αστυνόμος απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα