Η μυστηριώδης συμμετοχή μιας αφρικανικής χώρας στη Eurovision

Ο πρώτος ημιτελικός της φετινής Eurovision ολοκληρώθηκε και πλέον όλοι περιμένουμε με αγωνία τον δεύτερο, το βράδυ της Πέμπτης (9/5), προκειμένου να μάθουμε αν τελικά η Μαρίνα Σάττι και το “Ζάρι” της θα φτάσουν στον μεγάλο τελικό. Πάντως, για ακόμη μια χρονιά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν γιατί είδαμε την Αυστραλία να συμμετέχει σε έναν Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού.

Η αλήθεια είναι πως η χώρα της Ωκεανίας είναι συνδεδεμένο μέλος με την EBU και πληρώνει ένα συγκεκριμένο τέλος εντός του οργανισμού. Το 2015 έκανε το ντεμπούτο της στο φεστιβάλ ως guest της 60ής επετείου του, ωστόσο έκτοτε συνεχίζει σταθερά να δίνει το παρών.

Δεν είναι, όμως, η μόνη χώρα εκτός Ευρώπης που έχουμε δει στη Eurovision. Το 1973, το Ισραήλ συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό με το τραγούδι Ey Sham που ερμήνευσε η Ιλανίτ και τερμάτισε στην 4η θέση. Τα επόμενα χρόνια το Ισραήλ κέρδισε τέσσερις φορές τον διαγωνισμό με πιο πρόσφατη το 2018.

Η Αρμενία, αν και ανήκει στην Ασία, συμμετείχε στη Eurovision για πρώτη φορά το 2006 στην Αθήνα, ενώ την έχουμε δει να τερματίζει δύο φορές στην πρώτη τετράδα. Φέτος συμμετέχει μαζί με την Ελλάδα στον δεύτερο ημιτελικό. Επίσης έχουμε δει στη Eurovision να συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν (που κέρδισε μάλιστα το 2011), αλλά και η Γεωργία.

Τέλος, ίσως η πιο περίεργη χώρα που έχουμε δει στη Eurovision είναι το Μαρόκο. Συμμετείχε για πρώτη και μοναδική φορά το 1980 με το τραγούδι, “Bitaqat Hub”, που ερμήνευσε στα αραβικά η Σαμίρα Μπενσαΐντ και τερμάτισε στην προτελευταία θέση. Έκτοτε η χώρα δεν έχει επιστρέψει στον διαγωνισμό.

Written by admin

Η σχέση Δημήτρη Παπανώτα με την Ελένη Μενεγάκη: Το ξεκίνημα και οι λόγοι που διατηρούνται

Καρδιτσιώτης σε ανεκδοτάρα: Το νέο αυτοκίνητο