Menu

Φωτιά Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Στα 11.5 χλμ το πύρινο μέτωπο


Εφιαλτική αναμένεται να είναι η νύχτα στη Εύβοια καθώς η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται, με τις Αρχές να βρίσκονται επί ποδός και να δημιουργούν αντιπυρική ζώνη λίγο πριν τα Ψαχνά για προληπτικούς λόγους.

Αποστολή στην Εύβοια: Ευδοκία Μύτιλη

Προς τα Ψαχνά το πύρινο μέτωπο – Έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφασίστηκε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης λίγο πριν την πόλη των Ψαχνών.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, σε σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκης από τα Ψαχνά δήλωσε στο ΣΚΑΙ πως η μάχη είναι μεγάλη και πως στόχος είναι να μην υπάρχει καμιά απώλεια και να σωθούν σπίτια. Επίσης, πρόσθεσε πως η περίμετρος του μετώπου είναι 11.5 χλμ.

Από τις πέντε το απόγευμα έχουν σταματήσει οι πτήσεις των καναντέρ, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στη περιοχή έκαναν επικίνδυνες τις πτήσεις πάνω από τη φωτιά. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ σταμάτησαν να επιχειρούν όλα τα εναέρια μέσα.

Βόρειοι άνεμοι στα Ψαχνά δυσκολεύουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης
Σύμφωνα με το meteo, άνεμοι βόρειας διεύθυνσης συνεχίζουν να πνέουν στα Ψαχνά Ευβοίας λίγο μετά τις 8 το βράδυ δυσκολεύοντας τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται η μέση ταχύτητα του ανέμου ανά δεκάλεπτο, όπως αυτή καταγράφεται από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στα Ψαχνά Ευβοίας. Σημειώνεται ότι οι στιγμιαίες ριπές μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερες. Για παραδειγμα στις 09:33 το πρωί της 13ης Αυγούστου ο σταθμός κατέγραψε ριπή ίση με 58 χλμ/ώρα, ενώ ο μέσος άνεμος του δεκαλέπτου ήταν ίσος με 31 χλμ/ώρα. Εξασθένηση καταγράφεται το απόγευμα με την ισχυρότερη ριπή από τις 17:00 έως τις 20:00 να μην ξεπερνά τα 31 χλμ/ώρα.

Εκκενώθηκαν 4 χωριά – Βοήθεια από την Ευρώπη
Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα από τις 3 τα ξημερώματα στην κεντρική Εύβοια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό Μακρυμάλλη το οποίο είχε εκκενωθεί λίγο νωρίτερα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από το χωριό Μακρυμάλλη έχει εκκενωθεί και το χωριό Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς.

Written by alexandros

Exit mobile version