Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ το 2021 στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2,7% του ΑΕΠ

Spoilers

Η ουσιαστική και σημαντική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕπ) στην στήριξη και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της άριστης συνεργασίας με την πολιτεία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις αναδείχθηκε με εμφατικό τρόπο τη εβδομάδα που μας πέρασε.

Διοικητικά στελέχη της ΕΤΕπ που αποτελεί το χρηματοδοτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στα κράτη-μέλη της, επισκέφτηκαν την χώρα μας, συναντήθηκαν με αρμόδιους υπουργούς, διοικητικά στελέχη τραπεζών και εκπροσώπους επιχειρήσεων και ανακοίνωσαν τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς και το σημαντικότερο προχώρησαν σε σειρά νέων συμφωνιών για νέες μεγάλες χρηματοδοτήσεις έργων που αγγίζουν κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας. Έργων που βελτιώνουν περαιτέρω κάθε είδους υποδομών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν καθοριστικά τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, συμβάλλοντας στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας προς την πράσινη οικονομία, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ το 2021 στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο, γεγονός που επισήμανε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα

Ποσό-ρεκόρ των 4,85 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων του oμίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2021

Στο ποσό-ρεκόρ των 4,85 δισ. ευρώ έφθασε η ετήσια χρηματοδότηση του oμίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2021, συμπεριλαμβανομένων 2,7 δισ. ευρώ μέσω του νέου Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την απόκριση στην πανδημία. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, πέρυσι οι επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις στη αστική ανάπλαση, στην ενεργειακή μετάβαση και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών έτυχαν της μεγαλύτερης στα χρονικά χρηματοδοτικής συμβολής από τον όμιλο της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση του oμίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο. Η Ελλάδα υπήρξε επίσης κορυφαίος δικαιούχος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, το οποίο σύστησαν ο όμιλος της ΕΤΕπ

και τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός εβδομάδων από την έναρξη της πανδημίας για τη στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω των σχετικών με την πανδημία προκλήσεων. Συνεπώς, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα παρασχεθούν μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το 2021 νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες επενδύσεις επλήγησαν από τον πρωτόγνωρο συνδυασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και των ολοένα και πιο ακραίων φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Όπως επισήμανε ο υπουργός, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο Όμιλος ΕΤΕπ συνέβαλε καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ, ύψους 4,85 δισ. ευρώ, η οποία συμφωνήθηκε το 2021 συνεισφέρει σημαντικά, ώστε οι ελληνικές εταιρείες και οι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν, να καινοτομήσουν, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης, καθώς και να επιταχύνουν την κλιματική δράση και την ενεργειακή μετάβαση και να βελτιώσουν υπηρεσίες που είναι καθοριστικής σημασίας για την καθημερινή ζωή.

«Η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την πλούσια εμπειρία, οικονομική ισχύ και περιβαλλοντική βέλτιστη πρακτική της ΕΤΕπ. Η εξαιρετική συνεργασία – που ενδυναμώθηκε μέσα από τη νέα συμφωνία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” – οδήγησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην επίτευξη νέου ετήσιου ρεκόρ χρηματοδότησης της χώρας. Απέναντι σε νέες προκλήσεις, μαζί θέτουμε προτεραιότητες και υλοποιούμε δράσεις, για την ενίσχυση κρίσιμων υποδομών της χώρας, τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρμόδιος για την Ελλάδα, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων ότι «η μοναδική συνεργασία ελληνικών αρχών, εταίρων του ιδιωτικού τομέα και της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα έφερε αποτελέσματα και αποδέσμευσε επενδύσεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, βελτιώνεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή πράσινη ενέργεια και παρέχεται βοήθεια στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στήριξη της κλιματικής δράσης και της ενεργειακής μετάβασης σε ολόκληρη την Ελλάδα

Μεταξύ άλλων το 2021, η ΕΤΕπ υποστήριξε πρωτοποριακές επενδύσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τον μετασχηματισμό της πολιτικής προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα. H ΕΤΕπ στήριξε επίσης επενδύσεις μεγάλης κλίμακας της ΔΕΗ για την αξιοποίηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ενίσχυση της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Για το μέλλον, όπως ανακοινώθηκε, η ΕΤΕπ έχει μακρά σειρά έργων κλιματικής δράσης τα οποία βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας και αναμένεται να επιβεβαιωθούν τους προσεχείς μήνες. Η ειδική Επενδυτική Ομάδα του oμίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα πρόσφερε τεχνογνωσία σε 28 έργα στην Ελλάδα.

