Ισπανία: Σοσιαλιστές & Ποδέμος συμφώνησαν σε συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Γρίφος παραμένει ακόμη ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία, καθώς ακόμη και η συμφωνία συνεργασίας των Σοσιαλιστών, του Πέδρο Σάντσεθ με τους Ποδέμος δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τα δύο κόμματα, που συμφώνησαν να συνεργαστούν, δεν ανακοίνωσαν συνασπισμό, αφού διερευνούν έναν συνδυασμό επιλογών ώστε να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, οι Ποδέμος θέλουν να μετέχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που ο Σάντσεθ απορρίπτει μέχρι στιγμής.

Σε ένα βαθιά κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, ο Πέδρο Σάντσεθ, αρχηγός των Σοσιαλιστών, που αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη τον Απρίλιο, έλαβε την περασμένη εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο 6ο. Χθες, ο Σάντσεθ απείλησε να προκηρύξει νέες εκλογές, σε περίπτωση που κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίσουν τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σήμερα, ο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, που δήλωσε αισιόδοξος ότι η συνάντηση μπορεί «να μεταφρασθεί σε μια πιο συγκεκριμένη, προοδευτική συμφωνία» για σχηματισμό κυβέρνησης.

El presidente del Gobierno en funciones, Pedro Sánchez, se reúne con Pablo Iglesias en el Congreso de los Diputados.El presidente del Gobierno en funciones, Pedro Sánchez, reunido con Pablo Iglesias en el Congreso de los Diputados.

 

Η Αντριάνα Λάστρα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, δήλωσε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «της ξεκάθαρης εντολής μας από τις εκλογές να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση».

Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, τον Άλμπερτ Ριβέρα, και με τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο.

Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν 123 έδρες και το Ποδέμος 42, με το άθροισμα των εδρών να είναι μικρότερο από τις 176 έδρες που χρειάζονται για την κυβερνητική πλειοψηφία. Μικρότερα περιφερειακά κόμματα θα μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά, όμως αυτό θα απαιτήσει περισσότερες συνομιλίες, με τη συμμετοχή ενδεχομένως των καταλανών ηγετών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Written by stelios

Πάολα Ρεβενιώτη: Σκέφτομαι να κατέβω υποψήφια στις εκλογές

Εύβοια: Λύθηκε το μυστήριο με «αυτοκτονία» 25χρονου – Το διαδικτυακό και το καζίνο