Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Σε σημείο καμπής το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

ipa:-se-simeio-kampis-to-repoumplikaniko-komma

Η Αμερικανίδα βουλευτής Λιζ Τσέινι προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ίδια, βρίσκεται «σε σημείο καμπής» καθώς προετοιμάζεται για να την απομακρύνει από την ηγεσία του, μετά την απόρριψη από την Τσέινι των ψευδών ισχυρισμών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με «την κλοπή» των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου του 2020.

Η Τσέινι έχει την τρίτη θέση στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η προειδοποίηση της έγινε μέσω ενός άρθρου γνώμης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Washington Post», καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος της, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, αλλά και του δεύτερου στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στιβ Σκαλίς, έχουν δημόσια υποστηρίξει την Ελίζ Στέφανικ για την ανάληψη των καθηκόντων της Τσέινι στην προεδρία της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης.

Μία σχετική ψηφοφορία εκτιμάται ότι μπορεί να διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη.

«Ο Τραμπ επιδιώκει να απομακρύνει φωνές που του ασκούν κριτική από τη συνταγματική δομή μας, που επιτρέπει τη λειτουργία της δημοκρατίας, την εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και το κράτος δικαίου. Κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν το έχει πράξει ποτέ αυτό», ανέφερε η Τσέινι στο άρθρο της.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βρίσκεται σε σημείο καμπής και οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα επιλέξουμε την αλήθεια και την αφοσίωση στο σύνταγμα», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Τραμπ προχώρησε σε μία εκ νέου επίδειξη πολιτικής ισχύος κατά την εβδομάδα που διανύουμε, δημοσιοποιώντας επτά ανακοινώσεις μέσα σε τρεις ημέρες, στις οποίες επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι τα επτά εκατομμύρια ψήφοι, που έδωσαν τη νίκη στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ήταν αποτέλεσμα εκλογικής νοθείας, ενώ επιτέθηκε σε Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένης της Τσέινι και του γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ, που τον απέρριψαν.

Πολλά δικαστήρια, αλλά και εκλογικοί αξιωματούχοι σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, απέρριψαν τους ψευδείς ισχυρισμούς τους Τραμπ για ευρεία εκλογική νοθεία, αλλά τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους χρησιμοποιούν τους ισχυρισμούς του Τραμπ για να επιβάλλουν νομοθεσία νέων περιορισμών στην ψηφοφορία.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ νωρίτερα χθες εγκωμίασε την Τσέινι για τη στάση της και την κριτική της στον Τραμπ, αναφορικά με την ομιλία του στις 6 Ιανουαρίου, στην οποία παρότρυνε τους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν», αμέσως πριν από την αιματηρή επίθεση που πραγματοποίησαν εκατοντάδες από αυτούς στο Καπιτώλιο.

«Προσπαθούν να απομακρύνουν την Λιζ επειδή σας λέει σταθερά την αλήθεια» είπε ο Κίνζινγκερ, ο οποίος, όπως και η Τσέινι, ψήφισε για την παραπομπή του Τραμπ αναφορικά με μία κατηγορία πρόκλησης της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Η σελίδα γνώμης της συντηρητικής εφημερίδας «The Wall Street Journal» παρότρυνε επίσης τους Ρεπουμπλικάνους να μην την απομακρύνουν.

«Η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι για την τιμιότητά της θα υποβαθμίσει το κόμμα», ανέφερε η εφημερίδα σε ένα χθεσινό άρθρο γνώμης.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μία «μίνι επανάσταση» σχετικά με την ταυτότητα του κόμματος εμφανίζεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται μακριά από μία προσπάθεια για να κατανοήσουν ποιοι είναι, αλλά και τι υποστηρίζουν, όπως νομίζω κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

nektarios-sfyrakis:-i-anakalypsi-tou-karkinou-kai-i-meriki-nefrektomi

Νεκτάριος Σφυράκης: Η ανακάλυψη του καρκίνου και η μερική νεφρεκτομή

tourkia:-se-ptotiki-poreia-i-dimotikotita-tou-kommatos-tou-erntogan

Tουρκία: Σε πτωτική πορεία η δημοτικότητα του κόμματος του Τούρκου Προέδρου