Κάνο Κριστάλες: Ο ποταμός που το έσκασε από τον παράδεισο για να χυθεί στη Γη – video

Σε απόσταση 170 χιλιόμετρα νότια της Μπογκοτά (πρωτεύουσα της Κολομβίας), στο απομακρυσμένο εθνικό πάρκο Serranía de La Macarena, συναντάμε τον ποταμό Κάνο Κριστάλες (Caño Cristales), που ο τοπικός μύθος λέει ότι «το έσκασε από τον παράδεισο για να χυθεί στη Γη».

Είναι αναμφισβήτητα ένα από εντυπωσιακότερα φυσικά θαύματα του κόσμου, τοποθετημένο στο διοικητικό διαμέρισμα Μέτα της Κολομβίας. Ουσιαστικά πρόκειται για παραπόταμο του ποταμού Guayabero με μήκος που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα. Για έξι μήνες τον χρόνο, ο παραπόταμος μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα ποτάμια, αλλά το διάστημα Ιουνίου και Νοεμβρίου, ο ποταμός ζωντανεύει με κίτρινες, μπλε, πράσινες, κόκκινες και μαύρες αποχρώσεις.

Το Εθνικό Πάρκο Serranía de la Macarena είναι μια προστατευόμενη περιοχή που καλύπτει 6.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και βρίσκεται στο σημείο της Κολομβίας όπου συναντώνται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, η οροσειρά των Άνδεων και οι πεδιάδες της σαβάνας των Ανατολικών Γιάνων.

Το οικοσύστημα της περιοχής διαθέτει έντονη βιοποικιλότητα με ξηρά δάση, τροπικά δάση, θαμνώδεις εκτάσεις και σαβάνα. Επιπλέον, περισσότερα από 2000 φυτά, 550 είδη πτηνών, 1200 έντομα, 100 ερπετά, 8 είδη πιθήκων, μυρμηγκοφάγοι, ιαγουάροι, πούμα και ελάφια ευδοκιμούν εδώ!

Στον ποταμό έχουν δικαίως δοθεί τα παρατσούκλια “ποταμός ουράνιο τόξο” και “ποταμός των πέντε χρωμάτων”. Που οφείλονται τώρα αυτά τα απίθανα χρώματα και μάλιστα μόνο τους μισούς μήνες του χρόνου; Τα φυτά γλυκού νερού macarenia clavigera που φυτρώνουν στο βυθό του ποταμού σε συνδυασμό με τα άλγη του ποταμού δημιουργούν αυτό το καλειδοσκόπιο χρωμάτων.

Το νερό του Κάνο Κριστάλες είναι τόσο καθαρό και διαυγές που επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν όλα αυτά τα χρώματα. Τους μήνες που ο ποταμός έχει το συνηθισμένο χρώμα, τα φυτά αυτά έχουν μια σκούρο-πράσινη απόχρωση και είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους.

Όταν ξεκινήσει όμως η περίοδος των βροχών (Ιούνιος με Νοέμβρης) και το φως του ήλιου πέσει πάνω τους, δημιουργούν αυτή την υπέροχη παλέτα χρωμάτων.

Bonus Facts

Την εικοσαετία 1989 με 2009 δεν επιτρέπονταν οι επισκέψεις στον Κάνο Κριστάλες από τουρίστες, κυρίως γιατί στη περιοχή μαινόταν αντάρτικος πόλεμος! Ωστόσο, πλέον μπορούμε να περιηγηθούμε στην περιοχή πάντα με συνοδεία από εξουσιοδοτημένες τουριστικές εταιρείες.
Κάθε μέρα επιτρέπονται μόνο 180-200 τουρίστες.

Οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένους κανόνες για να τους επιτραπεί η είσοδος! Οι βουτιές στον ποταμό γίνονται μόνο από συγκεκριμένα σημεία, ενώ απαγορεύεται να έχουν μαζί τους προϊόντα, όπως αντηλιακά και εντομοαπωθητικά.
Μετά από κάθε περίοδο βροχής, ο ποταμός επιστρέφει ελαφρώς διαφορετικός από τον προηγούμενο χρόνο, με διαφορετικά χρώματα αλλά και διαφορετική κίνηση στην κοίτη του.

Ο Κάνο Κριστάλες είναι προσβάσιμος με αεροπλάνο από την Μπογκοτά προς τη La Macarena, ή από την Μπογκοτά προς το Villavicencio και στη συνέχεια προς τη La Macarena. Θα χρειαστεί βέβαια και λίγο περπάτημα στη συνέχεια.
Η La Macarena είναι μια πόλη 32.000 κατοίκων σε μικρή απόσταση από το Εθνικό Πάρκο και διαθέτει πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθιστώντας την ιδανική βάση για εκδρομές προς τον ποταμό.

Ο Κάνο Κριστάλες αναφέρεται συχνά ως το πιο όμορφο ποτάμι στον κόσμο, και τα μοναδικά του χρώματα το καθιστούν ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Κολομβίας.

Η Γη Της Ελιάς spoiler: Η Εύα τελειώνει την Αρετή! Τι συνέβη;

Η Γη της Ελιάς spoiler: Η μεγάλη αποκάλυψη της Ιουλίας και το λάθος της Μυρτάλης