Η ομιλία Μητσοτάκη στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Η Ελλάδα από τις 7 Ιουλίου έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 74η Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ανοίγοντας την ομιλία του.
«Καθώς προχωράμε για να οδηγήσουμε τη χώρα μας μακριά από τις καταιγίδες που την ταλαιπώρησαν για μια δεκαετία, προς τις ήρεμες θάλασσες και τους φωτεινούς ορίζοντες, διατηρούμε επίγνωση της θέσης μας στην ευμετάβλητη περιοχή στην οποία ζούμε, του ρόλου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε και τις ευθύνες μας στον ευάλωτο κόσμο που κατοικούμε όλοι», σημείωσε.
Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το Κυπριακό και τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχετικά με μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των προσφυγικών ροών που κατευθύνονται στην Ευρώπη, απευθύνοντας παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιό της στη συμφωνία με την ΕΕ.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών.
Για το Κυπριακό αναμένεται να συνταχθεί με τη θέση του Νίκου Αναστασιάδη, ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.
Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΟΜΙΛΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Οινούσσες: Νέα τροπή στην τραγωδία -Τούρκοι αντιφρονούντες οι νεκροί

Ιταλία: Πάνω από 1 εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή