Ισπανία: Εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2023

ispania:-ekloges-to-deftero-eksamino-tou-2023

Την πρόθεσή του να ολοκληρωθεί η τετραετία της κυβέρνησής του, διατύπωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Την απόφασή του αυτή εξέφρασε στο πλαίσιο ευρείας συζήτησης με τα όργανα του κόμματός του PSOΕ, τα οποία προχώρησαν σε ανάλυση των πρόσφατων εκλογών της Αυτονομίας της Μαδρίτης, μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα του κόμματος τους. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο διάστημα η Ισπανία θα έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Ο Σάντσεθ επανέλαβε πολλές φορές την απόφασή του, υπενθυμίζοντας επίσης ότι τον Μάιο του 2023 θα διενεργηθούν Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή του PSOE, που συνήλθε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών, ανέλυσε το δυσάρεστο για τους Σοσιαλιστές αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών, στις οποίες έχασαν 13 από τις 37 έδρες του 2019 και οδηγήθηκαν στην τρίτη θέση, καθώς το κόμμα Más Madrid κατέκτησε την δεύτερη. Την πρώτη θέση κατέκτησε με σαρωτική νίκη το Λαϊκό Κόμμα και η επικεφαλής του, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας του Psoe Μαδρίτης, Χοσέ Μανουέλ Φράνκο, παραιτήθηκε, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος για τις εκλογές της Μαδρίτης, Άνχελ Γκαμπιλόντο, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει την βουλευτική του έδρα στην Asamblea de Madrid. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, ο Γκαμπιλόντο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακό επεισόδιο.

Σύμφωνα με πηγές του PSOE, ο Πέδρο Σάντσεθ επέλεξε προσωπικά τον Γκαμπιλόντο και μάλιστα τον στήριξε στις δημόσιες εμφανίσεις του κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Απόφαση, όμως, που δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ο οργανωτικός γραμματέας του Psoe και υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Άβαλος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης προσπάθησε να αιτιολογήσει την ήττα των Σοσιαλιστών στις εκλογές της Μαδρίτης: « Οι εκλογές αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της περιοχής, όπου το Λαϊκό Κόμμα κυβερνά εδώ και 26 χρόνια. Και επιπλέον με την συγκυρία που προκύπτει από την κούραση του κόσμου από τις συνεχείς απαγορεύσεις εξαιτίας της πανδημίας» κατέληξε.Πηγή:ΕΡΤ

sok

8 Λέξεις spoiler: Νέο διαζύγιο σε εξέλιξη

chaireta-mou-ton-platano:-o-tzortzis-me-ti-chrysa-prospathoun-mataia-na…-erthoun-pio-konta

Χαιρέτα μου τον Πλάτανο: O Τζώρτζης με τη Χρύσα προσπαθούν μάταια να… έρθουν πιο κοντά