Γερμανία: Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στη Γερμανία ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντα του βουλευτή.

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που βρίσκεται στη χειρότερή του φάση με βάση τις δημοσκοπήσεις, χάνει ένα σημαίνων στέλεχος. Ο Γκάμπριελ, πρώην αρχηγός του SPD, ήταν επί σειρά ετών για τους Γερμανούς ο πιο αγαπητός Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Sueddeutsche Zeitung» και «Bild», για την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.

Σε επιστολή του που κοινοποίησε σε φίλους και συνεργάτες, ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου αποχωρεί από την ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag).

Πριν από ένα χρόνο, τα γερμανικά ΜΜΕ είχαν αποκαλύψει ότι το πρωτοκλασάτο στέλεχος του SPD θα αναλάβει το τιμόνι της Siemens. Ωστόσο, ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει χρόνο για την πολιτική.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος διδάσκει στα πανεπιστήμια της Βόννης και του Χάρβαρντ και εκφωνεί ομιλίες ανά τον κόσμο, ήταν απογοητευμένος από το SPD. Πριν από λίγες ημέρες, που έσβησε 60 κεράκια, αποφάσισε ότι έφθασε η ώρα της αλλαγής.

«Στα μέσα Σεπτεμβρίου, έγινα 60 ετών και τώρα θέλω να προχωρήσω, να κάνω κάτι καινούριο…», γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Βαρουφάκης για Πόθεν Έσχες: Τιμή μου που έχω εισοδήματα από το εξωτερικό