Γιάννης Μπούγας: Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του οφείλουν εξηγήσεις

Χamos

Βαρύτατες κατηγορίες κατά του Νίκου Παππά εξαπολύει σήμερα με συνέντευξή του στην «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» ο Γιάννης Μπούγας. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας ∆ημοκρατίας, βουλευτής Φωκίδας και πρόεδρος της Προανακριτικής για τον Παπαγγελόπουλο, εξαπολύει βόμβες: «Ο Νίκος Παππάς εφέρετο να έχει ρόλο διαμεσολαβητή για τη διευθέτηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων και να συνομολογεί την ύπαρξη κυκλώματος, μέλη του οποίου είχαν διαφορετική μάλιστα ατζέντα από αυτήν που είχε το ‘‘μαγαζί’’», υπονοώντας βεβαίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και επισημαίνει πως «εις βάρος του πρώην υπουργού προκύπτουν ικανές ενδείξεις, που επιβάλλουν τη διερεύνηση εγκλημάτων που φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση». Και για όλα αυτά φυσικά όπως τονίζει: «Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του οφείλουν εξηγήσεις».

Συνέντευξη στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΟ γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας, καταγγέλλει μέσω της «Μ» τη στάση του Νίκου Παππά, που εφέρετο ως διαμεσολαβητής για σοβαρές ποινικές υποθέσεις

Η Προανακριτική για την υπόθεση Παππά – Καλογρίτσα ξεκίνησε. Εσείς που προεδρεύσατε της προηγούμενης Προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ποιες ομοιότητες πιστεύετε ότι υπάρχουν και ποιες διαφορές;

Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, της οποίας είχα την τιμή να προεδρεύω, διεκπεραίωσε ένα δύσκολο και επίπονο θεσμικό καθήκον. Με πιστή τήρηση του Συντάγματος και του νόµου επιλύσαµε πρωτοφανή νομικά ζητήµατα, υπερέβηµεν τα πολιτικά εµπόδια που κάποιοι έθεταν και σε εύλογο χρόνο, µε πλήρη σεβασμό στα δικαιώµατα του ελεγχόµενου και στο τεκμήριο αθωότητας, καταλήξαµε σε ένα αιτιολογηµένο, βάσει των αποδείξεων, πόρισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Οι υποθέσεις που σήμερα διερευνώνται φαίνεται να συνδέονται µε τις κριθείσες από την προηγούμενη Επιτροπή, καθώς έχουν κοινά σηµεία την απόπειρα παρεμβάσεων στη ∆ικαιοσύνη, τη συγκάλυψη ευθυνών, τον αθέµιτο και παράνομο προσπορισμό οφέλους αλλά και τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Στην πορεία αυτών των διαδικασιών προκύπτουν νέα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στο δικαστικό συμβούλιο ή με βάση αυτήν τη δικογραφία που υπάρχει, τα στοιχεία είναι αρκετά έτσι ώστε κατά τη γνώμη σας ακόμα και αν δεν προστεθεί τίποτα καινούργιο να έχουμε αυτήν την πορεία. Δηλαδή, το δικαστικό συμβούλιο.

Μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, κρίναμε ότι εις βάρος του πρώην υπουργού Ν. Παππά προκύπτουν ικανές ενδείξεις, που επιβάλλουν τη διερεύνηση εγκλημάτων που φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση – συγκεκριμένα, του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, καθώς και του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος. Η Επιτροπή προφανώς θα συλλέξει νέες αποδείξεις και στο τέλος των εργασιών της, αφού ακούσει και τον ελεγχόμενο, θα κρίνει εάν θα προτείνει στη Βουλή την άσκηση ποινικής δίωξης, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία του δικαστικού συμβουλίου.

Πριν από περίπου έναν χρόνο ο κ. Παππάς είχε κληθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, τώρα ο ίδιος είναι κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση. Αλήθεια, εσείς πώς κρίνετε τον ρόλο του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση όλα αυτά που έχουμε μάθει έως σήμερα. Πώς κρίνετε τον ίδιο, τον πολιτικό Παππά;

