Γαλατόπιτα με τραγανό τσιπουράτο φύλλο

Χamos

Προετοιµασία: 30´

Αναµονή: 2 ώρες

Ψήσιµο: 45´-50´

Μερίδες: 4-6

Υλικά

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 ml νερό

30 γρ. ελαιόλαδο

20 γρ.  τσίπουρο

20 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

Για την κρέµα

1 λίτρο γάλα

170 γρ. σιµιγδάλι ψιλό

170 γρ. ζάχαρη

3 αυγά

50 γρ. βούτυρο

Ξύσµα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

Επιπλέον υλικά

80 γρ. βούτυρο λιωµένο, για το άλειµµα των φύλλων και των ταψιών

1 αυγό, ελαφρά χτυπηµένο, για το άλειµµα

Ζάχαρη κρυσταλλική

Κανέλα σκόνη

Λίγο αλεύρι, για το άνοιγµα των φύλλων

Ζάχαρη άχνη

∆ιαδικασία

Για την κρέµα: Βάζω σε µια κατσαρόλα τα αυγά, τη ζάχαρη και το σιµιγδάλι και τα χτυπάω µε το σύρµα µέχρι να δηµιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτω σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, µέχρι να αραιώσει ο χυλός και να µη δηµιουργηθούν σβόλοι. Βάζω την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς µέχρι να πήξει και να δηµιουργηθεί µια σφιχτή κρέµα. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το ξύσµα και το βούτυρο και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω την κρέµα µε µεµβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέµας) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.

Για τη ζύµη: Βάζω στον κάδο της κουζινοµηχανής όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και ανακατεύω µε τον γάντζο για 5 λεπτά. Προσθέτω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το ζύµωµα για 5 λεπτά ακόµη. Τυλίγω το ζυµάρι µε µεµβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες να ξεκουραστεί.

Για τις γαλατόπιτες:Προθερµαίνω τον φούρνο στους 170°C µε αέρα. Χωρίζω τη ζύµη σε 4 ίσα µέρη και τα αφήνω στην άκρη.

Βάζω το πρώτο κοµµάτι ζύµης σε αλευρωµένο πάγκο και το ανοίγω σε φύλλο διαµέτρου 32-35 εκ. Μεταφέρω το φύλλο στο βουτυρωµένο ταψάκι (διαµέτρου 24 εκ.), αφήνοντας το φύλλο να εξέχει από τα τοιχώµατα του ταψιού. Το αλείφω µε βούτυρο και πασπαλίζω µε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα. Επαναλαµβάνω τη διαδικασία και µε το δεύτερο φύλλο και το µεταφέρω επάνω από το πρώτο. Βουτυρώνω κι αυτό το φύλλο και πασπαλίζω µε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Χτυπάω µε το σύρµα την κρέµα για να αφρατέψει και αδειάζω τη µισή ποσότητα µέσα στο ταψάκι µε τα φύλλα. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα µέσα, δηµιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από την κρέµα.

Επαναλαµβάνω την ίδια διαδικασία µε τα ακόµη δύοκοµµάτια  ζύµης και την υπόλοιπη κρέµα.

Αλείφω την κρέµα µε το χτυπηµένο αυγό, πασπαλίζω µε κανέλα και ψήνω τις γαλατόπιτες για 40-45 λεπτά µέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Σερβίρω πασπαλίζοντας µε ζάχαρη άχνη και κανέλα.

 Αρνίσιο μπουτάκι πασχαλινό , στη λαδόκολαΣεφταλιές Κυπριακές με πατάτες αντιναχτές

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

Χamos

Η Λάτσιο θέλει τον Ριμπερί

Χamos

«Χτύπημα» σε διεθνές κύκλωμα εισαγωγής ναρκωτικών – Σύλληψη 31χρονου με 5,5 κιλά κοκαΐνη