Η Ευρώπη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα πιθανό νέο όπλο της Ρωσίας -τον εμπρησμό και το σαμποτάζ- μετά από μια σειρά μυστηριωδών πυρκαγιών και επιθέσεων σε υποδομές στη Βαλτική, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν ξέσπασε φωτιά στο Ikea στο Βίλνιους της Λιθουανίας αυτόν τον μήνα, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι θα μπορούσε να είναι έργο ξένου σαμποτέρ.

Οι αρμόδιοι για τις έρευνες έχουν ήδη καταγγείλει πιθανή ρωσική εμπλοκή σε εμπρηστική επίθεση στο ανατολικό Λονδίνο, σε πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Πολωνία, σε απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία της Γερμανίας και σε αντισημιτικό γκράφιτι στο Παρίσι.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιο από αυτά τα περιστατικά είναι εσκεμμένο, οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, η οποία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία, γράφει η Guardian.

Το θέμα τέθηκε σε σύνοδο κορυφής ΥΠΕΞ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μετά τον ψυχρό πόλεμο, οι επιχειρήσεις των ξένων μυστικών υπηρεσιών αποτελούνταν από κατασκόπους και τους χειριστές τους, αλλά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι βάνδαλοι μπορούν να προσληφθούν, με μερικές εκατοντάδες ευρώ ή κρυπτονομίσματα και ο εντοπισμός τους ή η διασύνδεσή τους με κάποιον παράγοντα καθίσταται πολύ πιο δύσκολη διαδικασία.

Είναι τέτοια η ανησυχία ότι αυτές οι υβριδικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Ρωσίας που το θέμα τέθηκε σε σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, με αξιωματούχους ασφαλείας της Ολλανδίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας να προειδοποιούν για τα τρωτά σημεία.

Ένας υπουργός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ανησυχούν βαθύτατα για «σαμποτάζ που οργανώνεται, χρηματοδοτείται και γίνεται από Ρώσους πληρεξουσίους».

«Η Ρωσία…

Written by admin

Ταραχές μετά από πανηγύρια: Οπαδοί του Ολυμπιακού βάζουν φωτιά σε μαγαζί στη Χαλκίδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Latest

Τραγικές ώρες για την Δήμητρα Λιάνη