Στην υπόθεση της σκευωρίας Novartis, από το αποδεικτικό υλικό προέκυψε σαφής τρόπος δράσης μιας συγκροτημένης ομάδας, στην οποία μετείχαν πολιτικοί, εισαγγελείς και δημοσιογράφοι. Η λειτουργία της εν λόγω ομάδας ακολουθούσε πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο εγκληματικής δράσης που έφθανε σε βάρος ακόμη και εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις, τις οποίες έδινε. Εντούτοις, σε αμφίδρομες υποθέσεις πολιτικών διώξεων υπήρχε άμεση εμπλοκή και άλλων στελεχών της τότε κυβέρνησης, με πλέον έντονη την εμπλοκή του τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος εφέρετο να έχει ρόλο διαμεσολαβητή για τη διευθέτηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων και να συνομολογεί την ύπαρξη κυκλώματος, μέλη του οποίου είχαν διαφορετική μάλιστα ατζέντα από αυτήν που είχε το «μαγαζί», υπονοώντας βεβαίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Φέρεται μάλιστα με βεβαιότητα να λέει ότι «βγάζουν πολλά λεφτά». ∆εν διστάζει επίσης, για να τύχει ευμενούς μεταχείρισης, να προτείνει την ενοχοποίηση, με μαρτυρίες του Παπασταύρου, της ίδιας της συζύγου του πρωθυπουργού.

∆ικαίωμα αναφαίρετο του κ. Παππά είναι να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να χρησιμοποιήσει όλα τα δικονοµικά µέσα που του παρέχει το δικαιικό μας σύστηµα. Είναι όµως και επιβεβλημένο καθήκον του απέναντι στην αλήθεια, την ιστορία και τη δικαιοσύνη να απαντήσει επιτέλους και στην ουσία των κατηγοριών.

Βλέπουμε ότι ο κ. Τσίπρας στήριξε και στηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο μέχρι τέλους και το ίδιο κάνει με τον κ. Παππά. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ’ αυτού.

∆ιαμέσου της Προανακριτικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε και λειτούργησε υποδειγματικά, αποκαλύφθηκαν όσα επί πολλά χρόνια έμεναν στο σκοτάδι. Η ∆ικαιοσύνη έχει πλέον επιληφθεί και θα αποφανθεί, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η λειτουργία της Προανακριτικής έστειλε το μήνυμα της καλής λειτουργίας των θεσμών και της αταλάντευτης βούλησης της κυβέρνησης και των βουλευτών να αναζητήσουν την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του οφείλουν εξηγήσεις. Αντί εξηγήσεων όμως, βουλευτές και στελέχη του, διακυβεύοντας και αυτήν την προσωπική, επιστημονική και πολιτική τους αξιοπρέπεια, κάνουν λόγο για δήθεν θεσμική εκτροπή.

Στις εν λόγω υποθέσεις εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που φέρεται ότι δρούσαν βάσει κεντρικά οργανωμένου σχεδίου. Θεωρώ, λοιπόν, αυτονόητο ότι η πλήρης και σε βάθος διερεύνησή τους συνιστά υποχρέωση και όχι απλώς ευχέρεια της ∆ικαιοσύνης και της Βουλής. Καλό θα ήταν ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Θα περιμένουμε μέχρι τέλους να το κάνει.

Είστε πλέον γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό πόσο έχει αλλάξει τη ζωή σας, πόσο έχει βαρύνει το πρόγραμμά σας και σε σχέση με την περιφέρειά σας;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλα τα μέτωπα -της πανδημίας, της οικονομίας, των εθνικών μας θεμάτων, της καθημερινότητας- όχι μόνο δεν μας κάμπτουν, αλλά αντίθετα μας δυναμώνουν και μας κινητοποιούν. Η ανάγκη άμεσων λύσεων στα προβλήματα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που τολμούμε.

Προσαρμοζόμενοι στις ιδιάζουσες συνθήκες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, υποστηρίζουμε με επάρκεια, σοβαρότητα και μεθοδικότητα το νομοθετικό έργο. Ταυτόχρονα, με τα μέσα που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, διατηρούμε την επαφή μας με τους πολίτες και εμπεδώνουμε την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Προσωπικά εξακολουθώ να ζω μαζί με την οικογένειά μου στη Φωκίδα, συνεπώς έχω άμεση και προσωπική γνώση των προβλημάτων της περιοχής. Η επίλυσή τους αποτελεί πάντοτε απόλυτη προτεραιότητά μου και είμαι πολύ χαρούμενος που η πολιτική μας ήδη έχει αποδώσει και, κατά τα αμέσως επόμενα έτη, ευελπιστούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας στον τόπο μας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος: Οι δυσκολίες τώρα ξεκινούνΝίκος Ρωμανός: «Προσβολή για τον πολίτη τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ»

Χamos

Νέα προθεσμία των κατηγορουμένων για τον άγριο βιασμό 27χρονης

Χamos

Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 18:00: Παρουσιάζει τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την υγειονομική κρίση