Κορονοϊός – Aποτελεσμάτικο το χάπι molnupiravir και κατά της παραλλαγής Όμικρον

Spoilers

To χάπι με molnupiravir κατά της Covid-19 δρα αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον, όπως προκύπτει από έξι μελέτες ανακοίνωσαν η MSD και η Ridgeback.Τα στοιχεία προέκυψαν από κυτταρικές αναλύσεις για να αξιολογήσουν την αντ-ιική δράση του molnupiravir.

Κορονοϊός – Aποτελεσμάτικο το

Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από ανεξάρτητους μελετητές Iνστιτούτων σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία) την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην Όμικρον διεξήχθη σε εργαστήριο, αφού το φάρμακο δεν έχει ακόμη μελετηθεί για τις μεταλλάξεις σε κλινικές μελέτες.

Ο επικεφαλής των εργαστηρίων της Merck / MSD Dean Y Li επεσήμανε ότι «τα ευρήματα από ανεξάρτητες in vitro μελέτες δείχνουν ότι το Molnupiravir δρα κατά της παραλλαγής Όμικρον και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία για ενήλικες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση».

Από την πλευρά της Ridgeback Biotherapeutics η CEO της εταιρίας, Wendy Holman ανέφερε ότι «τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν in vitro δράση κατά διαφορετικών μεταλλάξεων, μεταξύ αυτών και της Όμικρον. Μπορούμε να πούμε ότι το molnupiravir καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά της COVID-19. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες των ερευνητών και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το έργο μας για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Το molnupiravir έχει δείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, σχετικότητα με τη θνητότητα η μείωση φτάνει το 89%. Στα ιολογικά δεδομένα της μελέτης MOVe OUT Ph2 ο ιός παύει να ανιχνεύεται μετά την 5η ημέρα της θεραπείας. Το molnupiravir δεν αναμένεται λόγω της οδού μεταβολισμού του, να παρουσιάζει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και για το λόγο αυτό, δε χρειάζονται τροποποιήσεις της χρόνιας αγωγής που συνεπάγονται καθυστερήσεις στην έναρξη της αντιικής αγωγής. Το molnupiravir είναι αποδεδειγμένα ασφαλές και ανεκτό για πολλές ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν χρονίως και ασθενών με ήπια-μέτρια νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν φθάσει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την Covid-19. Κατόπιν της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) προβλέπεται τον προσεχή μήνα, να παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.

Συνολικά η MSD είχε προχωρήσει σε παραγωγή 10 εκατομμύρια θεραπειών έως το τέλος του 2021. Στόχος είναι 20 εκατομμύρια θεραπείες να παραχθούν το 2022. Έως τώρα η MSD έχει στείλει τη θεραπεία, σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων θεραπειών που εστάλησαν στις ΗΠΑ.

Survivor spoiler: Το φάουλ, η συγγνώμη, τα νεύρα του Απόστολου Ρουβά και ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

Spoilers

Ερμής Θεοχαρόπουλος – Αυτός είναι ο νεκρός σκιέρ στα Τζουμέρκα