Γ. Κρεμλής: Εμβληματική η ελληνική πρωτοβουλία σε επίπεδο ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από την κλιμαυτική αλλαγή κλιματικής αλλαγής

Χamos

Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης στον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη φυσική και στην πολιτιστική κληρονομιά, σκιαγράφησε μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.

Ως πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που ανέλαβε η Ελλάδα από το 2019 σε επίπεδο ΟΗΕ, ο Γιώργος Κρεμλής τη χαρακτήρισε εμβληματική και σημείωσε πως στόχος της είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κατέστησε σαφές πως είναι αμιγώς μια ελληνική παγκόσμια πρωτοβουλία, η οποία δεν προστατεύει μόνο τα πολιτιστικά μας μνημεία, αλλά και τα μνημεία της φύσης.

Αναδεικνύοντας τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας, ο κ. Κρεμλής είπε πως αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται πάνω από 100 κράτη του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ως σημαντικό ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και ενισχύουν αυτή την πρωτοβουλία. Προοδευτικά ο αριθμός των κρατών που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή αυξάνεται, προσέθεσε.

Ερωτηθείς αν έχει διπλωματική διάσταση αυτή η πρωτοβουλία, είπε πως είναι μια κατεξοχήν δράση διπλωματίας του κλίματος και επισήμανε πως στον τομέα αυτό η χώρα μας πρωτοπορεί.

Εστιάζοντας στις εργασίες του συντονιστικού οργάνου, ο πρόεδρος του είπε ότι αυτή τη στιγμή έχει στηθεί ένα δίκτυο με όλα τα κράτη που στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία και γνωστοποίησε πως συγκροτείται μια βάση δεδομένων η οποία θα καταγράψει όλα τα μνημεία και τους χώρους που πρέπει να προστατευθούν. Το δίκτυο θα είναι ευρύτερο από τα προστατευόμενα μνημεία και τοποθεσίες της UNESCO. Θα έχει ευρύτερο πεδίο και παγκόσμιο χαρακτήρα. Θα καταγραφούν όλα αυτά στη βάση δεδομένων, θα αξιολογηθούν, θα αποκτήσουν μια ψηφιακή ταυτότητα και πως θα μπορούν στο μέλλον να προστατευθούν βάσει καλών πρακτικών» διευκρίνισε.

Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι δράσεις; Σε ό,τι αφορά στα επιμέρους κράτη, είπε ότι οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους των κρατών που συμμετέχουν. Σημείωσε ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να υποστηριχθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και προσέθεσε ότι με τη θεσμοθέτηση αυτής της πρωτοβουλίας, θα υπάρξουν κι άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης, και από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μέσα από τους μηχανισμούς του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Καταληκτικά, ο κ. Κρεμλής ανακοίνωσε πως η Ελλάδα έχει προτείνει στην Επιτροπή του ΟΗΕ που θα διοργανώσει την επόμενη παγκόσμια διάσκεψη στη Γλασκώβη, μια κοινή διάσκεψη υπουργών Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ώστε να συζητηθεί η ελληνική πρωτοβουλία, το μείζον θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτική κληρονομιά. Στόχος, όπως συμπλήρωσε, είναι να αναδειχθεί η πρωτοβουλία στα συμπεράσματα και στην έκθεση της παγκόσμιας αυτής διάσκεψης του ΟΗΕ και να συναποφασιστεί ένας οδικός χάρτης και ένα πρόγραμμα δράσης για το πώς η πρωτοβουλία αυτή θα λειτουργήσει στο μέλλον ως πλέον επίσημη πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Συμπυκνώνοντας το μήνυμά του, ο κ. Κρεμλής τόνισε πως η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ταυτότητα μας, η ιστορία μας και είναι προς το συμφέρον όλων μας να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Δημήτρης Μάνωλης

Εγκρίθηκε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων εστίασης που επλήγησαν από τον κορονοϊό – Μ. Σχοινάς: Στηρίζουμε έμπρακτα την ανάκαμψη της οικονομίας

Εγκρίθηκε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων εστίασης που επλήγησαν από τον κορονοϊό – Μ. Σχοινάς: Στηρίζουμε έμπρακτα την ανάκαμψη της οικονομίας

survivor-:-to-katigoro-sti-paragogi-apo-ton-aderfo-tou-kafetzi

Survivor διαρροή 11/5: Το κατηγορώ στη παραγωγή από τον αδερφό του Καφετζή