Φαίη Σκορδά: Τι είναι η επικίνδυνη πάθηση κερατόκωνος από την οποία πάσχει;

«Θα πω την αλήθεια. Δεν βλέπω πολύ καλά. Έχω κερατόκωνο. Είναι μια πάθηση στα μάτια που ουσιαστικά χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς. Εγώ όμως έχω βρει τη λύση και φοράω φακούς επαφής σκληρούς που είναι σαν γυάλινοι. Αλλά όταν τους φοράω στην εκπομπή βλέπω τέλεια.

Μπορώ να τους φοράω και συνέχεια. Έχω παρεξηγηθεί πολλές φορές. Στην εκπομπή δεν το έχω υπεραναλύσει αλλά ήθελα να το πω κάποια στιγμή. Γιατί όταν δε φοράω τους φακούς βλέπω, αλλά πρέπει να έρθω πολύ κοντά για να καταλάβω ποιος είναι. Τους φακούς τους φοράω σίγουρα στην εκπομπή. Τα γυαλιά δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Φαίη Σκορδά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στα μάτια της.

 

Τι είναι όμως η κερατοκώνος πάθηση που πάσχει η Φαίη Σκορδά; 

Ο κερατόκωνος είναι μία μη φλεγμονώδης πάθηση του κερατοειδούς του ματιού, κατά την οποία η επιφάνεια του κερατοειδούς προοδευτικά παραμορφώνεται παίρνοντας μία «κωνική» μορφή.

Αιτία

Η αιτιολογία του κερατόκωνου παραμένει άγνωστη. Γενικά θεωρείται κληρονομική ασθένεια και για την εμφάνισή της ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες και κυρίως ανωμαλίες της δομής ή του μεταβολισμού των διαφόρων τμημάτων του κερατοειδούς.

Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία στη διάρκεια της οποίας εξελίσσεται σχετικά γρήγορα, στη συνέχεια επιβραδύνεται ο ρυθμός εξέλιξης και σταματά περίπου στα 35.

Διάγνωση 

Η διάγνωση του κερατόκωνου είναι δύσκολη και μπορεί να δώσει λάθος αποτελέσματα. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η τοπογραφία κερατοειδούς. Με την εξέταση αυτή λαμβάνεται μια δισδιάστατη έγχρωμη απεικόνιση της τοπογραφίας του κερατοειδούς με βάση την οποία γίνεται διάγνωση ακόμα και στις υποκλινικές μορφές δηλαδή εκείνες που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Γυαλιά ή μαλακοί φακοί επαφής μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσουν την ήπια μυωπία και αστιγματισμό που προκαλούνται από τον κερατόκωνο σε πρωταρχικό στάδιο, εντούτοις σε κάποιο βαθμό ένας άκαμπτος αεροδιαπερατός (RGP) φακός επαφής θα διορθώσει την κερατοκωνική όραση καλύτερα.

Συμπτώματα

Συχνά ο κερατόκωνος είναι ασυµπτωµατικός και η διάγνωση γίνεται κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο διαθλαστικής χειρουργικής.

Τα πρώτα σημάδια είναι η συνεχώς αυξανόμενη μυωπία και ο αστιγματισμός και η ανάγκη για συχνές αλλαγές στη συνταγή γυαλιών, η σύγχυση της όρασης με παραμόρφωση των εικόνων ή θολή όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά.

Άλλα συμπτώματα του κερατόκωνου είναι:

Ευαισθησία στο φως
Δυσκολία οδήγησης κατά τη διάρκεια της νύχτας
Ανώµαλος αστιγµατισµός που δεν διορθώνεται με γυαλιά
Διπλωπία ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας
∆υσανεξία µαλακών φακών επαφής
Απότοµη µείωση όρασης λόγω ύδρωπα
Κεφαλαλγίες και γενικά οφθαλμικό άλγος
Ερεθισμός των ματιών, υπερβολικό τρίψιμο των ματιών.

Τρόποι  Αντιμετώπισης  

Άκαμπτοι αεροδιαπερατoi φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν την όραση καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται. Το άκαμπτο υλικό του φακού του επιτρέπει να ασκήσει πίεση στον κερατοειδή, αντικαθιστώντας το ανώμαλο σχήμα του κερατοειδή με μια ομαλή, ομοιόμορφη διαθλαστική επιφάνεια για τη βελτίωση της όρασης.

Ενδοκερατικοί δακτύλιοι

Εισάγονται μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς για να τον επιπεδώσουν, αλλάζοντας το σχήμα και τη θέση του κώνου.

Crosslinking κερατοειδούς

Είναι μια νέα θεραπευτική επιλογή με στόχο να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου.

Χειρουργική επέμβαση

Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι απαραίτητη σε πολύ προχωρημένο στάδιο κερατόκωνου λόγω ουλοποίησης, εκτεταμένης λέπτυνσης ή δυσανεξίας φακών επαφής.

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Δείτε το σώμα της με μαγιό, χωρίς φίλτρα και ρετούς!

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Τα καuτά φιλιά στον πρώην σύζυγό της – φωτο