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ εγκαινιάζουν την συνεργασία ΥΠΟΙΚ – ΕΤΕπ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως ανακοινώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεκινάει και η υλοποίηση της συμφωνίας του υπουργείου Οικονομικών, με την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την αξιοποίηση δανειακών πόρων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που εκταμιεύονται, άμεσα, προς την ΕΤΕπ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιήσει, άμεσα, η ΕΤΕπ στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2.0” θα οδηγήσουν, με τη διαδικασία της μόχλευσης, σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ελληνικές τράπεζες και ΕΤΕπ «ξεκλειδώνουν» 6,5 δισ. ευρώ ρευστότητας για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού

Επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν πληγεί από την πανδημία θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την πρόσβαση σε ποσό χρηματοδότησης-ορόσημο ύψους 6,5 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των συστημικών τραπεζών της χώρας και του Ομίλου της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του νέου Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων. Ειδικότερα, εγγυήσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ που παρέχονται από τον όμιλο της ΕΤΕπ στις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα βοηθήσουν εταιρείες με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια να ανακάμψουν από τις προκλήσεις της πανδημίας. Πρόκειται για τις πρώτες συμβάσεις εγγυήσεων που υλοποιεί η ΕΤΕπ στην Ελλάδα και τις πρώτες συναλλαγές μέσω τραπεζών που στοχεύουν και στην ενίσχυση της πρόσβασης μεγάλων εταιρειών σε χρηματοδότηση, διευρύνοντας έτσι το εύρος στήριξης της ΕΤΕπ στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Οι αναφορές των διοικητικών στελεχών των συστημικών τραπεζών

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης επισήμανε ότι μέσω της στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτύξει η τράπεζα με τον όμιλο της ΕΤΕπ έχουν διοχετευθεί επί δεκαετίες πόροι δις. ευρώ προς την οικονομία. Η φιλοδοξία της τράπεζας δεν περιορίζεται στη διαχείριση της συγκυρίας, οφείλουμε να στηρίξουμε την πρόοδο προς ένα καλύτερο αύριο, αξιοποιώντας την εμπειρία και την πρόσβασή μας στον επιχειρηματικό κόσμο, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και – βεβαίως – τη στρατηγική μας σχέση με την ΕΤΕπ, πρόσθεσε ο κ. Ψάλτης.

Ο Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι την τελευταία διετία (2020-21), η συνεργασία της Εθνικής με τον όμιλο της ΕΤΕπ έχει ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς η Εθνική έχει ξεκλειδώσει μέσω διαφόρων προγραμμάτων πάνω από 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάκαμψης υγιών ελληνικών επιχειρήσεων από την πανδημία και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να αξιοποιήσουν και ταυτόχρονα να ενισχύσουν περαιτέρω τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπονται στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς έχει συνεργαστεί με τον όμιλο της ΕΤΕπ σε χρηματοδοτικές δράσεις που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ έρχονται να προστεθούν 3 ακόμη νέα προγράμματα μέσω του Pan-European Guarantee Fund, για την παροχή δανείων τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Με την παροχή εγγυήσεων άνω του μισού δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς θα διοχετεύσει στις επιχειρήσεις αυτές μέσα στο 2022 άνω του 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις τόσο για επενδυτικούς σκοπούς, όσο και για τη στήριξη της ρευστότητάς τους μέσω κεφαλαίων κίνησης.

Νέες συμφωνίες σε διάφορους τομείς

Επίσης ανακοινώθηκε από κοινού, από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ έργων 190 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων μέσω ΣΔΙΤ. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι σε 125 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΤΕπ για επενδύσεις ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα. Η σύμβαση υπογράφηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου.

Σημαντική ήταν και η συμφωνία με την Αττικό Μετρό για χρηματοδότηση ρεκόρ από την ΕΤΕπ για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας. Η υπογραφή της νέας σύμβασης χρηματοδότησης αφορούσε ποσό ρεκόρ 580 εκατ. ευρώ.

Τέλος η ΕΤΕπ προχώρησε στην υπογραφή μια ακόμη σημαντικής συμφωνίας με την τράπεζα Citi, που δραστηριοποιείται έξι σχεδόν δεκαετίες στην Ελλάδα, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Citi Ελλάδος Αιμίλιου Κυριάκου, στελεχών της ΕΤεπ και του υπουργού Οικονομικών. Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα μέσω του Μηχανισμού Εμπορικής Χρηματοδότησης να δοθούν 350 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές εξαγωγικές-εισαγωγικές εταιρείες.

Μετά τη συμφωνία και σε λίγες μόλις εβδομάδες, ιδιωτικές εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα θα έχουν πρόσβαση σε μια νέα δεξαμενή χρηματοδοτικών πόρων, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρήση τους θα οργανωθεί τοπικά από τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Οι χρηματοδοτήσεις θα είναι εγγυημένες από την ΕΤΕπ και τη Citi, ενώ άλλες διεθνείς τράπεζες αναμένεται να ακολουθήσουν με την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού για τον τρέχοντα, 3ο κύκλο του προγράμματος.

Η υπογραφή εντάσσεται στη νέα, τρίτη, επέκταση του προγράμματος Μηχανισμού Εμπορικής Χρηματοδότησης (Trade Finance Facility / TFF) της ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επωφελείται από αυτήν την πρωτοβουλία. Το πρόγραμμα Μηχανισμού Εμπορικής Χρηματοδότησης (TFF) της ΕΤΕπ, στο οποίο η Citi πρωτοστατεί από την έναρξή του το 2013, αναπτύχθηκε ειδικά για την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό στην αγορά.

Καλοκαίρι 2022: Μαγνησία και Σποράδες έτοιμες για τη νέα τουριστική περίοδο

News – Υγεία: Επιδημία στην ΕΕ που συνδέεται με αυγά… Δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα το στέλεχος της σαλμονέλας