Κύπρος: Χιλιάδες Βρετανοί ζητούν άδεια παραμονής λόγω Brexit

Σχεδόν 15.000 Βρετανοί υπήκοοι υπέβαλαν από την 1η Ιουλίου 2016, μετά δηλαδή το δημοψήφισμα για το Brexit, μέχρι σήμερα, αιτήσεις για έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών για διαμονή τους στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ συνολικά 32.281 τέτοια πιστοποιητικά για πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στη Κύπρο.

Με βάση στοιχεία που δημοσιεύει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την 1η Ιουλίου 2016, συνολικά 7.801 Βρετανοί υπήκοοι έκαναν αίτηση για έκδοση Βεβαίωσης Εγγραφής , την οποία όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν τέσσερις μήνες μετά την άφιξη τους στη χώρα, και 6.946 υπέβαλαν αίτηση για Πιστοποιητικό Μόνιμης Διαμονής, την οποία όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να κάνουν, αφού συμπληρώσουν πέντε χρόνια αδιάλειπτης διαμονής στη χώρα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 400 αιτήσεις για Βεβαιώσεις Εγγραφής και 150 για Πιστοποιητικά Μόνιμης Διαμονής. Για τις Βεβαιώσεις Εγγραφής απαιτούνται κατά μέσο όρο 1 – 30 μέρες για την έκδοσή τους, ενώ για τα Πιστοποιητικά Μόνιμης Διαμονής 1 – 6 μήνες.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν στην Κύπρο πριν την 31η Οκτωβρίου 2019, ημέρα εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, ή σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί από την ΕΕ, διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετά την 31η Οκτωβρίου για να αποκτήσουν μέχρι τις 31/12/2020 τις σχετικές άδειες διαμονής.

Αυτό που διευκρινίζεται, πάντως, από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης είναι πως δεν είναι γνωστό πόσοι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλαν αίτηση μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ειδικά ενόψει της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, και πόσοι υπέβαλαν αίτηση λόγω της υποχρέωσης που προκύπτει από την νομοθεσία για υποβολή τέτοιων αιτήσεων από όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Συνολικά αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ 25.945 Βεβαιώσεις Εγγραφής και 6.336 Πιστοποιητικά Μόνιμης Διαμονής για υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, πέραν αυτών των στοιχείων δεν είναι δυνατόν να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου, που διαμένουν στην Κύπρο, καθώς ενδεχομένως κάποιοι κάτοχοι αδειών διαμονής να έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ παράλληλα ίσως υπάρχουν υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν έχουν κάνει αίτηση για απόκτηση άδειας μέχρι στιγμής.

Εξάλλου διευκρινίζεται πως τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν τους εργαζόμενους στις Βρετανικές Βάσεις καθώς βρίσκονται στην Κύπρο με άλλο καθεστώς, το οποίο δεν απαιτεί άδεια παραμονής από τις κυπριακές αρχές.

Αυτή τη στιγμή πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπολογίζεται πως στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου διαμένουν γύρω στις 70 χιλιάδες Βρετανοί υπήκοοι, περιλαμβανομένων αυτών που εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις.

Πατούλης: Ο Γιάννης Δαμιανόγλου υπήρξε πρότυπο ανιδιοτελούς προσφοράς

Αχτσιόγλου: Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων ενάντια στη μείωση μισθών & δικαιωμάτων